Türkiye’den ‘sınır geçişleri’ savunması

Olaylar
NATO zirvesinin ana gündem maddelerinden olan IŞİD’in yayılması konusuyla ilgili henüz bir oturum yapılmadı. Ancak açılış konuşmalarında Genel Sekreter Rasmussen ve Birleşik Krallık Başbakanı Cameron,...
EMOJİLE

NATO zirvesinin ana gündem maddelerinden olan IŞİD’in yayılması konusuyla ilgili henüz bir oturum yapılmadı. Ancak açılış konuşmalarında Genel Sekreter Rasmussen ve Birleşik Krallık Başbakanı Cameron, IŞİD tehdidine karşı NATO’nun atacağı adımların da görüşüleceğini ve konunun önemini vurguladı.

İlk olarak ikili görüşmelerde gündeme gelmesi beklenen IŞİD’le mücadele konusunda, sınır geçişleri öne çıkacak. Irak ve Suriye’deki IŞİD mevzilerine müdahaleden önce, IŞİD ile birlikte savaşmak üzere ülkelerinden çıkıp Türkiye üzerinden bu ülkelere giden kişileri durdurmak için kullanılabilecek yöntemler üzerinde durulacak.

NATO üyesi Avrupa ülkelerinin, Türkiye’ye sınır geçişlerindeki kontrolü arttırması için önerilerde bulunması bekleniyor. Buna karşılık Türk delegasyonu da, bu kişilerin kaynak ülkelerinden çıkışlarının durdurulmasını isteyecek.

Al Jazeera’nin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Türkiye, bir yıl içerisinde Türkiye’ye giriş-çıkış yapan yaklaşık 35 milyon turistin kontrolünün mümkün olmadığını söyleyerek, İngiltere ve Almanya gibi kaynak ülkelerin güvenlik önlemlerini arttırmasını ve Türkiye’ye gelen savaşçıları kendilerinin kontrol etmesini talep edecek. Eğer Türkiye’nin mesajı olumlu karşılanırsa; Ankara, Suriye veya Irak’a geçmek üzere Türkiye’ye geldiği tespit edilen isimlerin listesini bu ülkelerden isteyecek. Listelerde yazan isimleri, Türkiye’ye giriş yapar yapmaz yakalama sözü verecek.

Cameron’dan ‘IŞİD ile mücadele planı’

İngiltere Başbakanı David Cameron, birkaç hafta beklettikten sonra, NATO zirvesinden birkaç gün önce 1 Eylül’de IŞİD ile mücadele için yeni planını açıklamıştı. Bu plan da öncelikle IŞİD ile savaşmak üzere İngiltere’den bölgeye giden savaşçıları durdurmayı hedefliyor. Plana göre, terör şüphelilerinin pasaportlarına sınırda el koyulabilecek, havayolları yolcu listelerini hükümetle paylaşacak, paylaşmayanların uçakları İngiltere’ye inemeyecek. Cameron, parlamentoda kendisine yöneltilen ‘Türkiye’nin sınırında alabileceği önlemler’ sorusuna da “Bu konuda Türkiye ile şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok daha yakından çalışıyoruz” yanıtını vermişti.