Lisans mezunlarına kamuda yeni iş alanı!

Olaylar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu yıl içinde 2 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanının daha istihdam edilmesinin planlandığını bildirdi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli̵...
EMOJİLE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu yıl içinde 2 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanının daha istihdam edilmesinin planlandığını bildirdi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Çelik, iş ve meslek danışmanlığı üzerinde hassasiyetle durduklarını kaydetti.

İŞKUR’a kayıtlı her işsizin, bir iş ve meslek danışmanı olacağını, işsizlere birebir hizmet verileceğini ifade eden Çelik, mesleği olan ya da olmayan tüm iş arayanlara "mesleğe yönlendirme" ve "iş bulma" hizmeti sunulacağını belirtti. Çelik, bu amaçla Nisan 2012 itibariyle kuruma 2 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanı ataması yapıldığını, bu yıl içinde 2 bin kişinin daha istihdam edilmesinin planlandığını açıkladı.

Türkiye’de istihdam ile ilgili en önemli sorunları arasında, istihdam ile mesleki eğitim ilişkisinin yeterince güçlü olmamasının bulunduğunu belirten Çelik, "Bir tarafta belirli bir mesleği olan veya mezun işsizler, diğer tarafta istediği vasıfta ve meslekte eleman bulamayan işverenler" dedi.

Çelik, İŞKUR’un, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikteki işsizlerin istihdam edilebilirliğinin artırılmasına yönelik aktif işgücü programları kapsamında İşgücü Yetiştirme Kursları, Toplum Yararına Çalışma Programları, Girişimcilik ve İş Başı Eğitim (Staj) Programları uyguladığını vurguladı. Çelik, işgücü yetiştirme faaliyetleri kapsamında geçen yıl açılan 10 bin 606 kurstan 156 bin 275 kişinin; girişimcilik programları kapsamında düzenlenen 906 eğitimden 24 bin 145 kişinin; işbaşı eğitim programları kapsamındaki 2 bin 658 programdan 5 bin 511 kişinin; toplum yararına çalışma programları kapsamındaki 2 bin 424 programdan 64 bin 85 kişinin yararlandığını belirtti.

"İşsizliğin azaltılması yolunda önemli adımlar"

Hükümet’in, ekonomi politikalarının yürütülmesinde istihdam odaklı hareket anlayışını özümsediğini ifade eden Çelik, bireylerin ve ailelerin, düzenli gelir elde etmesinin esas yolunun, bir işe sahip olmasından hareketle, istihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması yolunda önemli adımlar atıldığına dikkati çekti. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliği azaltmak, işgücüne katılımı ve istihdamı artırmak için ilki 2008’de olmak üzere 4 ayrı istihdam paketi açıklandığını anımsatan Çelik, bu paketlerle çeşitli prim indirimleri ve teşvikler getirildiğini, istihdam üzerinde yüklerin azaltıldığını, işsizlik ödeneği miktarında artış sağlandığını, kısa çalışma ödeneğinin işler hale getirildiğini, kadın ve gençlerin istihdamına yönelik özel düzenlemeler yapıldığını vurguladı.

Kaynak : http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=103273
İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği (11UY0017-6), 07.06.2011 tarih ve 27950 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) Ulusal Meslek Standardı (11UMS0143-6) kaynak alınarak, İş ve Meslek Danışmanlarının sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklerini belirleme, ölçme-değerlendirme ve belgelendirilme amacıyla hazırlanmıştır.

İŞKUR tarafından İş ve Meslek Danışmanlığına Yönelik Olarak Hazırlanan Kaynağı Buradan İndirebilirsiniz !

Yeterlilik aşağıdaki zorunlu birimlerden meydana gelmektedir:

11UY00017-6/A1: İş ve Meslek Danışmanlığı Faaliyetlerinin Yürütülmesi
(SAUSEM tarafından daha önce gerçekleştirilen sınavda A1 alanının sorular ve cevapları)

11UY00017-6/A2: İşverenlere, Eğitim ve Öğretim Kurumlarına Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi
(SAUSEM tarafından daha önce gerçekleştirilen sınavda A2 alanının sorular ve cevapları)

11UY00017-6/A3: İş ve Meslek Danışmanlığı ve İlgili Diğer Mevzuatın Bilinmesi
(SAUSEM tarafından daha önce gerçekleştirilen sınavda A3 alanının sorular ve cevapları)

Danışan görüşmesi uygulaması (A1/P1): Uygulamada örnek olay senaryosuna göre, danışan rolü oynayan bir kişi ile İş ve Meslek Danışmanı adayının görüşmesi sırasındaki örnek olayı gerçekleştirme performansı değerlendirilir. Görüşme süresi ortalama 10-15 dakikadır. Adayın performansı kontrol listesine göre puanlanır. Adayların sınavın bu bölümünden aldığı net puan, sınav salonundaki iki değerlendiricinin bağımsız olarak verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Adayların performansı kamera ile kayıt altına alınacaktır. Sınavdan en az %70 başarı sağlanmalıdır.

İşverenlere, Eğitim ve Öğretim Kurumlarına yönelik yürütülen faaliyetlerin bir konusu ile ilgili sunum uygulanması (A2/P1): İşverenlere, Eğitim ve Öğretim Kurumlarına yönelik yürütülen faaliyetler için konular belirlenir ve bu konulardan biri için adayın bilgisayar ortamında veya sunuş tahtası vb. üzerinde sunum gerçekleştirmesi beklenir. Sunum Konuları SAÜSEM tarafından belirlenir ve SAÜSEM web sitesinde sınavdan 15 gün önce ilanen yayınlanır. Sunum süresi 5-10 dakikadır. Adayın performansı kontrol listesine göre puanlanır. Adayların sınavın bu bölümünden aldığı net puan, sınav salonundaki iki değerlendiricinin bağımsız olarak verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Adayların performansı kamera ile kayıt altına alınacaktır. Sınavdan en az %70 başarı sağlanmalıdır

(SAUSEM tarafından daha önce gerçekleştirilen sınavda kullanılan sunumlar bu sınavda da aynı sunumlar kullanılacaktır! Sunumları indirmek için tıklayın.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemi: Yeterliliğin elde edilmesi ve İş ve Meslek Danışmanı Sertifikası alabilmek için adayların A1: 55 soru, A2: 35 soru ve A3: 15 soru (Toplam 100 soru)birimleri için yapılacak sınavların tümünden başarılı olması gerekmektedir. Sınavlar, İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği (11UY0017-6) ile belirlenmiş olan öğrenme çıktıları/başarım ölçütlerini değerlendirecek soru ve yöntemlerle, teorik sınav (A1, A2, A3) ve performansa dayalı sınav (P1,P2) şeklinde 2 aşamalı olarak gerçekleştirilir.  Teorik sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde doğru cevapların sayısı göz önünde tutulacak ve yanlış cevaplar değerlendirmede dikkate alınmayacaktır.

www.universitehaber.com