Şimşek’ten 2013 atama müjdesi

Olaylar
Meclis Genel Kuruluna 2013 yılı bütçesi ile ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesiyle akademik altyapının daha da güçlendirileceğini belirterek, 14 bin atamaya izin verilece...
EMOJİLE

Meclis Genel Kuruluna 2013 yılı bütçesi ile ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesiyle akademik altyapının daha da güçlendirileceğini belirterek, 14 bin atamaya izin verileceğini açıkladı. Şimşek yeni vergi zamlarla ilgili sinyaller verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesiyle akademik altyapının daha da güçlendirileceğini belirterek, üniversitelerin öğretim elemanı ve personel ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için ilave 14 bin atamaya izin vereceklerini bildirdi.

Şimşek, ”Bu yıl küresel ekonominin önemli ölçüde yavaşlamasına ve beklentilerin kötüleşmesine rağmen bütçe gelirlerinde sapma olmayacak olması takdir edersiniz ki bir başarıdır” dedi.
Şimşek, son açıklanan verilerin 2012 yılı büyümesinin yüzde 3’ün bir miktar altında kalacağını gösterdiğini bildirdi.

Şimşek, bu yıl ”yumuşak iniş” sürecini başarıyla yönettiklerini belirtirken, ”Küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen önümüzdeki dönemde büyümeyi hızlandırarak 2014 yılında potansiyel büyüme hızına ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ÖTV ve KDV’de zam sinyali
Bütçe açığını önlemek amacıyla ÖTV ve KDV’de artış tercih edilmiştir. Vergi artışlarıyla ve kamu alanında yapılan harcamalarda yapılacak tasarruflarla bütçe açığını küçültmeye gideceğiz.
2013 yılı bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırmaya göre dağılımını da belirlediklerini ifade eden Şimşek, buna göre, personel giderlerinin 97,2 milyar lira, SGK devlet primi giderlerinin 16,8 milyar lira, mal ve hizmet alım giderlerinin 33,4 milyar lira, faiz giderlerinin 53 milyar lira, cari transferlerin 151,3 milyar lira, sermaye giderlerinin 33,5 milyar lira, sermaye transferlerinin 5,1 milyar lira, borç vermenin 11,1 milyar lira, yedek ödeneklerin 2,6 milyar lira olacağını söyledi.

2013 yılı merkezi yönetim bütçesinde bazı vergi türlerine ilişkin gelir tahminlerini de açıklayan Şimşek, gelir vergisinin 63 milyar lira, kurumlar vergisinin 29 milyar lira, ÖTV’nin 83 milyar lira, dahilde alınan KDV’nin 36 milyar lira, ithalatta alınan KDV’nin 61 milyar lira olarak öngörüldüğünü kaydetti.

MEHMET ŞİMŞEK’İN AÇIKLAMALARI
Meclis Genel Kurulu’nda, 2013 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmeleri tartışmalı başladı. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Sayıştay’ın 3 raporunun gelmediğini belirterek 2013 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın görüşülemeyeceğini belirterek itiraz etti.
Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da gündeme geçmeden önce Cumhurbaşkanı Gül’ün davetlisi olarak gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Genel Kurul’a hitaben bir konuşma yapması kabul edildi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Sayıştay’ın 3 raporunun gelmediğini belirterek 2013 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın görüşülemeyeceğini belirterek itiraz etti.Açılan usul tartışmasında konuşan Genç, Sayıştay raporlarının gelmediğini, Sayıştay’ın görevini yapamadığını belirtirken, TBMM Başkanı’nın da görevini yapmadığını savundu. 132 kurumun yaptıklarını incelemeden bütçenin görüşülemeyeceği itirazını yapan Genç, bütçe kanun tasarısının görüşülemeyeceğini iddia ederek, geçici bütçenin çıkarılmasını istedi.

