Rus Tarihçilerden Osmanlı’ya Övgü

Olaylar
Rusya’nın resmi televizyon kanalı ‘Kultura TV’de ünlü gazeteci Vitali Tretyakov’un sunduğu "Çto Delat" (Ne Yapmalı) programında Türkiye ve Osmanlı tarihi tartışıldı. ...
EMOJİLE

Rusya’nın resmi televizyon kanalı ‘Kultura TV’de ünlü gazeteci Vitali Tretyakov’un sunduğu "Çto Delat" (Ne Yapmalı) programında Türkiye ve Osmanlı tarihi tartışıldı.

Ankara’nın dünyadaki rolünü konuşan Rus uzmanlar, Osmanlı’ya övgüler yağdırdı. İmparatorluğun asırlar boyu ayakta kalmasını özgürlükçü olmasına bağlayan akademisyenler, Osmanlı’nın demokratik ve toleranslı olduğuna dikkat çekti.
 
Programda ilk sözü alan Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Asya ve Afrika Enstitüsü Başkanı Mihail Meyer, 1. Dünya Savaşı patlak vermeseydi, Osmanlı’nın varlığını sürdürmeye devam edeceğini dile getirdi. Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Masası Başkanı Natalya Ulçenko, Osmanlı’nın uzun asırlar boyu ayakta kalabilmesini imparatorluk içinde mevcut olan çeşitli özgürlüklerle ilişkilendirdi. Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Vitali Naumkin, Osmanlı’da herkesin eşit din özgürlüğüne sahip olduğunun altını çizerek, ülkede azınlıkların özgür yaşadığını ifade etti. Naumkin, "Başka ülkelerle kıyaslandığında Osmanlı’da diğer halklardan fazlasıyla din özgürlüğü vardı. Osmanlı’nın tolerans açısından örnek ülke olduğunu da unutmamak lazım." değerlendirmesinde bulundu.
 
Osmanlı İmparatorluğu’nun çok demokratik ve özgür devlet olduğunu dile getiren gazeteci Maksim Şevçenko ise, "Macaristan’da o dönem din çatışması vardı ve Macarlar Sultan’a müracaat ederek kendisinden hamilik istedi. Kosova Savaşı’nda da Sırplar gönüllü olarak Osmanlı saflarına katılmıştı. Peki neden? Çünkü Osmanlı o dönem yasa, ulusların dayanışma, din ve başka özgürlükler bakımından en örnek devlet idi." dedi. 19. yüzyılda Rus basınında Türklerin "barbar" olarak tanıtılmasıyla kamuoyunun olumsuz yönde etkilendiğini belirten Şevçenko, "Bunların hepsi uydurma." dedi. Duma milletvekili ve uzman Sergey Markov, sözde Ermeni soykırımı konusunu gündeme getirince Şevçenko, "1914 yılına doğru bölgede öldürülen Müslümanların sayısı gayrimüslimlerden daha fazla idi." diye konuştu.

Zaman