Kamu harcamalarında kemer sıkan Maliye’nin taşıt saltanatını bitirecek çalışması askerden gelecek cevaba kilitlendi.
Tüm bakanlıklara görüş soran Maliye, Milli Savunma Bakanlığı‘ndan gelecek cevabın ardından taslağı Başbakanlık’a gönderecek. Zaman’ın haberine göre, Milli Savunma’nın uzun süredir beklenen cevabını açıklamasının ardından kamu taşıtlarında saltanat dönemini bitirecek çalışmanın yasal süreci de hızlanmış olacak. Taşıt Kanunu Taslağı’na görüş vermeyen Milli Savunma’nın ikna olduğu taslağın yürürlüğe girmesinin ardından kamu araçlarının özel işlerde kullanılması dönemi kapanırken, amaç dışı kullanımlarda memura ağır yaptırımlar getirilecek. Bütçeden geçen yıl akaryakıt ve yağ alımları kalemine harcanan miktar önceki yıla göre 135 milyon liralık artışla 1 milyar 145 milyon liraya yükselmişti.
Kamu kuruluşları, "Taşıt Tanıma, İzleme ve Kontrol Sistemi" kurarken araçlara takılacak çip gibi takip sistemleri aracılığı ile araçların hangi amaçla kullanıldığı tespit edilecek. Amacı dışındaki kullanımlarda yakıt bedelinin memurdan tahsil edilmesi üzerinde duruluyor. Diğer bir yaptırım aracı ise yakıt bedelinin maaşlardan direkt olarak kesilmesi. Örneğin çalıştığı kamu kurumunun aracı ile piknik gibi amacı dışında sosyal faaliyetlerde bulunanlardan yaptığı kilometre için harcadığı yakıtın parası tahsil edilecek. Mevcut uygulamada hapis cezası olduğunu belirten Maliye kaynakları bu yaptırımın uygulanması mümkün olmadığı için caydırıcılığı olmadığını belirtiyor.
Kamu Taşıtları Kanun Tasarısı Taslağı ile tüm kurumların bir taşıt politikası olacak. 1961’de çıkarılan ve ihtiyaçlara cevap vermeyen kanunda köklü değişiklik yapılırken, mevzuat karışıklığı da son bulacak. Belediyeler kapsam dışında tutulduğunda kamunun elinde 87 bin 573 taşıt bulunuyor. Bunların 686’sı makam aracı olarak kullanılırken, 29 bin 121 taşıt makam ve hizmete tahsis edilen otomobillerden oluşuyor.