Yeşil yumurtlayan tavuk!

Olaylar
Zeytinli köyünde çiftçilikle geçimini sağlayan ve evinin bahçesinde mısır ve buğdayla yıllardır tavuk besleyen Hakan Sönmez (40), bir süre önce kuluçkaya yatan tavuğunun altına birkaç yumurta bıraktı....
EMOJİLE

Zeytinli köyünde çiftçilikle geçimini sağlayan ve evinin bahçesinde mısır ve buğdayla yıllardır tavuk besleyen Hakan Sönmez (40), bir süre önce kuluçkaya yatan tavuğunun altına birkaç yumurta bıraktı.

Ürettiği civcivleri büyüten Sönmez, geçen hafta bunlardan birinin ilk yumurtasının yeşil kabuklu olduğu görünce şaşkına döndü.

Hayatında ilk kez yeşil kabuklu yumurta gördüğünü ifade eden Sönmez, yıllardır buğday ve mısırla tavuk beslediğini, şu anda 18 kanatlı hayvanının olduğunu söyledi.

Dışardan hiç tavuk almadığını ve sürekli kuluçkaya yatırarak kendilerinin ürettiğini anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

”Geçen hafta yumurta toplamak için kümese gittim. Yumurtaların arasında bir adet yeşil kabuklu buldum. Hangisinin yumurtladığını birkaç gün sonra tespit edebildim. Kendi yetiştirdiğim tavuklardan biri, ilk kez yumurtladı ve o da yeşil kabuklu oldu. Bu tavuk, günaşırı yumurtluyor. Şu ana kadar aynı renkte 3 yumurta oldu. Köydekiler de oldukça şaşkın. Biz hep sarı ve beyaz kabuklu yumurta gördük.”

-Güney Amerika kökenli ırk-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş, ”Tavuklar içinde bu tür yumurtlayan 2-3 ırk var. Bunlar bize ait değil, Güney Amerika kökenli. Bunların en önemli özelliği hem yeşil yumurtlamaları hem de kemiklerinin de benzer bir renkte olması” dedi.

Savaş, diğer tavukların beyaz ya da kahverengi yumurtladığını belirterek, şunları kaydetti:

”Kahverengiler de çeşitli tonlarda olabiliyor. Beyaz yumurtacılar kulaklarındaki etli parçanın beyaz olmasıyla tanınıyor. Ancak bu çoğunlukla yanlış biliniyor. Beyaz etli tavukların beyaz yumurtladığı zannediliyor ama öğle değil. Beyaz olup da kahverengi, kahverengi olup da beyaz yumurtlayanlar da var. Ama bu yeşil kabuk rengine sahip olanlar çok ilginç. Bunu yumurtlayan tavuklar, kahverengi yumurtacılardan çok farklı da değil. Orta boy, sakallı diye tabir ettiğimiz tavuklar. Bunların en önemli özelliği ise böyle yeşilimsi bir tonda yumurtaya sahip olmaları.”

Prof. Dr. Türker Savaş, bu tip yumurtaların diğerlerinden içerik yönünden hiç bir farkı bulunmadığını kaydetti.

ahaber.com