Talih Kuşu ‘kötü yola’ düştü!

Olaylar
Milli Piyango’ya gelen bir banka müdürünün “Büyük ikramiye bana çıktı” deyip parayı alması üzerine MP, MASAK’a ikramiyenin kara para aklamada kullanılabileceği ihtimaliyle bild...
EMOJİLE

Milli Piyango’ya gelen bir banka müdürünün “Büyük ikramiye bana çıktı” deyip parayı alması üzerine MP, MASAK’a ikramiyenin kara para aklamada kullanılabileceği ihtimaliyle bildirimde bulundu.

Büyük ikramiyeye ‘kara para’ incelemesi
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) 2011 Faaliyet Raporu’nu açıkladı. Rapordaki en ilginç noktalardan biri Milli Piyango İdaresi’nin de kuruma şüpheli işlem bildirimi yapması oldu. Edinilen bilgilere göre geçen yıl Milli Piyango Genel Merkezi’ne gelen bir bankanın şube müdürü “Büyük ikramiye bana çıktı” deyip milyon liralık ikramiyeyi aldı. Banka müdürünün başkası adına parayı almasından şüphelenen Milli Piyango İdaresi, ikramiyenin kara para aklamada kullanılabileceği şüphesiyle MASAK‘a başvurdu.

Şimdi MASAK uzmanları ikramiyenin banka genel müdürüne çıkıp çıkmadığını titizlikle inceliyor. MASAK uzmanları, önceki yıl kara para ve terörün finansmanıyla ilgili bilgilendirme çalışmaları kapsamında Milli Piyango’ya giderek bankacılar ve diğer finans kuruluşları müdür ve çalışanlarının ikramiye kazanması halinde kendilerine bildirmesini istedi. Bunun üzerine piyangoda büyük ikramiyeyi kazanan tüm vatandaşların kimlik bilgilerini toplayan Milli Piyango, artık ikramiye kazanan finans çalışanlarının isimlerini bildiriyor.

BİLDİRİM % 27 GERİLEDİ
2011’de MASAK’a yapılan bildirim sayısı önceki yıla göre yüzde 27 azalarak 10 bin 251’den 8 bin 739’a indi. 14 bin 460 da şüpheli işlem tipi belirlendi.

MALİ PROFİL İLE UYUMSUZLAR
MASAK’a iletilen şüpheli işlemlerin yüzde 22.6’sını makul açıklaması olmayan işlemler, yüzde 22’sini mali profil ile uyumsuz işlemde bulunma oluştururken, bunu yüzde 14.5 ile şüpheli nakit işlemler izledi

Yurtdışı isteklerin 4’te 1’i Belçika’dan
2011’de yurtdışından Türkiye’ye gelen talep sayısı da önemli ölçüde arttı. 2009’da başta Avrupa olmak üzere yabancı ülkelerin benzer kuruluşları Türkiye’den 169 istekte bulunurken bu sayı 2010’da 188’e geçen yıl ise 202’ye kadar yükseldi. Özellikle Belçika ve Almanya’dan gelen kara para soruşturma istekleri dikkat çekti. Türkiye’ye gelen taleplerin yüzde 27’si Belçika ve yüzde 19’u Almanya’dan geldi. İngiltere’den gelen istek ve taleplerin toplam taleplere oranı yüzde 16.2 oldu. MASAK ise 25 milli istihbarat servisinden 38 bilgi talebinde bulundu. Bu sayı 2010’da 63’tü.

Terörün finansmanı patladı
MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan, raporun sunuş yazısında terörün finansmanı suçu açısından yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda 2011’de toplam 987 gerçek ve tüzel kişi hakkında ilgili kurumlarla bilgi paylaşımında bulunduklarını yazdı. MASAK, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 286, Milli İstihbarat Teşkilatı’na 274, savcılıklara 216, Jandarma Genel Komutanlığı’na 157, Gelir İdaresi Başkanlığı’na 47, Dışişleri Bakanlığı’na 5 ve Vergi Denetim Kurulu’na ise 2 kişi hakkında istihbarat niteliğinde bilgi verdi. Şüpheli işlem tiplerinin, 219’unu terörün finansmanı ile bağlantılı şüpheler, 146’sını yüksek tutarlı işlemlerin parçalanması, 121’ini başkası hesabına işlem yapıldığının gizlenmesi ve 32’sini şüpheli kiralık kasa işlemleri oluşturdu. Terörün finansmanı şüphesiyle 2009’da 49 işlem için, 2010’da 186 işlem için, geçen yıl 219 işlem için bildirimde bulunulması dikkati çekti.

Haber Türk