Üniversite, ‘Tam Gün’ Bahanesiyle Bölüm Kapattı

Olaylar
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, ‘Türkiye’nin tamamında yerleşti’ dediği ‘tam gün’ yasasıyla ilgili son pürüz Mersin’den çıktı. Yasa yürürlüğe girince ellerindek...
EMOJİLE

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, ‘Türkiye’nin tamamında yerleşti’ dediği ‘tam gün’ yasasıyla ilgili son pürüz Mersin’den çıktı. Yasa yürürlüğe girince ellerindeki tek profesörün izne ayrılmasını bahane eden Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Rektörlüğü, çocuk nöroloji polikliniğini kapattı. 5 bini aşkın çocuk hasta, Adana ve diğer illere gitmek zorunda kaldı.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hasta-nesi’ndeki çocuk nöroloji polikliniğinin kapatılması, 5 bini aşkın çocuk hastayı mağdur etti. Büyük kısmı, Adana ve diğer illere gitmek zorunda kalan hastaların yakınları, üniversite rektörlüğüne tepki gösteriyor. Rektör Süha Aydın ise kliniği ‘tam gün’ yasası sebebiyle kapatmak zorunda kaldıklarını iddia ediyor.
 
Üniversite, bölüm kapatmaya gerekçe olarak ‘tam gün’ yasasını gösteriyor ve çocuk nöroloji polikliniğindeki tek profesörün de ücretsiz izne ayrıldığını söylüyor. Ancak üniversite kaynakları, çocuk nörolojisindeki hocanın dışında tedavi yapan yan dal uzmanlarının olduğunu, benzer pozisyonda olan başta Ankara Üniversitesi olmak üzere diğer üniversite hastanelerinin hiçbirinde polikliniğin kapatılmadığını ifade ediyor. Binlerce çocuğun tedavi için yollara dökülmesini eleştiren Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan, büyük mağduriyet yaşandığına işaret ederek, soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi.
 
Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak da nöroloji bölümünün kapatılması üzerine bakanlıktan talepte bulunduklarını belirterek, "Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne çocuk nöroloji doktoru atandı ve hizmete başladı. Hastalarımız bizim kamu hastanemize getirebilir." diye konuştu. Mersin’e bir tane çocuk nöroloğunun yetip yetmeyeceği yönündeki soruya ise Çatak şu cevabı verdi: "Zaten pediatrik nörolog çok azdır. Bunlar yan dal olduğu için bu uzmanlarımızın sayısı çok az. Dengeli bir şekilde dağıtmak zorundalar. Her yerde de olması gerekmez. Üniversite hastanelerinde genellikle oluyor."
 
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın ise ‘tam gün’ yasası nedeniyle hocalarının ayrıldığını hatırlatarak, "Şu anda bu işin sadece eğitim kısmı ile ilgileniyoruz. Hocamız üniversitemizin öğretim görevlisi gibi gözüküyor ama ücretsiz izinde. Başka hocamız olmayınca hizmet veremiyoruz." dedi.
 
Poliklinik, uzman gelinceye kadar kapalı

Polikliniğin hizmete devam edebilmesi için izne ayrılan nöroloji profesörünün yerine başka bir uzmanın görevlendirilip görevlendirilemeyeceğine dair soruya Aydın, "Biz erişkin nöroloji doktoru gözetiminde devam etmek istedik. İkisi de nöroloji gibi görünüyor ancak küçük hastalar ile yetişkinlerin sonuçları farklı çıkıyor. Hata yapana tazminat ödeneceği için sorumluluk erişkin nörologda olacak. Bu nedenle imkânlarımızı zorlayamıyoruz." şeklinde cevap verdi. Yeni bir kadro için gerekli işlemlere başladıklarını ifade eden Aydın, "Biz Sağlık Bakanlığı’ndan talepte bulunduk. Yeni bir çocuk nöroloji uzmanımız gelinceye kadar o polikliniği kapattık. Yeni uzmanımız gelince tekrar hizmet vermeye başlayacağız. Biz de buna ihtiyaç duyuyoruz. Bu kanun bizi biraz sıkıntıya soktu." ifadelerini kullandı.

Zaman