“Mübarek” İktidarı da Sallantıda

Olaylar
Muhalefetin ‘sivil itaatsizlik ve eylem günü’ çağrısı ile dün başlattığı gösteriler üçüncü gününe girdi. 2 kişi hayatını kaybettiği dünkü olaylarda, yüzlerce kişi yaralandı ve gözaltına al...
EMOJİLE

Muhalefetin ‘sivil itaatsizlik ve eylem günü’ çağrısı ile dün başlattığı gösteriler üçüncü gününe girdi. 2 kişi hayatını kaybettiği dünkü olaylarda, yüzlerce kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

 

Mısır’da 30 yıldır iktidarda bulunan Hüsnü Mübarek yönetimine karşı başlayan gösteriler hız kesmiyor. Ülke çapındaki gösterilerin merkezi başkent dün gece de yine Kahire oldu.

 

Yüksek Mahkeme önünde toplanan 2 bin kadar göstericiye polis müdahale etti. El Ahram gazetesi önünde toplanan yüzlerce gösterici de, Mübarek aleyhine sloganlar atarak, İçişleri Bakanlığının gösteri yasağını protesto etti. Kentin merkezindeki Tahrir Meydanı’na çıkan tüm yolların, gösteri yapılması ihtimaline karşın, polis tarafından kapatıldı.

 

El Ahram gazetesi önündeki gösteriye polis, biber gazı kullanarak müdahale etti. Göstericilerin polise taş ve sopalarla karşılık vermesi üzerine çıkan olaylarda 39 kişi yaralanırken park halindeki beş araç atılan taşlardan dolayı tamamen kullanılamaz hale geldi. Sabaha kadar süren eylemlerde bir polis ile bir gösterici yaşamını yitirdi. Gösterilerin ilk günü de 4 kişi ölmüştü. Böylece üçüncü gününe giren eylemlerde toplam ölü sayısı 6’a çıktı.

 

Süveyş kentinde çıkan olaylarda 350 kişinin yaralandığı bunlardan 100’nün hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi. Tanta ve Mahalle kentlerinde yapılan protesto gösterilerinde de göstericiler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Kentte çok sayıda kamu binası ateşe verildi.

 

SOSYAL MEDYA DEVREDE

Öte yandan, polisin göstericilere kötü muamelede bulunduğunu öne süren protestocular, bununla ilgili video görüntülerini internetteki görsel paylaşım sitesi Youtube gibi kanallar üzerinde dünyaya yaymaya çalışıyor.

 

BM’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan itidal çağrısı geldi. BM Sözcüsü Martin Nesirky, konuyla ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, BM’nin Mısır’daki gösterileri ve gerilimi yakından takip ettiğini belirterek, ”Genel Sekreter, Mısır’daki durumun daha fazla şiddete neden olmaması için tüm ilgili tarafları önlem almaya, herkesi itidal içinde davranmaya ve Mısır’daki yetkilileri de halkın meşru endişelerine yanıt vermeye çağırmaktadır” dedi.

 

Mısır Başbakanı Ahmet Nazif ise, hükümetin, ifade özgürlüğünü güvence altına alacağını söyledi. Resmi haber ajansının haberine göre, Nazif, "Hükümet, ifade özgürlüğünü yasal yollarla güvence altına alma düşüncesinde" dedi. Nazif, Mısır polisinin dünkü gösteriler sırasında itidalli davrandığını belirtti.

 

97 BAVULLA KAÇTILAR

 

Göstericiler, dağıttıkları bildirilerde 3 talepte bulundu: Mübarek’in başkanlıktan çekilmesi, yerine getirmek istediği oğlu Cemal’in aday olmaması, meclisin feshedilerek ulusal birlik hükümetinin kurulması…

 

Babası gibi halk tarafından posterleri yırtılan ve “Babanı da al git” (Gamal, take your dad and go) pankartlarıyla halkın öfkesine hedef olan Cemal Mübarek, tepkilerin büyümesi üzerine ülkeyi terk etmeye karar verdi.

 

Mısır basınının iddiasına göre 97 bavulla bindiği özel jet Kahire’den havalanarak Londra’da indi. Cemal’e, annesi Suzan, eşi Hatice ve kızının da eşlik ettiği belirtildi. Londra’daki Heathrow Havalimanı’nda görevli Mısırlı yetkililer de Mübarek ailesinin Londra’ya geldiğini doğruladı. Ancak Mısır’ın Londra elçiliği iddiayı yalanladı.

 

Ntvmsnbc-Vatan