Marmaray’la metrobüsün iki katı yolcu taşınacak

Olaylar
Engin Dinç’in röportajı  Yarın Türkiye tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası. İstanbul Boğazı’nın altına döşenen tüneller vasıtasıyla kentin her iki yakasındaki raylı sistemler Marm...
EMOJİLE

Engin Dinç’in röportajı 

Yarın Türkiye tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası. İstanbul Boğazı’nın altına döşenen tüneller vasıtasıyla kentin her iki yakasındaki raylı sistemler Marmaray adı altında birleşecek. Bu proje dünyanın sayılı büyük projelerinden biri. Bu projenin Türkiye ve İstanbul açısından ne ifade ettiğini ve trafiğe nasıl bir çözüm sağlayacağını Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan’la konuştuk. 

Marmaray projesi Abdülaziz, Abdülmecid, Abdülhamit döneminden beri gündemde olan bir proje. Bu proje bu dönemde bitti. Bu projenin gerçekleştirilmesi Türkiye ve İstanbul açısından ne ifade eder?

Marmaray projesinin Türkiye açısından ifade ettiği şey şu; kıtalararası demiryolu geçişini sağlayacak. O açıdan önemli. İstanbul’un her iki yakasındaki raylı sistemleri birbirine entegre edeceği ve şehrin ulaşım ihtiyacının karşılanması esasında çok önemli bir fonksiyon göreceği için önemli.

Teknik açıdan projenin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir proje olması anlamında yeterli mi? 

Marmaray, İstanbul’daki ulaşım sorununu kökten çözecek bir proje değil. Marmaray raylı sistemler arasında entegrasyonu sağlayacak bir proje esasında. Aynı zamanda da lastik tekerlekli sistemler ve deniz ulaşımı entegrasyonunun sağlanmasına ciddi katkı sağlayacak. Projenin kendisine baktığımız zaman kapasitesi çok yüksek bir proje. Bu proje ile günde 1 milyon 200 bin yolcu taşınabilecek. Bu da aşağı yukarı metrobüsün iki katı yolcu demektir. Yani İstanbul’a iki yeni metrobüs hattı kazandırılmış gibi bir şey oluyor. Dolayısıyla önemli bir proje. Bana göre İstanbul’a ciddi katkıları olacak. Ama İstanbul gibi azmanlaşmış, büyük bir şehrin ulaşım sorununu tamamen çözecek bir proje değil. 

Lastik tekerlekli araçlar için de şu anda Avrasya Tüneli inşa ediliyor. Avrasya Tüneli tamamlandığında trafiği rahatlatır mı? 

Elbette rahatlatacak, çünkü köprülerin üzerindeki baskı azalacak. Avrasya Tüneli hizmete açılıncaya kadar 3. köprü de tamamlanacak. Dolayısıyla hem üçüncü köprünün devreye girmesi, hem Marmaray, hem de Avrasya Tüneli’nin devreye girmesiyle beraber her iki yakadaki geçişler açısından baktığımız zaman İstanbul’da ulaşım sorunu önemli ölçüde çözülmüş olacak. Tabi asıl rahatlama, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem yatırımları ile sağlanacak. Raylı sistem yatırımlarının tamamen devreye girmesiyle 7 bin 776 kilometrelik bir raylı sistem ağına ulaşılacak. Böylece İstanbul ulaşımında rahatlama sağlanmış olacak. 

Bu projenin 110 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapıldığı belirtiliyor. Ama daha uzan vadeye yayılabilecek şekilde yapılabilirmiş sanırım. Neden böyle bir şey tercih edildi? 

Onu neye dayanarak söylüyorlar, bilmiyorum. Çünkü bu mühendisliği ilgilendiren teknik bir soru. Ama İstanbul’da yapılan köprülerin de benzer bir ömrü var. Dolayısıyla bu eleştiriyi çok haklı bir eleştiri olarak görmüyorum. Orada ciddi bir alternatif yok.  İnsanlar alternatif getirmeden konuşuyorlar. Eleştirmek için yapılmış bir eleştiri bu. 

on5yirmi5.com