Zamanaşımı MİT’çileri kurtardı

Olaylar
Ayşegül Usta’nın haberi Hrant Dink’in tehdit altında olduğunu bildikleri halde hiçbir önlem almadıkları iddia edilen MİT görevlileri Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’la ilgili 5 yıllık z...
EMOJİLE

Ayşegül Usta’nın haberi

Hrant Dink’in tehdit altında olduğunu bildikleri halde hiçbir önlem almadıkları iddia edilen MİT görevlileri Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’la ilgili 5 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu için dava açılmamasına karar verildi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, bu sürenin 24 Şubat 2009’da dolduğunu vurgularken, Dink ailesinin avukatları suç tarihinin Dink’in öldürüldüğü 2007’den başlatılması gerektiğini savundular.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ile 2004’te İstanbul Valiliği’nde yapılan toplantıya katıldıkları ve Dink’in yaşamının tehdit altında olduğunu bilmelerine rağmen hiçbir önlem almadıkları öne sürülen MİT görevlileri Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’u zamanaşımı kurtardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturma izni vermesinin ardından ‘Görevi ihmal ettikleri’ gerekçesi ile Yılmaz ve Selçuk hakkında soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, bu suça ilişkin 5 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğunu ifade ederek haklarında dava açılmasına yer olmadığına dair karar verdi. Dink ailesinin avukatları ise Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Yılmaz ve Selçuk hakkında verilen bu karara itiraz etti. Avukatlar, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk hakkında dava açılmasını istedi.

Başbakan Erdoğan’ın soruşturma izin vermesinin ardından görevi ihmal ettikleri gerekçesiyle Yılmaz ve Selçuk hakkındaki soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir başlattı.

Suç da, zamanaşımı da var

Murat Demir, yaklaşık 1 yıllık soruşturmanın ardından verdiği kararda, İstanbul Valiliği’ndeki toplantıda şüphelilerin, Sabiha Gökçen hakkında yapılan haberlerin infial uyandırabileceğini söylediklerini anlattı. Şüphelilerin, Hrant Dink’i, hayatının tehdit altında olduğu için uyardıklarını ancak bunu üst makamlara bildirmediklerini söyleyen Savcı Demir, bunun görevi ihmal veya görevi kötüye kullanma suçu oluşturduğunu anlattı. Demir, zamanaşımı süresi olan 5 yılın, 24 Şubat 2009’da dolduğunu da belirtti.

Suçun tarihi yanlış

Karara itiraz eden Dink ailesinin avukatları Fethiye Çetin ve Hasan Ürel ise suç tarihinin Hrant Dink’in öldürüldüğü 2007’den başlatılması gerektiğini savundular. Avukatlar, soruşturmanın “görevi ihmal” suçundan değil “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlemesi” suçundan yürütülmesi gerektiğini de vurguladılar. MİT görevlilerinin yetkilerinin dışına taştığını ve bunun müsteşarlık bilgisi dahilinde yapıldığını iddia eden avukatlar, şüphelilere emir veren amirlerinin de olaydaki rolleri ile sorumluluklarının araştırılmasını istediler.

Hürriyet