Marmara Depreminin 17. yılı

Olaylar
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Marmara Depremi’nin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen yapı kalitesini iyileştirme ve müteahhitlik mesleğini disipline etme an...
EMOJİLE

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Marmara Depremi’nin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen yapı kalitesini iyileştirme ve müteahhitlik mesleğini disipline etme anlamında hiç yol katedilemediğini belirtti.

Marmara Depreminin 17. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımlayan Tellioğlu, depremin Türk milletinin yaşadığı en acı felaketlerden biri olduğuna işaret ederek, depremde hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün çabalarına rağmen, Türkiye’deki kentsel dönüşüm mücadelesinin amacına uygun işlemediğinin altını çizen Tellioğlu, ülkedeki 21 milyon yapı stokunun yaklaşık 7 milyonunun çürük ve niteliksiz olduğunu kaydetti. Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına büyük görev düştüğünü aktaran Tellioğlu, şunları kaydetti:

‘Bakanlık, Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nu bir an önce çıkartarak nitelikli, liyakatlı ve temiz bir müteahhit kadrosunun oluşumu için gerekli altyapıyı sağlamalıdır. Bu noktada TOBB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İMKON olarak daha önce hazırladığımız Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun ele alınması ve yasalaşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye tekrar hatırlatmayı önemli bir görev biliyoruz.

Yine kentsel dönüşümle ilgili parsel parsel dönüşümlerden ziyade ada ve mahalle bazında dönüşümlerin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Deprem riskine karşı dayanıklı bina yapmakla birlikte gelecek dönemlerde ihtiyaçlarını modern anlamda karşılayabilecek, modern altyapıların olduğu şehirlerin kurulması anlamında kentsel dönüşüm desteklenmeli ve korunmalıdır.’

‘Bunca yıla rağmen yapı kalitesinde iyileşme sağlanmadı’

Tellioğlu, bir daha böyle acıların yaşanmaması için birçok alanın ıslah edilmesi gerektiğine işaret ederek, ‘Deprem felaketinin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen yapı kalitesizliğini iyileştirme ve müteahhitlik mesleğini disipline etme anlamında hiç yol katedilemedi. Önüne gelen herkesin dilediğinde serbestçe, kuralsız bir şekilde yaptığı işten, inşaattan hayır gelmez.’ ifadelerini kullandı.

Ülkenin önemli bir kısmının deprem kuşağında olması nedeniyle yapı denetiminin çok önemli olduğunu belirten Tellioğlu, şöyle devam etti:

‘Yapı denetim şirketlerine denetim hataları nedeniyle ağır yaptırım uygulanmalı. İnşaatla ilgili fakülteleri bitiren herkes denetçi olmamalı. Bu işi de bu alanda mesleki yeterliliğini kanıtlamış kişilerin yapması gerekir. Mesela Avrupa’da mühendislik fakültesinden mezun olan bir kişiye imza yetkisi 5 yıllık mesleki tecrübeden sonra veriliyor.

Bizde de yapı denetçisi olmak için tecrübe dönemi olmalı ve bu alana sınavla girilmeli, bu sınavda başarılı olanlar yapı denetçisi unvanını almalı. Kısacası mühendislik faaliyeti uzmanlık alanına göre projeci, uygulayıcı ve denetçi alanları gibi uzmanlık alanlarında yetiştirilerek, sahada gerçek denetim sağlanmalıdır.’