TMSF’den paşaların bankacılık faaliyetleri raporu

Olaylar
TMSF, 28 Şubat sürecinde aktif rol oynayan komutanların, yönetim kurulu üyesi ve danışman olarak görev yaptığı batık bankalarla ilgili davaları raporlaştırdı. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu̵...
EMOJİLE

TMSF, 28 Şubat sürecinde aktif rol oynayan komutanların, yönetim kurulu üyesi ve danışman olarak görev yaptığı batık bankalarla ilgili davaları raporlaştırdı. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen rapor, aralarında Teoman Koman’ın da bulunduğu emekli paşalara, içi boşaltılarak batırılan bankalarla ilgili yıllarca hesap sorulamadığını ortaya koydu.

28 Şubat’ın aktörlerinin yönetim kurulu üyesi ve danışman olarak görev yaptıkları bankalarda meydana gelen görev zararları dudak uçuklattı. Yeni Şafak’ın haberine göre, Paşalara hortumlanan bankalarla ilgili hiç hesap sorulmadığı ortaya çıktı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 28 Şubat’ta hortumlanan bankalarda görev yapan askerlerin de karıştığı zararları Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonuna bildirdi. ‘Gizli’ ibareli raporda, İnterbank, Sümerbank, Kentbank, Bayındırbank davalarında asker kökenli yönetim kurulu üyeleri ve danışmanlarla ilgili bilgi verildi.

KOMAN’A 57 MİLYONLUK DAVA

TMSF’nin komisyona gönderdiği raporda; İnterbank davasında eski MİT Müsteşarı ve Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman hakkında İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesinde mali sorumluluk davasının açıldığı belirtildi. Koman hakkında açılan davada banka nezdinde tespit edilen 57 milyon 296 bin 756 Dolar ve 1 milyar 383 milyon 495 bin 980 lira mali sorumluluk davası açıldığı, davanın bilirkişi incelemesinin sürdüğü kaydedildi. İnterbank ile ilgili davanın bir başka asker sorumlusu ise emekli Korg. Çetin Ersarı olduğu ifade edildi. Ersarı’nın da Koman ile ilgili suçlamalarla yargılandığı belirtilen raporda Ersarı’nın ayrıca 210 milyon 864 bin 204 Liralık mali sorumluluk davasının Fon ile Çukurova Grubu arasında 15 Mayıs 2009 tarihinde yapılan protokol gereği durdurulduğu bilgisi yer aldı.

PATRONLAR KURTARDI

TMSF tarafından gönderilen raporda Sümerbank davasında emekli orgeneral Muhittin Fisunoğlu hakkında İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde 2008/271E sayılı şahsi iflas davası kapsamında dava açıldığı ancak davanın mahkemece reddedildiği belirtilirken Fonun mahkeme kararını temyiz ettiği ifade edildi. Sümerbank’ın devir zararı ile ilgili olarak aralarında Muhittin Fisunoğlu’nun da bulunduğu banka yöneticileri hakkında açılan davanın ise Garipoğlu ve TMSF arasında imzalanan protokol kapsamında Fonun başvurusuyla yargılamanın durduruluğu kaydedildi.

Mirasçılarına dava açıldı

Kentbank davasında ise Ahmet Doğan Beyazıt hakkında açılan davalar Bayazıt’ın ölmesi nedeniyle yasal mirasçıları olan çocukları hakkında açıldığı, Fonun Süzer Grubu ile yaptığı protokol gereği bu davaların dondurulduğu belirtildi.

Her bankada en az 1 emekli general

Darbe Komisyonu’na ulaşan raporda, kamu bankalarında ve Fon’a devredilen bankalarda görev almış asker kökenli kişiler ve görev aldıkları dönemler şöyle sıralandı:

Orgeneral Hüsnü Çelenkler 1990-1991 yıllarında Halkbank Danışma Kurulu üyeliği

Orgeneral Doğan Bayazıt Kentbank’ta 1996-1999 öneminde,

Oramiral Feyzi Aysun Bayındırbank’ta 1991-1993 döneminde,

Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu Bayındırbank’ta 1996 yılında,

Koramiral Çetin Ersarı İnterbank’ta 1996-1999 döneminde,

Orgeneral Teoman Koman İnterbank’ta 1997-1999 döneminde

Koramiral Işık Biren Egebank’ta 1989-1991

Oramiral Vural Bayazıt Etibank’ta 1999-2000

Emekli Orgeneral Muhittin Fisunoğlu Sümerbank’ta 1998-1999

Oramiral Zahit Atakan Impexbank’ta 1989-1991’de

Koramiral Ekmel Totrakan Etibank’ta 1997’de,

Korgeneral Alaettin Güven Etibank’ta 1998’de ve Aydın Aksan Etibank’ta 1994’te görev aldı.

Yeni Şafak