“Türkiye’de petrol varsa onu bulacağız”

Olaylar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı. Enerjide kaynak ve hatların çeşitlendirildiği söyleyen Yıldız, doğalgaza yılbaşına k...
EMOJİLE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı. Enerjide kaynak ve hatların çeşitlendirildiği söyleyen Yıldız, doğalgaza yılbaşına kadar zam öngörmediklerini de belirtti. İran’da doğalgazı daha ucuza almak için çalıştıklarını dile getiren Bakan Yıldız, Türkiye’de petrol varsa mutlaka bulacaklarına da dikkat çekti.

"ENERJİDE KAYNAK VE HATLARI ÇEŞİTLENDİRDİK"
Zaman zaman PKK’nın boru hatlarımıza düzenlediği böyle saldırılar var. Boru hattının yola paralel gittiği veya yoldan ayrıldığı zamanlar oluyor, tabi çok uzun bir hat. Bu Türkiye’nin istikrarını ekonomik olarak da bozmaya yönelik bir şey. Hamdolsun askerlerimizde bir şey yok İran’dan gelen doğalgazın kesilmesi Azerbaycan ve Rusya’daki kaynakların girişini arttırdı. Hemen kendileriyle konuştuk ve kapasitelerini %50 civarında arttırdılar. Yani vatandaşımıza, sanayicimize sirayet eden herhangi bir konu yok. Bunu strateji ve politikalarımızın başına koyduğumuz bir konu. Hem ülke çeşitlendireceksiniz, hem de güzergâh çeşitlendireceksiniz. Eğer biz yalnızca İran’dan doğalgaz alıyor olsaydık, bugün için sıkıntı olurdu Ama hem hatlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz, yeni yapacağımız Tanap’ın da bundan dolayı çok büyük bir önemi var. Şu ya da bu şekilde bir hattan gelmezse diğer hattan gelecektir. Şu anda o hattı Rusya ve Azerbaycan’dan alıyoruz. Mavi akımdan da geliyor. Yaklaşık 4 gün süren de, 2,5 günde tamir ettiklerimiz oluyor. Öncelikle mayın taramalarının da yapılması da lazım. O saha bize, bazen yarım bazen bir gün teslim edilemeyebiliyor. Ama güvenlik her şeyin önünde. Biz bir gün geç olsun ama güvenli olsun diyoruz. Çünkü orada çalışacak olan arkadaşlarımızın da güvenli bir biçimde bunu yapmaları lazım. Belli merkezlerde, belli çaplarda borularımız var. Kalkıp da Ankara’dan İstanbul’dan sevk etmiyoruz. Bazen 10 metre bazen 20 metre o hattı değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bu konuyla alakalı ne yazık ki ciddi bir birikimimiz oldu, bunların tamirlerini yapmakla alakalı. Ama PKK’nın Türkiye’nin istikrarını bozmakla alakalı çabasının da ben beyhude olduğunu bu vesile ile bir kez daha belirtiyorum.

ahaber.com

"YILBAŞINA KADAR YENİ ZAM ÖNGÖRMÜYORUZ"
(Botaş’ın durumunu) Son fiyat düzenlemesiyle kısmen düzelttik. Ama bu nihayetine ermedi. Çünkü Botaş’ın 2,8 milyar TL civarında hala yılsonunu zararla kapatacağı öngörülüyor. Bu vatandaşımızdan olabildiğince almamaya çalışarak kendi enerji kaynakları içerisinde balanse etmeye çalışıyoruz..Buna gücümüzün yettiği anlar oluyor, gücümüzün yetmediği anlar oluyor. Ama biz bu anlamda yılbaşına kadar herhangi bir fiyat düzenlemesi öngörmüyoruz. O zamanki şartlarda değerlendiririz. Çünkü doğalgaz fiyatları aynı zamanda ham petrol fiyatlarına da endeksli. Bizden önce yapılan formülasyonda da, şu anda Avrupa’nın da aldığı doğalgazın formülasyonunda da bu var. Ham petrol fiyatlarının uluslararası siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan sebepler yüzünden artmaması lazım, bu çok önemli. arz ve talep dengesinden dolayı artmaz, bu çok net görülüyor, büyüme rakamları ve hatta Avrasya’nın küçülme rakamları ortada. Yani ham petrolün çıkışında çok ciddi bir artış olmaz. Talep çok fazla artmaz anma buna rağmen fiyat artabilir. Bu tamamen siyasi istikrarsızlıklarla alakalı bir husus.

"İRAN’DA DAHA UCUZ GAZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Sayın Rahimi’nin başkanlığında gelen heyetle bu konuyu konuştuk ve bu konuyla ilgili sıkıntılarımızın olduğunu belirtik. Tahkim heyeti konuyu görüşmeye başladı. Bizim itirazlarımız yine aynı şekilde. Fiyatın ucuzlatılmasıyla alakalı müracaatlarımız sürüyor. İran’ın bize yaptığı teklifin yeterli olmadığını gördük. Bizim normallerimizde bulmuyoruz. Daha fazla indirim istedik. Çünkü makul bir indirimin yapılması lazım. İranlılar bizim kardeşlerimiz, yapabiliyorlarsa, yaparlar tahkimsiz biz bunu alırız. Yapamıyorlarsa, tahkime müracaat ettik, tahkim yoluyla almaya gayret ederiz. Çünkü ülkemin daha ucuz gazla kaynaklandırılması benim görevim. Formüller, her üç yılda bir ülkelerin düzeltmesine karşılıklı hak veriyor. Biz İran’la alakalı bu hakkımızı kullanmak istiyoruz. Biz bunun 2013 yılında sonuçlanacağına inanıyoruz.

"TÜRKİYE’DE PETROL VARSA ONU BULACAĞIZ"
Doğalgaz ve petrolün yerli kaynaklar haline gelmesiyle ilgili gayretlerimiz devam ediyor. Bu çok önemli bir çaba. Son 10 yılda arama faaliyetlerine ayırdığımız parayı 13,5 katına çıkarttık. Biz petrol b ulamayabiliriz. Petrol varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız. Her tarafı delik deşik etmeye başladık, denizler de olmak üzere. En son Karadeniz’de bir doğalgaza rastladık. Miktarı nedir, çok mudur, az mıdır, ekonomik midir 3-4 aylık bir değerlendirmeden sonra bunlar ortaya çıkacak. Bizler petrol ve doğalgaz aramalarına devam ediyoruz. Bunu bulacağımızı da ümit ettiğimiz için arıyoruz. Elimizde teknik ve sismik veriler var. Akdeniz’de Shell ile 450 milyon dolarlık bir anlaşmamız var. İskenderun ve mersin’ de ha keza. Buraya rağbet gösteren firmalar var. Dolayısıyla varsa biz bunu mutlaka bulmamız lazım, gayretlerimiz de bu yünde.

ahaber.com