Türkiye in İsrail out

Olaylar
İsrail Başbakanı Netanyahu, İstanbul’da kabul edilen Mavi Marmara iddianamesi nedeniyle destek istediği 5 liderden de olumsuz yanıt aldı İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Gazze...
EMOJİLE

İsrail Başbakanı Netanyahu, İstanbul’da kabul edilen Mavi Marmara iddianamesi nedeniyle destek istediği 5 liderden de olumsuz yanıt aldı

İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Gazze’ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik İsrail askerlerince Akdeniz’in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin hazırlanan iddianameyi kabul etmesi, İsrail’de gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. İsrail Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Barak ve Dışişleri Bakanı Lieberman, iddianameyle ilgili uluslararası destek aradı ama sonuç tam bir skandala dönüştü.

HOLLANDE’IN CEVABI
Netanyahu’nun görüştüğü İngiltere Başbakanı Cameron, İtalya Başbakanı Monti, Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İspanya Başbakanı Rajoy da bu konuda Türkiye aleyhinde hiçbir girişimde bulunmayacaklarını söyledi. Özellikle Hollande’ın, "Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. İsrail’in politikası, bizim politikamız olamaz" dediği iddia edildi.

‘DİKKATLİ OLMALIYIZ’
İddianamede adı geçen İsrail eski Genelkurmay Başkanı Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi’yi acil toplantıya çağıran Başbakan Netanyahu, "Uluslararası caima, elbette bizim haklılığımızı görecek. İddianameye tepki göstermesini beklediğimiz ülkeler maalesef sessiz kaldı. Ancak girişimlerimiz sürüyor. Umarım yakında bize destek verirler. Bu konuda çok dikkatli adımlar atmalıyız. Türkiye’nin dost olduğu ülkelere dahi gitmeyin" dedi.

ŞARTLARIMIZ BELLİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara konusunda açıklama yaptı: Bugünler de dahil çok sayıda ‘ilişkileri nasıl düzeltebiliriz’ diye devreye girenler oluyor. Biz de onlara çok net cevap veriyoruz. Şartlarımız belli. Özür, tazminat ve ambargonun kalkması."

TAKVİM