Suriye Ordusu Bayram Dinlemedi

Olaylar
Ramazan ayının ilk günlerinde Hama’da rejim muhaliflerine karşı başlattığı kanlı operasyonlarla tüm dünyanın tepkisini çeken Suriye’deki Esed rejimi bayramı da kana buladı. Bayram namazınd...
EMOJİLE

Ramazan ayının ilk günlerinde Hama’da rejim muhaliflerine karşı başlattığı kanlı operasyonlarla tüm dünyanın tepkisini çeken Suriye’deki Esed rejimi bayramı da kana buladı.

Bayram namazından sonra çeşitli kentlerde protesto gösterileri düzenleyen Suriyelilere ordu sert müdahale etti. Ordunun göstericilere ateş açması sonucunda altısı Dera’da ve biri Humus’ta olmak üzere en az yedi kişi öldü.

Ölenlerin arasında 13 yaşında bir çocuğun da bulunduğu öğrenildi. Hama’da tankların da katıldığı büyük operasyonlar gerçekleştiren Suriye ordusu daha sonra operasyonlara ara vermeksizin Deyr el Zor ve Lazkiye’de geniş çaplı operasyonlar düzenlemişti.

Lazkiye’deki operasyonlara Suriye donanması şehri topa tutarak destek verirken bütün bu operasyonlar sonucu yüzlerce Suriyeli hayatını kaybetmişti. İsyanların başladığı mart ayından beri ölenlerin sayısının 3 bin’i geçtiği ifade ediliyor.

Diğer taraftan Sünnilerin ağırlıklı olduğu kentlerde düzenlenen operasyonlarda camilerin basılması gibi eylemler sonucunda ordunun rütbesiz tabakasını teşkil eden yüzlerce Sünni askerin firar ettiği haberleri gelmeye devam ediyor.

Suriye yönetimi firarların olduğu iddialarını kesinlikle reddetse de firarlar Esed’in ordu üstündeki denetiminin kaybolmaya başladığının göstergesi olarak yorumlanıyor. İngiltere’de yayımlanan Daily Telgraph gazetesi, subayların büyük oranda Alevi azınlıktan olduğu ordunun alt kademeleri üzerinde rejimin otoritesini korumakta zorlandığı yorumunda bulundu.

Çadırkentlerde buruk bayram

Suriye’den kaçarak Hatay’da Türk Kızılay’ı tarafından oluşturulan çadırkentlere sığınan Suriyeliler, Ramazan Bayramı’nı buruk karşıladı. Nisan ayından itibaren yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’den sığınma talep eden Suriyeliler çadırkentlerde yaptıkları iftarların ardından bayramı da burada geçiriyor.

Gazetecilerin, çadırkentlerden görüntü almalarını engellemek amacıyla gerilen brandaların arkasındaki çadırlarda çocuklarıyla birlikte bayrama giren Suriyeliler, evlerinden ve akrabalarından uzakta bir bayram geçirmenin hüznünü yaşadı.

Suriye’deki akrabaları ile sadece telefonla görüşebildiklerini ve bu yıl ilk kez bayramda ayrı kaldıklarını söyleyen Doğan Polat, "Sınır ötesi bayramlaşmanın başlaması ile birlikte Suriye’deki akrabalarımız ile hasretimiz sona ermişti. Ardından vizesiz geçişler başladı. Bazen günübirlik bile gidip geldiğimiz oluyordu. Ancak son aylarda Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan dolayı gidip gelemez olduk." dedi. Hatay genelinde Türk Kızılay’ı tarafından kurulan çadırkentlerde hafta sonu itibarıyla 6 bin 826 Suriyeli konaklıyor.

Zaman