Usul tartışmasının sonunda görüşmelere devam edilmesi kabul edildi.
Bu arada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in eşi de bütçe görüşmelerini izleyici locasında izledi.
2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri başladı. Bütçe ile ilgili kürsüye ilk çıkan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl ”yumuşak iniş” sürecini başarıyla yönettiklerini belirtirken, ”Küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen önümüzdeki dönemde büyümeyi hızlandırarak 2014 yılında potansiyel büyüme hızına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.Bakan Şimşek, bugün açıklanan verilerin 2012 yılı büyümesinin yüzde 3’ün bir miktar altında kalacağını gösterdiğini de bildirdi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın sunumunu yapıyor. Şimşek, 17 Ekim 2012 tarihinde TBMM’ye sunulan 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinin tamamlandığını hatırlattı.

Sunumuna, dünya ve Türkiye ekonomisinin görünümüyle ilgili değerlendirmelerle başlayan Şimşek, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin, son dönemde azalsa da hala önemini koruduğunu, gelişmiş ekonomilerde büyümenin zayıf, işsizliğin ise yüksek seyrettiğini kaydetti.

Kamu borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin kaygıların devam ettiğini anlatan Şimşek, Avro Bölgesi’nde alınan önlemlere rağmen güven ortamının hala tam olarak sağlamadığını, gelişmekte olan ekonomilerde ise büyümenin son yıllardaki trendin oldukça altında seyrettiğini söyledi.

Bu sebeple birçok ülke ve uluslararası kuruluşun büyüme tahminlerini aşağı yönlü olarak güncellediğini ifade eden Bakan Şimşek, IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda yayımladığı küresel büyümeye ilişkin tahminlerini 2012 yılı için 0,7, 2013 yılı için de 0,9 puan aşağı yönlü revize ettiğini hatırlattı. Şimşek, bu yıl gelişmiş ekonomilerin yüzde 1,3, 2013 yılında ise yüzde 1,5 ile potansiyelinin altında büyümenin beklendiğini bildirdi.

Dünya ekonomisinin yüzde 21’ini oluşturan ABD’de işgücü piyasası ve iç talepteki zayıf gidişatın, büyümenin bir süre daha ılımlı seyredeceğini gösterdiğini, dünya ekonomisinin yüzde 19’unu oluşturan Avro Bölgesi’nde ise birçok ülkenin teknik olarak resesyona girdiğini belirten Şimşek, 2011 yılında yüzde 1,4 oranında büyüyen Avro Bölgesi’nin bu yıl yüzde 0,4 daralmasının beklendiğini anımsattı.

Enflasyonist baskılar azaldı
2012 yılında küresel ekonomik faaliyetlerdeki durgunluğun etkisiyle enflasyonist baskıların azaldığını, çekirdek enflasyon oranlarının durağan veya aşağı yönlü seyrettiğini dile getiren Şimşek, 2013 yılında enflasyonun gelişmiş ekonomilerde yüzde 1,7 ile durağan seyredeceği, gelişmekte olan ekonomilerde ise yüzde 5,7 ile azalmaya devam edeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Cari denge konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, son dönemde, cari açık veren ekonomilerde mali sıkılaştırmanın etkisinin, fazla veren ekonomilerde ise iç talebin artmasının küresel makro dengesizlikleri bir miktar azalttığını, ancak bu düzelmenin yeterli olmadığını kaydetti.
Küresel ekonominin önünde aşağı yönlü üç temel risk bulunduğunu anlatan Şimşek, bu riskleri ”Avro Bölgesi’ndeki ekonomik krizin daha da derinleşmesi, ABD’deki mali belirsizlikler ve jeopolitik gerginlikler” olarak sıraladı.

Küresel büyümeyi önümüzdeki yıl yukarı çekecek senaryoların da bulunduğunu kaydeden Şimşek, ”Örneğin, ABD ve Avro Bölgesi’nin kısa zamanda piyasaları rahatlatacak çözümler üretmesi ve dolayısıyla güven ortamının sağlanması toparlanma sürecini hızlandıracaktır” dedi.

haber7.com