Marmaray’a kardeş geliyor

Olaylar
Büyük bir yankı uyandıran Marmaray’ın açılışının ardından, gözler Boğaz trafiğini rahatlatacak başka bir proje olan Avrasya Tüneli’ne çevrildi. İki yakayı 106 metre derinlikte birleştirece...
EMOJİLE

Büyük bir yankı uyandıran Marmaray’ın açılışının ardından, gözler Boğaz trafiğini rahatlatacak başka bir proje olan Avrasya Tüneli’ne çevrildi. İki yakayı 106 metre derinlikte birleştirecek ve Kazlıçeşme-Göztepe arasını 15 dakikaya indirecek proje dahilinde gerçekleştirilecek tünelde çalışmalar başladı. 2015 yılında açılması planlanan proje, Asya ile Avrupa arasında doğrudan ulaşım kolaylığı ve hızlı bir geçiş güzergahı oluşturacak.

Her gün 120.000 vasıtanın geçeceği tahmin edilen projenin iki yaka arasındaki araç trafiğini önemli ölçüde hafifleteceğini söyleyen Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Hilmi Türkmen çarpıcı bilgiler veriyor.

Hilmi Türkmen: ‘Marmaray’a Kardeş’

‘Marmaray’ın ardından Boğaz’ın ikinci tüp geçidi olacak Avrasya Tüneli, Başbakan Erdoğan’ın da deyimiyle Marmaray’ın kardeş projesi. İstanbul’un iki yakasını bu kez karayoluyla birbirine bağlacak tünel, Marmaray’ın yaklaşık 2 kilometre güneyinden geçecek. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen tünelin projelendirilmesi, inşaası ve yaklaşık 26 yıllık işletmesi Türk-Kore ortak girişimi Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. tarafından yapılacak.

Marmaray’dan sonra Üsküdar’ın gururu: ‘İki Katlı Tünel, Avrasya Projesi’

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki trafiği hafifletmeyi hedefleyen proje, biri geliş, diğeri gidiş olmak üzere iki katlı karayolu şeklinde inşa edilecek. Tünel, Boğaz zeminindeki kayalara tünel açma makinesi aracılığıyla inşa edilecek. Zemin özel tasarlanan makinelerle kazılıyor ve günlük ilerleme hızı 8-10 metre.

Dünyadan Benzer Projeler

Deniz tabanının altına inşa edilecek 5,4 km uzunluğundaki tünelin maliyetiyse 1,1 milyar dolar. Kamyon, otobüs ve motorsiklet gibi araçlara kapalı olacak tünelden yalnızca otomobil ve minibüsler geçiş yapabilecek’ diyen başkan adayı ayrıca, tünel projelerinin Newyork, Paris, Kuala Lumpur gibi metropollerde ve dünyanın birçok bölgesinde tercih edildiğini anlatan Hilmi Türkmen, bu tür projelerin şehirlerin ulaşım sorunlarına yönelik en güvenli, en pratik, çevreye duyarlı çözüm olduğunu da sözlerine ekledi.

Yenişafak