Kitap fotokopisine 5 yıl hapis

Olaylar
Bundan böyle bir eserin yüzde 20’sinden fazlasının fotokopisini çekmek yasak. Bu kurala uymayanlar bir yıldan 5 yıla kadar hapis ceza alacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yen...
EMOJİLE

Bundan böyle bir eserin yüzde 20’sinden fazlasının fotokopisini çekmek yasak. Bu kurala uymayanlar bir yıldan 5 yıla kadar hapis ceza alacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Telif Yasası’na göre bundan böyle fotokopicilerde çoğaltılan kitaplar korsan kapsamına giriyor. Mevcut sistemde herhangi bir kitabın tamamıyla fotokopisini çekip kullanmak mümkün. Ancak yeni yasa buna izin vermiyor.
 
TEK NÜSHAYA İZİN VAR
 
Bundan böyle eser sahibinin meşru menfaatine zarar verecek şekilde hiçbir eser çoğaltılamayacak. Eserin yüzde 20’sinden fazlasının fotokopiyle çoğaltılması yasak. Bu yasaya uymayanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Yetkililer yasaya uymayana önce para cezası verileceğini ikinci kez olayı tekrarlarsa hapis cezasının uygulanacağını belirtti. Piyasada tek nüshası olan kitaplar uygulamanın dışına bırakıldı. Düzenlemeyi değerlendiren Telif Hakları Uzmanı Avukat Cahit Suluk, “Bugün fotokopi cihazlarının hafızasında binlerce kitap yer alıyor. Fotokopici tek düğmeye basarak o kitabı çıkarabiliyor. Bu durum yayın sektörünü öldürüyor. Pahalı diye bir eser çoğaltılamaz. Bu ahlaksızlıktır” dedi. Eserlerden fotokopi çekilmesine ancak fotokopicinin bunun için bedel ödemesiyle mümkün olacağını belirten Avukat Suluk sözlerine şöyle devam etti:
 
FOTOKOPİYE ZAM GELİYOR
 
“Eserleri çoğaltmaya yarayan materyallerden ve cihazlardan yüzde 3 oranın kesinti yapılacak. Bu bedel, üreticilerden ya da ithalatçılardan yapılacak. Yani bin dolarlık bir cihaz için devlet 30 dolar alacak. Bu da ister istemez fotokopi fiyatlarının zamlanmasına neden olacak. ”
 
Böyle giderse hiç kitap çıkmaz
 
Yayıncılığın da aynı müzikte olduğu gibi şekil değiştirmeye başladığını ifade eden Telif Hakları Uzmanı Avukat Cahit Suluk şunları söyledi: “Dijital korsanlarla mücadele edilmezse bir daha kitap çıkmaz. Dolayısıyla bizim bilgiyi koruyucu hukuka yani fikri mülkiyet hukukuna ihtiyacımız var. Bilgiye bu değeri ve önemi vermezsek toplum için büyük bir tehlike ortaya çıkmış olur. Kaliteli hiçbir şey çıkmaz.”
 
Bugün