Rtük Klip Haline Gelen Haberlere El Attı!

Olaylar
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, TBMM’de kabul edilen ‘RTÜK Yasası’yla getirilen düzenlemeleri anlattı. Yasanın birçok önemli noktası bulunduğunu...
EMOJİLE

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, TBMM’de kabul edilen ‘RTÜK Yasası’yla getirilen düzenlemeleri anlattı.

Yasanın birçok önemli noktası bulunduğunu ifade eden Prof. Dursun, yayıncılar açısından bakıldığında en önemli konulardan birinin frekansların tahsisine ilişkin yeni düzenleme olduğunu söyledi. Özellikle televizyon yayınlarıyla ilgili şikayetleri en aza indirmek için alınan kararlara da değinen Prof. Dursun şu bilgileri verdi:

TÜRK DİZİLERİNDEN EKONOMİYE KATKI

• Frekans üzerinden para kazanma devri bitti. Yayıncıların, kamusal mal olan ve belli süre kendilerine kullanma yetkisi verilen frekansları başka kişiye devretme yetkisi sona erdi.

Haberlerde doğal sesin dışında ses veya efekt kullanılmayacak. Çünkü bu efektlerin kullanılması, haberi bir tür dramaya, klibe dönüştürüyor.

• Mevcut yasada haber bülteni, haber programları ve güncel programları sunanların reklamlarda görev alamayacakları yönünde düzenleme vardı. Güncel programlar bu kapsamdan çıktı.

Programlardaki reklam süreleri artırılmadı, ama AB ülkelerinde de uygulanan ‘ürün yerleştirme’ sistemi getirildi. Böylece özellikle başka ülkelere ihracat konusu Türk dizileri sayesinde reklam üzerinden ekonomiye katkının yolu açıldı.

Reklam sesi patlamayacak

Yeni yasanın izleyiciyi ilgilendiren önemli maddelerinden biri de program sonrası artan ses ile başlayan reklamlar. RTÜK Başkanı Prof. Dursun, izleyiciyi rahatsız eden bu duruma da yeni yasayla düzenleme getirildiğini açıkladı.

• Programlardan reklamlara geçişte ‘ses patlaması’ uygulaması yasaklandı.

• Çocuklarda beslenmeyi olumsuz etkileyecek, obeziteye yol açabilecek türdeki yiyeceklerin reklamına kısıtlama getirildi.

• Çocuklara yönelik yayınlarda kullanılan çizgi filmlerin en az yüzde 20’si, çocuk programlarının en az yüzde 40’ı Türkiye’de üretilmiş yapımlardan oluşacak. Bu yayınlarda Türk kültürünün yansıtılması zorunlu olacak.

AA – Star