Ölen İşçilerin Ailelerine Maaş Bağlanacak

Olaylar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Esenyurt’ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangının meydana geldiği alışveriş merkezi inşaatı şantiyesinde incelemelerde bulunduktan sonra, gazetec...
EMOJİLE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Esenyurt’ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangının meydana geldiği alışveriş merkezi inşaatı şantiyesinde incelemelerde bulunduktan sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 

Bir gazetecinin, ”Ölenlerin yakınlarına yardımda bulunulacak mı?” sorusu üzerine Çelik, ”Ölüm olayı olmasa da onları konuşmasak devletimiz sosyal devlet, gerek ölüm aylığı gerekse iş kazası neticesinde aylıklar hak sahiplerine bağlanacak. Bir taraftan iş kazasından dolayı aylıklar bir de hak eden varsa, 900 gün, 1800 gün gibi sigortalılığı olanların hak sahiplerine ayrıca ölüm aylıkları bağlanacak. Bu konuda bir sorun olmaz” dedi.
 
Belediyelerin ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun definle ilgili ihtiyaçları karşılayacağını da kaydeden Çelik, şöyle devam etti:
 
”Şunu bütün açıklığıyla ifade etmek istiyorum ki Türkiye’nin müstakil İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na acil ihtiyacı vardır. Bakanlık olarak ilk günden bu tasarıyı hazırladık ve TBMM’ye gönderdik. Her şey yasayla çözülmez. Bütün yasal önlemleri alsanız da siz sorumlu bir davranış içinde olmazsanız, yine de bazı olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz ama yasalar da önemlidir. Şu anda mevzuatımız yetersiz mi? Değil ama gelişen dünya şartlarında müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çok kısa süre içinde inşallah devreye girecektir. Belki de bildirim zorunluluğu olacaktır. Bildirimin neticesinde denetim yapılmadan da burada hiç kazma vurulmayacaktır. Bu müeyyideleri koymamız gerekiyor. Herşeyin telafisi mümkün. Görüyoruz işte, hayatını kaybedenleri tekrar geri getirmek mümkün değil.”
 
Olayın ardından gözaltı olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, idari olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, adli olarak da şu anda çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
 
”Hiç bir şey örtbas edilemez”
 
Bu tür kazalarda müteselsil sorumluluk olduğunu, asıl işveren veya alt işveren gibi bir ayrımın kesinlikle söz konusu olmadığını belirten Çelik, ”Kazalarda asıl işverenin de alt işverenin de sorumluluğu vardır. Çıkacak neticeye göre de bunları yargı değerlendirecektir” dedi.
 
Bir soru üzerine Çelik, ”40 kişinin kaldığı bir koğuşta, çadırda, giriş ve çıkışın mutlaka olması gerekiyor. Yönetmelikler bunu emrediyor, çıkış noktasının olmaması büyük bir eksiklik” dedi.
 
”Denetim olsa bu eksiklik giderilemez miydi?” sorusunu Çelik, ”Belki yapılmıştır, onun bilgilerini alacağız” diye yanıtladı.
 
Çelik, bir gazetecinin ”Çalışan işçilerin kağıt imzalatılarak ücretsiz izne çıkartıldığı söyleniyor. Bu konuda bir bilginiz var mı?” sorusuna, ”Şunu ifade edelim. Hiç bir şey örtbas edilemez. Açık söylüyorum, bütün görevliler olup bitenlerin farkındalar. Bir ihmal söz konusuysa bizim o ihmali giderme gibi bir sorumluluğumuz var” karşılığını verdi.

AA