Kobay Askerler GATA’ya Dava Açacak

Olaylar
Mustafa Gürlek’in haberi Uygulamayla ilgili kendilerine bilgi verilmediğini söyleyen askerler, deneyi normal tedavi süreci zannettiklerini ifade etti. Skandalla ilgili resmî makamlardan ce...
EMOJİLE

Mustafa Gürlek’in haberi

Uygulamayla ilgili kendilerine bilgi verilmediğini söyleyen askerler, deneyi normal tedavi süreci zannettiklerini ifade etti. Skandalla ilgili resmî makamlardan cevap beklediklerini aktaran askerler, iddialar onaylandığı takdirde suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nin (GATA) Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli 6 doktorun, kobay olarak kullandığı iddia edilen askerler Zaman’a konuştu. Askerler, uygulamayı tedavi amaçlı normal bir süreç olarak algıladıklarını söyledi. ‘GATA skandalı’ olarak bilinen görüntüleri izlediklerinde o günleri tekrar yaşadıklarını aktaran askerler, uygulamadan önce kendilerine bir form verildiğini ve formlarda medyada yer alan uygulamaya dair hiçbir bilginin yer almadığını belirtti. Konuya ilişkin resmi makamlardan cevap bekleyen askerler, kobay olarak kullanıldıkları onaylandığı takdirde GATA hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

2007-2008 yılları arasında askerlik muayenesi için gittiği şubede ‘diskinize hastası’ olduğunu öğrenen Seçkin D., Bartın askerlik şubesinden GATA’ya sevk edilmiş. Nöroloji Anabilim Dalı’nda bir hafta kadar kalan Seçkin D., kendisine medyada yer alan görüntülerdeki gibi tedavi uyguladıklarını söyledi. Bacağındaki ani kasılmalardan kurtulmak içi uygulanan bu işlemin deney olup olmadığını bilmediğini aktaran Seçkin D., uygulamadan önce kendisine bir form verildiğini ve formda normal tedavi işlemlerinin yazılı olduğunu anlattı. Beyninden verilen elektroşok dalgaları ile gözünden yaşlar geldiğini ve kafasına ağır cisimle vuruluyormuş gibi hissettiğini belirten asker, uygulamanın normal bir tedavi olduğunu düşündükleri için aklına farklı bir düşüncenin gelmediğini vurguladı. Rahatsızlığına teşhis konulamadığını söyleyen Seçkin D., ‘askerliğe elverişlidir’ raporuyla taburcu edildiğini dile getirdi. Bacaklarında ani kasılmaların hâlâ devam ettiğini belirten Seçkin D., GATA’daki uygulamadan sonra birkaç yıldır ciddi unutkanlık yaşadığını ve tekrar tedavi olmak için sivil hastaneye gideceğini söyledi. Görüntüleri izlediğinde o günleri tekrar yaşadığını aktaran Seçkin D., resmi makamlardan gelecek açıklamalar sonucunda kendisinin kobay olarak kullanıldığı ortaya çıktığı takdirde GATA hakkında suç duyurusunda bulunacağını sözlerine ekledi.

GATA’da 2006-2007 yıllarında tedavi amaçlı 9 gün kalan Selahattin E. de tedavi boyunca tüm hareketlerinin kamerayla kaydedildiğini söyledi. Askerlik eğitimi sırasında koşarken anlık düşmeler yaşadığını belirten Selahattin E., kendisine elektroşok verildiğini ve ilaç tedavisi uygulandığını ifade etti. 9 günlük tedaviden hiçbir fayda görmediğini aktaran Selahattin E., aynı rahatsızlığının hâlâ devam ettiğini kaydetti.

Görev yaptığı Muğla’da vücudunun sol tarafında meydana gelen kasılmaların tedavisi için GATA’ya sevk edilen askerlerden biri de İ.K. Askerden yeni geldiği için isminin açıklanmasını istemeyen İ.K., tedavi sırasında hareketlerinin sürekli kayda alındığını belirtti. Birkaç hafta hastanede kalan İ.K., nöroloji uzmanlarının hastalığına teşhis koyamadığını, ‘psikolojik’ denilerek ilaçlar verildiğini aktardı. Kullandığı ilaçların hiçbir faydasını görmediğini vurgulayan İ.K., ‘vazifesini yerine getirebilir’ yazısıyla geri gönderildiğini ifade etti. Psikolojik rahatsızlık sebebiyle verilen ilaçların kendisini daha kötü ettiğini dile getiren İ.K., GATA’da kobay olarak kullanılıp kullanılmadıklarını bilmediğini söyledi.

Zaman