“Nükleer İçin Referandum”a AK Parti’den Yanıt

Olaylar
Haber: Arzu Erdoğral Japonya’da yaşanan felaket sonrası “nükleer” konusu dünya gündeminde yerini aldı. Ülkemizde de tartışmalara neden olan nükleer ile ilgili en son olarak bazı gaze...
EMOJİLE

Haber: Arzu Erdoğral

Japonya’da yaşanan felaket sonrası “nükleer” konusu dünya gündeminde yerini aldı. Ülkemizde de tartışmalara neden olan nükleer ile ilgili en son olarak bazı gazeteciler “referandum” talebinde bulundu. Referandum ile ilgili talebi sorduğumuz TBMM Sanayi ve Enerji Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Hasan Ali Çelik bakın ne söyledi?

DERELERDEN ELEKTRİK ÜRETMEYE BAŞLADIK

Japonya’da yaşanan felaket sonrası “nükleer” ile ilgili tartışmalar şiddetlendi. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Ülkemizde nükleer ile ilgili ne çalışmalar yapılıyor?

Ülkemiz enerji çeşitliliği yönüyle henüz bütün enerji türlerinin imkânlarını elde edebilmiş değil. Daha yenilenebilir enerjiyi bile 2005’den itibaren gündemimize alıp yasal alt yapısını oluşturup daha detaylı bir hale getirebildik. Belki de ilk defa rüzgâr bu kadar ciddi bir anlamda enerji kaynaklarımızın içine girdi. Hidrolik küçük santraller, nehir santralleri ve derelerden elektrik üretmeye başladık. Güneş ciddi anlamda gündemimizde ve onun da yasal alt yapısı oluşturuldu. Güneş için çatı elektriği noktasında 500 kilovata kadar olan elektrik üretme imkânlarını lisansız ve şirketsiz yapabilir hale getirdik. Ama bizim nükleer gibi büyük kapasiteli elektrik üretim imkânımız yok. Komşularımızda belki adını bile duymadığımız birçok ülkenin nükleer santrali olmakla birlikte güvenle de kullanılıyor. Kaza olabilir! Kaza demiryolu, karayolu ya da endüstriyel bir işletmede de olabilir. Bir zamanlar tersaneler için de çok konuşuldu. Ben de o komisyonlarda görev aldım. Tersane de ölüm oluyor da diğer endüstriyel kuruluşlarda iş kazaları olmuyor mu? Diye baktığımızda her şey var. Dolayısı ile ülkemizin neye ihtiyacı var? İnsanlığın neye ihtiyacı var? Çevre kalitesini nasıl arttırırız? Biz buna bakacağız. Nasıl ki yenilenebilir enerjide karbon salınımının azaltılmasını birçok ülkeden daha iyi takip edebiliyorsak nükleer için de en son çalışmaları ülkemizde de yapmak isteriz. Güvenli, çevreye zarar vermeyecek ama enerji ihtiyacını da karşılayacak olan enerji türlerinin de ülkemizde yer almasına gayret edeceğiz. Bunlar ülkemizin ihtiyacıdır. Dolayısı ile bir ülkemizin refahının artması ve millet yararı için elimizden geleni yapacağız.

ÜLKENİN BÜTÜN İŞLERİ REFERANDUMA GİTMEZ

Birçok gazeteci nükleerin “referanduma” götürülmesini istedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

 Ülkenin bütün işleri referanduma gitmez. Dünyada birçok ülkesinde örneğin Rusya, Ermenistan gibi ülkelerde sorun var mı? Almanya bazı santrallerini durdurdu deniliyor. Durduracak tabi! Az önce söyledim ve üçüncü nesil dedim. Baktığınız zaman teknolojisi geri kalmışsa, güvenlik konusunda gerekli önlemler alınamamışsa ve bugünün endüstrisi de artık onun uygun olmadığını ortaya koyuyorsa elbette ki onların yenilenmesi, değiştirilmesi lazımdır. Ama siz en son teknolojileri güven içerisinde yapmak durumdasınız. Tartışmalar mutlaka olmalıdır. Ancak ülke kaynaklarını rasyonel kullanmak, ülke insanının verimliliğini,  refahını da kalkındırmak lazım… Hangimiz diyebiliriz ki biz elektrik lambası kullanmayalım artık. Bakıyoruz hidrolik de termik santrallerde yapmayalım deniliyor. O zaman enerjiye ihtiyacımız yok mu diyeceğiz? Veyahut da senin ihtiyacın yok benim mi var diyeceğiz. Yani senin derken köydeki vatandaşımıza sen elektrik kullanmasan da olur şehirdeki adam kullansa yeter mi diyor kim ne diyorsa! Biz öyle demiyoruz. Türkiye’deki tüm vatandaşlar dünyada modern insanın kullandığı tüm imkânlara kavuşsun. Örneğin buzdolabı elektrikle çalışıyorsa elektriğe ihtiyacımın var. Elektrik de neyle üretiliyorsa onların yatırımları yapacağız. Tabi tartışıp değerlendirip ölçü içerisinde onu gerçekleştireceğiz.

NÜKLEER ÜLKEMİZDE BİR EKSİKLİKTİR

Başbakan’ın nükleer ile ilgili vermiş olduğu örnekler tartışma meydana getirirken CHP lideri Kılıçdaroğlu “Başbakan savcılıktan sonra nükleer uzmanlığına da soyundu” dedi. Muhalefetin bu tutumunu nasıl yorumluyorsunuz?

Bunun için hiçbir şey söylemeyeceğim. Ben nükleer ile ilgili kendi görüşlerimi dile getirdim. Tekrar söylemek gerekirse nükleer diğer enerji çeşitleri içerisinde bir eksikliktir. Ülkemizde bu çalışmaların yapılması şarttır. Yenilenebilir enerji ile ilgili yaptığımız çalışmalar gibi nükleer ile ilgili çalışmalar yapmalıyız ki enerji tüketimi dünyada en başta yer olan ülkemizin bu konudaki ihtiyacını karşılamış olabilelim.  Bunları yapmazsak gelişmiş ve kalkınmış bir ülke olduğumuz iddiasında nasıl bulunabiliriz?  Dünyanın en ileri ekonomileri arasında (Cumhuriyetimizin 100 yılında) ilk 10’a gireceğiz cümlesini nasıl söyleriz? Tabi çevreyi düşüneceğiz, insanlarımızın güvenliğini düşüneceğiz ama iyi şeyleri de hep beraber yapacağız.
 

on5yirmi5.com