Şeker fabrikalarının satışı 2023’e uzatıldı!

Olaylar
AKP hükümeti, şeker fabrikalarında yaşanan yanlışta ısrar ediyor. IMF’nin talimatları doğrultusunda 2000 yılında Ecevit hükümeti döneminde özelleştirme sürecine alınan şeker fabrikalarının satışıyla i...
EMOJİLE

AKP hükümeti, şeker fabrikalarında yaşanan yanlışta ısrar ediyor. IMF’nin talimatları doğrultusunda 2000 yılında Ecevit hükümeti döneminde özelleştirme sürecine alınan şeker fabrikalarının satışıyla ilgili süreç yeniden uzatıldı. Türkşeker’in bünyesindeki satışı yapılmayan 15 şeker fabrikasına gönderilen yazıda, şeker fabrikalarının satışının 2023 tarihine uzatıldığı belirtildi.

AKP ŞAŞIRTMADI!

Nisan ayında yapılan özelleştirme ihalelerinde birçok mağduriyet gündeme gelirken, hükümetin yanlış özelleştirme politikalarından vazgeçmesi bekleniyordu. Ancak öyle olmadı. Şeker fabrikalarının satışı yeniden uzatıldı. Türkşeker tarafından satışı yapılmayan 15 şeker fabrikasına gönderilen yazı, pancar üreticisi ve şeker işçisini şok etti.

TÜRKŞEKER’DE KAÇ ŞEKER FABRİKASI KALDI?

Bilindiği üzere Türkşeker’in bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikasından 10 tanesi (Afyon, Turhal, Çorum, Bor, Kırşehir, Elbistan, Erzurum, Erzincan, Muş ve Alpullu şeker fabrikaları) geçtiğimiz Nisan ayında yapılan özelleştirme ihalelerinde satılmıştı. Bu fabrikaların dışında kalan Ilgın, Yozgat, Burdur, Ankara, Çarşamba, Elazığ, Erciş, Ereğli, Eskişehir, Kars, Kastamonu, Malatya, Susurluk, Uşak ve Ağrı şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamından çıkarılarak, Avrupa ve ABD’de uygulanan modelle yeniden yapılandırılması bekleniyordu.

eker-fabrikalarinin.jpg?

TÜRKŞEKER, 15 FABRİKAYA SÜRENİN UZATILDIĞINI DUYURDU

Türkşeker’den 15 şeker fabrikasına gönderilen yazıda; “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 28.12.2018 tarih ve 96603 sayılı yazılarında belirtildiği üzere, şirketimizin özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasına ilişkin süre 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır” denildi.

HÜKÜMETİN YANLIŞ ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇMESİ BEKLENİYORDU

Satılan 10 şeker fabrikasında çiftçi mağdur olurken, binlerce işçi de işinden olmuştu. Fabrika satışlarından da Hazine’ye beklenilen gelir sağlanamadığı gibi, fabrikaları alan firmalar taksit ödemelerinin ötelenmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme talebinde bulunmuşlardı. Hükümetin kamuya ve millete hiçbir fayda sağlayamayan özelleştirme politikasından vazgeçmesi bekleniyordu.

IMF’NİN ÖZELLEŞTİRME KARARI YENİDEN UZATILDI!

Şeker fabrikaları, Ecevit hükümeti döneminde 2000 yılında IMF politikaları doğrultusunda özelleştirme kapsamına alınırken, bu süre satış gerçekleştirilmediği için AKP hükümetleri döneminde sürekli uzatıldı. Özelleştirme süreci en son 31 Aralık 2018’e kadar uzatılmıştı. Bu sürenin yeniden uzatılmayacağı ve kamuya ait şeker fabrikalarının Fransa, Almanya, Hollanda, Polonya ve ABD’de olduğu gibi üretimin sürdürülebilirliğini garanti altına almak için çiftçi, işçi ve devletin işin içinde olacağı bir modelle yeniden yapılandırılacağı beklentisi oluşmuştu.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ RESMİ AÇIKLAMAYI YAPAMIYOR!

Diğer yandan Ilgın, Yozgat ve Burdur şeker fabrikalarının satış kararı, alıcı firmaların taahhütlerini yerine getirmediği için iptal edilirken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama yapmaması manidar bulunuyor. Fabrikaların satışının iptal kararının Özelleştirme İdaresi’nin web sayfasında yayınlanmaması dikkat çekerken, satışı ve devri yapılan fabrikalarla ilgili bilgiler verilirken iptal kararının verilmemesi büyük bir çelişki olarak görülüyor.

 

Milli Gazete