Yoğurtta Melamin Tehlikesi

Olaylar
6 Ekim 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yılsonuna kadar 2.500 ton süt tozunun sıfır gümrüksüz olarak ithaline izin verildi. İthal edilecek süt tozunun melamin...
EMOJİLE

6 Ekim 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yılsonuna kadar 2.500 ton süt tozunun sıfır gümrüksüz olarak ithaline izin verildi. İthal edilecek süt tozunun melamin içermesi tehlikesi var. Melamin, yoğurt yiyecek olanlar için tehlikeli bir madde. Fakat yoğurtta süt tozu kullananlar, süt tozunun melamin içermesini tercih ediyor.
 

Çünkü melamin yoğurdun koyulaşmasını hızlandırıyor. Süt Üreticileri Platformu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkemizde uygulanmakta olan EFSA adlı gıda kuruluşunun standardı süt tozunun 1 kilogramında 1 miligram melamin bulunmasına imkân veriyor.

Melamin, kimyasal bir bileşik. Böbrek ve damar hastalıklarına, ürogenital sistemlerde büyük zararlara, hatta kansere bile neden olabiliyor.

Süt tozunu sadece bazı yoğurt üreticileri kullanmıyor. Süt tozu mama yapımında ve de bisküvi, kurabiye, çikolata gibi çocukların bol tükettikleri gıda maddelerinde de kullanılıyor.

BAZILARI PARA PEŞİNDE

Yakın zamanda Çin’deki büyük melaminli süt tozu skandalı bütün dünyada yankı yaptı. Çocuk maması yapanlar sütü koyulaştırmak, proteinini artırmak için içine melamin maddesi kattılar. Çok sayıda çocuk öldü. Çinliler bunu yapanları idam etti.

Durup dururken Bakanlar Kurulu’nun sıfır gümrüklü süt tozu ithaline neden izin verdiği merak konusu. Sadece süt tozu üretimine izin verilmedi. Sıfır gümrük ile 2 bin ton tereyağı da ithal edilecek.

Süt Üreticileri Merkez Birliği bir duyuru yayınladı. Duyuruda, Türkiye’de süt üretimindeki fazlalığa dikkat çekiliyor. Yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre kayıtlı süt üretiminde yüzde 19 artış kaydedildiği belirtiliyor.

Türkiye’de süt üreticisinin süt talebini fazlasıyla karşıladığı, süt ve tereyağı açığı olmadığı anlatılıyor.

SAĞLIĞA ÖNEM VEREN YOK

Olan bitenin arkasında bazı yoğurt üreticilerinin yoğurdu ucuza getirerek daha fazla kazanç elde etme arayışları olduğu idda ediliyor.

İnek sütlerimizde ortalama yüzde 2.9 protein var. Yağ hariç sütler yüzde 8 katı madde içeriyor. Protein sütün temel besin maddesi. Yağ hariç kuru maddeler vücudun gelişmesini, sağlıklı olmasını sağlayan süt şekeri, kalsiyum ve diğer mineraller, A ve E vitaminleri. B2 ve B 12 vitaminlerini içeriyor.

Yoğurdun sütten daha yararlı olmasının nedeni, yoğurt yapılırken sütün suyunun kaynatılarak uçurulması. 100 litre süt 65 litreye indiriliyor. Böylece, yoğurt yapılan süt daha fazla protein ve katı madde içeriyor. İçindeki protein ve katı madde miktarı artıyor. Katı madde yoğurdun katılığını/kıvamını artırıyor.

İşte bunun içindir ki, yoğurtta en az yüzde 4 protein, en az yüzde 12 katı madde bulunması şartı aranıyor.

Halkımız yoğurttaki proteinin miktarına dikkat etmiyor. Katılığına bakıyor. Daha çok kazanmak için sütün suyunu uçurmadan yoğurt yapanlar, yoğurdu katılaştırmak için süt tozu kullanıyor. Süt tozunun melamin içermesi, yoğurdun katılığını/kıvamını daha da artırıyor.

İşte halkımız için tehlike burada. Eğer ithal edilen süt tozlarında (izin verilen ölçüde de olsa) melamin var ise, halkımız bilmeden zehirlenecek. Bu süt tozu ile mama üretenler bebeklerimizin zehirlenmesine yol açacak.

Milliyet-Güngör Uras