Ulaştırma Bakanı 30 liranın sırrını açıkladı

Olaylar
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) bakiyenin 30 lira altına düşmesi durumunda etiket hesabının kara listeye alınıp kapatılması uygulamasına...
EMOJİLE

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) bakiyenin 30 lira altına düşmesi durumunda etiket hesabının kara listeye alınıp kapatılması uygulamasına yönelik tepkilere ilişkin, "En uzun mesafeye gidiş-geliş ücreti hesaplanıyor. Asgari o kadar olması isteniyor. Bu gayet doğal bir şey. Vatandaşın onun üzerinde çok fazla durmaması lazım" dedi.Bakan Yıldırım, İstanbul’da bir açılış töreni sonrasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uygulamaya 17 Eylül’de girecek HGS’de bakiyenin 30 lira altına düşmesi durumunda etiket hesabının kara listeye alınıp kapatılması uygulamasına yönelik tepkilerin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldırım, "En uzun mesafeye gidiş-geliş ücreti hesaplanıyor. Asgari o kadar olması isteniyor. Bu gayet doğal bir şey. Olmazsa ne olacak? Yolda kontör bitti, arabayı eğleyip başkalarından kart alma şansın yok. Eskiden kart alabiliyorlardı. Bu etiket cama yapıştırıldığı için öyle bir şans yok. Dolayısıyla bu 30 lira olmazsa, başkalarının trafikte seyrine engel olacak bir şey olur. Vatandaşın onun üzerinde çok fazla durmaması lazım" değerlendirmesini yaptı.
İstanbul’daki trafik yatırımları İstanbul trafiği hakkındaki sorulara da cevap veren Yıldırım, İstanbul’un raylı sisteminin önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az 3’e katlanması gerektiğini, aksi halde İstanbul’daki trafik probleminin sürüdürülebilir bir şekilde rahatlatılamayacağını ifade etti.

3. havalimanı limanının açılış tarihi!

Havacılığa ait ağustos ayı istatistiklerinin yayınlandığını hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "İç hatlarda yüzde 18,4, dış hatlarda 12,5 ve toplamda 10,5 civarında bir büyüme var. 8 aylık rakam şu anda 87 milyonu aşmış durumda. Transit trafikte de fevkalade bir artış sözkonusu. Yüzde 20’lerin üzerinde bir artış devam ediyor. O yüzden de tabii artık hava alanlarımız kapasite bakımında geleceğe yönelik bazı kısıtlamaları ve sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Özellikle bir süreden beri Atatürk Havalimanı’nda trafiğin hızlı akmasından kaynaklanan sıkışılık uzun vadede sürdürülebilir bir durum değil. Bu yüzden de yeni İstanbul havalimanını yapmaya karar verdik, bununla ilgili süreci başlattık. Hedefimiz kısa sürede bu havaalanının inşaatına başlamak ve buradaki havalimanını rahatlatacak havaalanının ilk etap olan kısmını 2016’dan itibaren hizmete almak. Böylece transit trafiğin hat havaalanı kavramını İstanbul üzerinde yoğunlaştırmak. Gerek doğudan gerek batıdan akan trafiğin buluşma noktasını İstanbul yapmaya karar verdik."

Uluslararası havacılık uzmanlarının da konum olarak İstanbul’un doğu-batı ve kuzey-güney trafiği için en ideal nokta olduğunu ifade ettiklerini aktaran Yıldırım, "Bu konuda tam bir fikir birliği var. Bunun için altyapı ihtiyacının olduğu açık. Süratle bu altyapı açığımızı kapatarak bu havaalanıyla Türk havacılığındaki büyüme ivmesini aşağıya çekmeden aynı şekilde devam ettirmemiz gerekiyor" diye konuştu

Milliyet