Libya Tezkeresi TBMM’de Kabul Edildi

Olaylar
Şu an 5 ülkede askeri bulunan Türkiye, Libya’ya da askeri güç gönderiyor. Hükümet, Libya’daki uluslararası güce katılmak üzere Meclis’ten 1 yıllığına izin aldı. Bu konudaki tezkere, ...
EMOJİLE

Şu an 5 ülkede askeri bulunan Türkiye, Libya’ya da askeri güç gönderiyor. Hükümet, Libya’daki uluslararası güce katılmak üzere Meclis’ten 1 yıllığına izin aldı. Bu konudaki tezkere, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tezkerenin ardından, "Muhalefetin tavrı olumluydu" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı tezkerede Türkiye’nin katkısının çok boyutlu olacağı vurgulandı.

Ayrıntılar ise tezkerenin gerekçesinde açıklandı.

Uluslararası güce katılmanın Türkiye’nin çıkarına olduğu, silah ambargosunun uygulanmasına ve insani yardım çabalarına vurgu yapıldı. "Sınırlı harekat uygun görülmüştür, kara harekatı söz konusu değildir" denildi.

Tüm bunlar Meclis Genel Kurulu’nda 3 saat boyunca enine boyuna tartışıldı. Görüşmeler kapalı oturumda gerçekleşti. Milletvekillerinin ve yeminli görevliler dışında kimsenin bulunmadığı kapalı oturumda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Genel Kurul’u bilgilendirdi, soruları cevaplandırdı. Parti temsilcileri ise görüşlerini aktardı.

Genel Kurulda tezkerenin kapalı oturumdaki görüşmeleri, yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmelerde önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Genel Kurulu bilgilendirdi. Daha sonra AK Parti’den Yaşar Yakış (Düzce), CHP’den Hüseyin Pazarcı (Balıkesir), MHP’den Deniz Bölükbaşı (Ankara), BDP’den Hasip Kaplan (Şırnak) söz alarak partilerinin görüşlerini dile getirdiler.

Kapalı oturumun tutanakları 10 yıl süreyle açıklanamıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tezkerenin kabulünün ardından ABD, İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanları ile görüştü.

Bu 31. Tezkere

Bugüne kadar, hükümetler 30 kez yurtdışına asker göndermek için Meclis’ten yetki aldı. Libya tezkeresi, 31’inci tezkere anlamını taşıyor.

Şu an, Bosna-Hersek, Kosova, Afganistan, Sudan ve Lübnan’da askeri bulunan Türkiye’nin uluslararası güce katılacağı 6’ncı ülke Libya oldu.

NATO’ya En Büyük Katkı Türkiye’den

Aslında, Libya’daki silah ambargosunu denetleyecek olan NATO deniz gücünde görev yapacak olan Türkiye’ye ait gemiler yola çıktı bile. 2 gemi zaten Libya açıklarında bulunuyordu. 2 gemi ve 1 denizaltı da tezkerenin görüşülmesinden 1 gün önce yola çıktı.

Toplam 16 geminin bulunduğu NATO filosuna en büyük katkıyı, 5 gemi ve 1 denizaltı ile Türkiye veriyor.

Kabul edilen tezkerede, Libya’daki olayların 15 Şubat 2010’de başladığı belirtilerek, şu ifadelere yer veriliyor:

”Olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan 26 Şubat 2011 tarihli ve 1970 sayılı kararla 17 Mart 2011 tarihli 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve meskur kararlar çerçevesinde Libya’da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere; lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca 1 yıl süreyle izin istenilmesi Bakanlar Kurulunca kararlaştırılmıştır.”

Habervaktim – TRT – İHA – Dünya Bülteni