Ulaşım Patlamaya Hazır Bomba!..

Olaylar
Nihat Uludağ’ın haberi Tüyleri diken diken eden gerçek, İstanbul Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne gelen bir ihbarla ortaya çıktı. Hemen harekete geçen polis, ...
EMOJİLE

Nihat Uludağ’ın haberi

Tüyleri diken diken eden gerçek, İstanbul Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne gelen bir ihbarla ortaya çıktı. Hemen harekete geçen polis, Yenibosna ve İkitelli’deki 3 ayrı TIR parkına eş zamanlı baskın düzenledi. Aramalarda, gizli tanklarda 12 ton sahte akaryakıt ele geçirildi. Soruşturmada, yağ sattıklarını ileri süren 10 kişilik çetenin atık madeni yağ ile tineri karıştırarak, sahte mazot elde ettikleri belirlendi. İşin korkunç yanı, çok kolay parlayan ve patlama riski yüksek olan tinerli yakıtı en çok halk otobüsü ve minibüsler satın alıyormuş.

HAYATIMIZ 90 KURUŞ
Nitekim baskın sırasında, sahte yakıt almaya çalışan bir halk otobüsü ile 2 kamyona da suçüstü yapıldı. Meğer binlerce kişiyi taşıyan araçların deposu birer bomba gibiymiş… Peki insan hayatını riske atmak kaç lira? Söyleyelim… Yanması çok zor olan yasal mazot ortalama 3.60 TL… Parlama ve patlama riski olan tinerli yakıt 2.70 TL… Yani yolcuların hayatı, litre başına 90 kuruşa “cayır cayır yanma” riskine atılmış… Belki de bugüne kadar birçok vatandaşımız bu yakıt yüzünden can verdi… Şimdilik bilemiyoruz. Umarız polis bu işin peşini bırakmaz ve eğer varsa başka sahte yakıt üretenleri yakalar.

"TİNERLİ YAKIT KOLAYCA PARLAR"
Haşmet Camcı (Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı)
“SAHTE yakıtlar tiner kullanılarak yapılıyor ve bu da riski arttırıyor. Tiner birkaç karışımdan yapılan bir çözücüdür. İçinde bulunan aseton, etil, asitaks gibi kimyasallarla, farklı amaçlar için farklı tinerler yapılıyor. İçindeki kimyasal bileşimler de farklılaşıyor. Bu tip kimyasalların tehlike sınıflamaları vardır. Yanıcı sıvılar, parlayıcı ve patlayıcı özelliklere sahiptir. Parlama ihtimalleri diğer ürünlere göre daha yüksek.” “BU tür ürünler, küçük bir kıvılcım ya da statik elektrikle parlama özelliğine sahiptir. Dolayısıyla basit çarpma sırasında bile parlama yapabilir. Çarpmayla bile parlayabilir çünkü bu esnada bir kıvılcım söz konusu olacaktır. Aynı zamanda belli bir sıcaklıkta bir uçucu özelliğe sahiptir. Bu nedenle patlamaya da yol açabilir. Ayrıca şu var… Bir ehil uzman mühendis eliyle üretilmeyen ürünler, en baştan bir tehlike ve riski işaret eder.”

Habertürk