Türkiye üzerinde korkunç plan!

Olaylar
17 Aralık sonrası Türkiye ekonomisine yönelik saldırılar dün had safhaya ulaştı. Merkez Bankası’nın önceki gün faiz artışına gitmemesinin ardından harekete geçen organizasyon dün yurt dışı piyasalarda...
EMOJİLE

17 Aralık sonrası Türkiye ekonomisine yönelik saldırılar dün had safhaya ulaştı. Merkez Bankası’nın önceki gün faiz artışına gitmemesinin ardından harekete geçen organizasyon dün yurt dışı piyasalarda Çin’e bağlı bozulmayı da arkasına alarak, doları yükseltmeye başladı. Star Gazetesi’nde yer alan ahbere göre dolar sabah saatlerinde 2.2975, Euro da 3.15’i geçerek tarihi zirvesine ulaşınca Merkez Bankası, 2 yıl aradan sonra piyasalara doğrudan döviz satarak müdahale etti. Dolar, müdahale sonrası 2.26 seviyesine kadar gerilemesinin ardından tekrar yükselişe geçti.

3 yabancı banka alıyor

Akşam saatlerinde 2.3050’yle yeni tarihi zirveye ulaşan dolar, Merkez Bankası satışlarıyla 2.29 seviyesine geriledi. Merkez Bankası’nın yaklaşık 3 milyar doların üzerinde doğrudan satış yapmasına rağmen dolardaki tırmanışın perde arkasında Londra merkezli alımların etkili olduğu tahmin ediliyor. 

Merkez’in her dolar satışında 3 yabancı kökenli bankanın yüklü miktarda alım yapması da dikkat çekti. Piyasalarda konuşulanlara göre gerek 27 Nisan 2007 e-muhtırası, gerekse Gezi olaylarında olduğu gibi Türkiye’den bazı kesimlerin, yabancıları telefonla arayarak ‘kriz’ çığırtkanlığı yaptığı söyleniyor. Yabancı yatırımcıları arayan kişilerin “Türkiye’de kriz çıkıyor, siz neden dolar almıyorsunuz” dediği konuşuluyor. Öte yandan faizler 2 yılın zirvesine çıkarken, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.49 seviyesine yükseldi ve 10 yıllık faizin üzerine çıktı. Borsa İstanbul ise günü yüzde 2.87 oranında düşüşle 65.429 puandan tamamladı.

MÜDAHALE DEVAM EDEBİLİR

-Özlem Derici (Ekspres Yatırım Başkeonomisti ): “Merkez Bankası spekülatif ataklara karşı duracağını göstermeli. 2.27’den çok hızlı yükseliş olursa Merkez Bankası döviz ihalelerinin miktarını ya da ek parasal sıkılaştırma günlerinin sayısını artırabilir. Dolar/TL kurunun 2.29’a çıkmasının spekülatif olabileceğini düşünüyorduk. Merkez Bankası bunun önünü kesmek için daha kararlı durmalı.”

-Burçin Metin (ING Bank Döviz Masası Müdürü): “Merkez Bankası bir kez daha müdahale edebilir beklentisi yüksek. Yerli tarafında  beklenti kurun 2.50’ye çıkacağı yönünde. Merkez’in önümüzdeki ay Ek Parasal Sıkılaştırma (EPS) günlerini de artıracağı görüşündeyim.”

-Nilüfer Sezgin (Erste Securities İstanbul Başekonomisti): ”Merkez Bankası’nın brüt rezervleri çok güçlü ancak net rezervleri aslında o kadar da yüksek değil. O nedenle aynı hızda döviz satması rezervlere ilişkin endişeleri ön plana çıkarabilir. Bu noktaya getirmemek için biz Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırma uygulayarak bu sürece destek vermesinin beklenebileceğini düşünüyoruz.”

-Üzeyir Doğan (Erste Securities İstanbul Başekonomisti): “Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesi birkaç gün sürebilir. Doğrudan müdahale, ihale yoluyla yapılan döviz satışından daha etkin. Merkez Bankası’nın bu hamlesi en azından dolardaki spekülatif yükselişlerin şuursuz olmasını engelleyecektir.”

-Yeliz Karabulut (ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü): “Piyasa daha sert müdahale bekliyor. Eğer dolar kurunda psikolojik sınır olan 2.30 seviyesi aşılırsa 2.47 ve 2.50 seviyeleri de görülebilir.”