Köşe yazarlarının 1 Mayıs yorumları

Olaylar
Dünya’nın bir çok ülkesinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’de bu yıl Taksim meydanının inşaat alanı olmasından dolayı yasaklanması olayının gölgesinde geçiyor. Türkiye...
EMOJİLE

Dünya’nın bir çok ülkesinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’de bu yıl Taksim meydanının inşaat alanı olmasından dolayı yasaklanması olayının gölgesinde geçiyor.

Türkiye’nin bir çok ilinde halaylar, türkülerle kutlanan 1 Mayıs İstanbul’da karşılıklı inatlaşmalar yüzünden ortak bir mekana bile taşınamadı. Peki bu durumda girilen 1 Mayıs günü köşe yazılarında neler var?

İşte aydınların gözünden 1 Mayıs:

Sabah-Güngör Uras: 1 Mayıs 127 yıldır bayram

Bugün birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de “İşçi Bayramı” kutlanacak.

1 Mayıs’ların işçi bayramı olması 1886 yılında ABD’deki bir işçi hareketine dayanıyor.

İstanbul’da 1912 yılında ilk defa olarak 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlandı. 1923 yılında 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra değişik dönemlerde 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. 1 Mayıs’ın adı Bahar Bayramı’na dönüştürüldü. Bütün dünyada ve Türkiye’de küresel sermaye hareketlerindeki yeni oluşumlar sonucu sendikaların göreceli olarak güçlerini kaybetmelerine rağmen, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs’lar işçi bayramı olarak kutlanmaya devam ediyor.
İşçilerimizin bayramını kutlarım.

Radikal-Eyüp Can: Yollar kapalı, akıl tatilde, vicdan barikatlara takılı…

…memleket ‘kutsal Taksimciler’ ve ‘anti-Taksimciler’ diye ikiye ayrıldı.
Madem polis Taksim’e çıkan bütün yollara barikat kuracak…
Madem sendikalar inatla barikatları aşmaya çalışacak.
Madem bugün ortak akıl ve vicdan tatile çıkacak.
Madem bugün karşılıklı çözüm bulmak yerine bin yıllık ezberlerin tekrarlandığı bir gün olacak.

Gelin biz bugün bayram yapamadan evinden kaçan adamın o acıklı halini ‘Bayramlar Bayram Ola’ diyerek şiirleştiren Abdürrahim Karakoç’u analım:

Takvim “Bayram” dedi, silindi yazı
Adam “öyle” dedi, bağrında sızı..
Döndürse yönünü herhangi dosta
Yaralı, gariban, dul, yetim, hasta
Aylar, yıllar, günler erirken yasta
Yer-gök “Bayram” dedi, ağzını açtı
Adam “Bayram” dedi, evinden kaçtı…

Radikal-Altan Öymen: 1 Mayıs ve Taksim

1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması, oradaki inşaat yüzünden yasaklandı. Bu yasağın gerekçesi haklı mıydı? Tartışılıyor. İnşaatın sürdürüldüğü bölgenin dışında kalan alan, 1 Mayıs’ın kutlanmasına müsaitti. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından anlaşıldığına göre, hükümet, provokasyon ihtimallerinden endişe ediyor. Başbakan, kendisiyle görüşen sendikacılara söylediklerini, AKP grubunda anlatırken bunu belirtti. 1 Mayıs’ı Kazlıçeşme’de kutlamalarını istediğini söyledi.

Başbakanla o görüşmeye katılan sendika liderlerine göre ise, İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasının bir anlamı da, 1977’de orada yaşanan felaketin kurbanlarını saygıyla anmaktı. O gün, Taksim’de, kimlerin azmettirmesi ve kimlerin katılımıyla işlendiği hâlâ kanıtlanamayan bir ‘toplu cinayet’ işlenmişti. 34 insanımız kurşunlanarak, ezilerek, boğularak ölmüştü. 130 kişi yaralanmıştı.

Bu olayın sadece Türkiye’deki değil, tüm dünyadaki işçi hakları mücadelesinin tarihinde önemli bir yeri vardı. İşçilerin, 1 Mayıs’ta o olayın kurbanlarını, katledildikleri yerde anmaları, bir görevdi. Bu tartışma, bu satırlar yazılırken devam ediyordu.Sonucu belli değildi.

Yenişafak-Yaşar Süngü: 1 Mayıs kimin bayramı

Her yıl 1 Mayıs günü televizyonların programları klasik hale geldi, aynı klasik film bu yıl da tekrarlanacak.

Bazı sendikacıların sırf muhalefet etme uğruna bugün milyonlarca İstanbullu evlerine hapsolacak.

Yine evinden canlı yayında sokaklarda polisle, politikacı, öğrenci ve işçiler arasındaki kovalamaca sahnesini izleyecek.

Son yıllarda bir kısım muhafazakar entel tipler de Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına katılarak dikkat çekme yarışına girdiler.

Peki, 1 Mayıs kimin bayramı?

Gerçekten denildiği gibi işçinin emekçinin bayramı mı?

Dünya-Tevfik Güngör: 1 Mayıs Çalışanların Bayramı

Çalışanların bir bayramının olması, o bayram gününde çalışanların sorunlarının tartışılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, işveren ve çalışan arasındaki bağın güçlendirilmesi esas olmalıdır.

1 Mayıslar daha önceki yıllarda radikal çevrelerin istismarı ile sokak hareketlerinin sergilendiği günler haline geldi. Bu yanlıştır. Sokak hareketleri çalışanların sorunlarının, isteklerinin tartışılmasını, çözüm önerilerinin oluşturulmasını imkansız kılar. Tüm çalışanların, emekçilerin 1 Mayıs bayramını kutlarım.

Hurhaber.com