“Torba tasarı” Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

Olaylar
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “Torba Tasarı”nın kabul edilen 85. maddesine göre, üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili ...
EMOJİLE

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “Torba Tasarı”nın kabul edilen 85. maddesine göre, üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili olarak bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmeyecek.

Komisyonda, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın bugünkü görüşmeleri 12 saat sürdü.

Tasarının kabul edilen 85. maddesine göre, bu düzenlemenin yayımı tarihi itibariyle devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili olarak, sözleşmelerinde belirtilen haller dışında, bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmeyecek. 

Maddenin kabul edilmesinin ardından, çalışmaya devam edilmesi kararına CHP’liler tepki gösterdi. Bu sırada çalışmaya devam edilmesini isteyen AK Partililerle CHP’li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Bazı milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Tartışmalar üzerine oturuma ara verildi.

Verilen aranın adından 40. maddeyle ilgili tekriri müzakere önergesinin okunması sırasında, CHP’li İzzet Çetin, komisyon salonunun ışıklarını kapattı. Buna AK Parti’li milletvekilleri tepki gösterdi. 

Tartışmanın ardından söz alan AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “Her şeyin bir hududu var. Tabi ki muhalefet konuşacak. Bir aydır hakaretlere rağmen sesimizi çıkarmadık ama sabır sınırını iyi kollamanızı temenni ediyorum” dedi.

7 madde ihdası

Tasarıya ihdas edilen maddelerine göre, Linyit ve taş kömürünün çıkarıldığı maden işyerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden, o ülkede kurulu herhangi bir kuruluş tarafından ve o kuruluş adına ve hesabına üç aydan fazla süreyle çalıştırılmak üzere Türkiye’ye gönderilenler, sosyal güvenlik kapsamına alınacak. 

Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra uzman erbaşlığa alınanların, muvazzaf askerlikte geçen sürelerinin kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle derece yükseltilmesinde değerlendirilmesi ve oluşacak farkın SGK tarafından ödenmesiyle ilgili intibak süresi 6 aydan bir yıla uzatılıyor.

Kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında belediyenin vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla belediye mülkiyetine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek taşınmazlara haciz uygulanamayacak.

Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri üzerinde bulunan hacizler kaldırılacak.

 Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulu’nca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı için kurumlar vergisi indirimi uygulanacak.

“Cezalar az değil”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 2014 yılında 135 kadın cinayetinin meydana geldiğini, bunların arasında koruma altında olan kadın olmadığını söyledi.

Yasaların yeterli olduğunu ifade eden İslam, “Eşini, nişanlısını, sevgilisini öldüren canilerin müebbet ile yargılandıklarını görüyorsunuz. Yasalarla alakalı cezaların az olduğuna dair bir kanaat toplumda yok” dedi. 

Bunun bir toplumsal sorun olduğunu ve topyekün bir zihniyet değişikliğiyle altından kalkılabileceğini ifade eden İslam, bu sorunun bir parçası olarak eğitimle ilgili ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bu konuda destek beklediğini dile getiren İslam, “Bu sarmalın içinden çıkmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Komisyon çalışmalarına bugün saat 12.30’da devam edecek.