Tarihi Yargılamak Fransız Meclisi’nin İşi Değil

Olaylar
Kanunun tamamen Fransa’daki iç siyasi gündem ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olduğunu söyleyen Flautre, "Bu bir medyatik ve seçim darbesidir." dedi. Fransız Milli Meclisi̵...
EMOJİLE

Kanunun tamamen Fransa’daki iç siyasi gündem ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olduğunu söyleyen Flautre, "Bu bir medyatik ve seçim darbesidir." dedi. Fransız Milli Meclisi’nin kararına "hiçbir şekilde katılmadığını" vurgulayan Flautre, "Tarihle ilgili yargıda bulunmak akademisyen ve tarihçilerin işi, siyasi kurumların değil." dedi. Yeşiller Grubu’na mensup Fransız siyasetçi aynı zamanda Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanlığını yürütüyor.
 
Kanunun Türkiye’de başlayan tarihiyle hesaplaşma sürecine büyük zarar vereceğine işaret eden Flautre, 2007’de katledilen Hrant Dink’i hatırlattı. "Dink, 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesine rağmen Fransa’da inkar kanunu çıkması durumunda Paris’e giderek ‘soykırım yoktur’ diyeceğini kaç defa anlattı." diyen Flautre, Fransa’nın tavrının Türkiye’deki tarihçi ve entelektüellerin işini de zorlaştırdığını vurguladı. Mühim olanın Fransa’nın değil, Türkiye’nin 1915 olaylarını tartışması olduğunu söyleyen Flautre, "Türkiye bu tartışmaları yapmadan ve bir neticeye ulaşmadan soykırımın tanınması ve bu tür tartışmaların yapılması akıllıca değil." dedi.

Fransız siyasetçi, tasarının Senato ve cumhurbaşkanlığı aşamalarını başarıyla geçerek kanunlaşacağını düşünmüyor. Dünkü oylamada bile sadece 38 milletvekilinin "evet" dediğine işaret eden Flautre, bazı senatörlerin şimdiden tasarının kanunlaşmasını engellemek için harekete geçtiklerini ifade etti. "Mücadele henüz bitmedi." diyen Flautre, son tahlilde tasarının kanunlaşması durumunda da uygulanabileceğini düşünmüyor. Flautre, şimdiden birçok sivil toplum kuruluşu, entelektüel ve siyasinin tasarıya itiraz ettiğini ve meşruiyetini sorguladığını vurguladı. Flautre, dünkü oylamada "evet" diyen vekiller ile tasarıyı destekleyenlerin Ermeni "soykırımı"nın tanınması konusunda samimi olmadıklarını ve Türkiye’de yeni yeni başlayan tartışmaya verecekleri zararın da umurlarında olmadığını kaydetti.

Erdoğan’ın Dersim’le ilgili özrüne işaret eden Flautre, Türkiye’nin tarihiyle yüzleşmeye başladığını ve yeni bir fırsat penceresinin ortaya çıktığını söyledi. Türkiye’nin tarihinin acı sayfalarını konuşmaya başladığına dikkat çeken Flautre, sıranın muhakkak 1915 olaylarına da geleceğini belirtti. Fransız siyasetçi, Fransa’nın dün kabul ettiği kanunun bu süreci çok olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Zaman