İşte tankları yürüten paşanın savunması

Olaylar
Nurettin Kurt’un haberi 28 Şubat’ın 16’ncı yıldönümünde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11’inci dalga operasyonunda Sincan’da tankları yürüttüğü iddia edilen eski Kara Ku...
EMOJİLE

Nurettin Kurt’un haberi

28 Şubat’ın 16’ncı yıldönümünde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11’inci dalga operasyonunda Sincan’da tankları yürüttüğü iddia edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile havaalanında Hayrünnisa Gül’ün elini sıkmamak için protokol sırasından ayrılan emekli Orgeneral Aslan Güner’in de aralarında bulunduğu 1’i muvazzaf, 5 asker göz-altına alındı. Güner ve Ceylanoğlu ile emekli tümgeneral Mehmet Başpınar davet üzerine kendileri soruşturma savcılığına geldi. Dönemin İstihbarat Başkanı emekli Tümgeneral Yücel Özsır ve muvazzaf Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya, İstanbul’dan polis nezaretinde Ankara’ya getirildi. Savcı Mustafa Bilgili, şüphelilere Batı Çalışma Grubu’nun kuruluşu ve 28 Şubat sürecindeki faaliyetleriyle
ilgili sorular yöneltti.

2 TUTUKLAMA, 3’Ü DENETİMLİ SERBEST

Ceylanoğlu ve Özsır çıkarıldığı mahkemede tutuklanırken, diğer isimler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Dönemin Etimesgut Zırhlı Birlikler Komutanı olarak Sincan’da tankları yürüten komutan olarak bilinen Ceylanoğlu, savcıya o tarihte izinde olduğunu beyan etti ve bununla ilgili belgeleri verdi. Ceylanoğlu şunları söyledi:

DÖNÜŞ EMRİ AKTULGA’DAN

“İsnat edilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bahse konu tarihlerde, 30 Ocak- 07 Şubat tarihleri arasında izne ayrılmıştım, Uludağ’da tatildeydim. Sincan’da tankların yürütüldüğü haberlerini medyadan öğrendim. Hemen tatilimi yarıda kestim, aynı gün (4 Şubat) yola çıktım, saat 13.30 gibi birliğime ulaştım. Giriş yaptığıma dair belgelerim mevcuttur. Tankların hangi güzergâh üzerinden yürütülmesiyle ilgili herhangi bir emir vermedim.” Savcının, “Saat 13.30’da göreve başladınız. 4 Şubat saat 18.00 sıralarında tanklar tekrar gidiş güzergâhı olan Sincan’dan dönüş yaptı. Peki bu emri de mi siz vermediniz?” sorusuna Ceylanoğlu, “Dönüş emrini o dönem Orgeneral Doğu Aktulga (28 Şubat dönemin Ege Ordu Komutanı, 2004’te vefat etti) verdi. Daha doğrusu beni cep telefonundan aradı. Tankların aynı güzergâhtan döneceğini söyleyerek, güzergâhı değiştirmemem için emir verdi. Böyle bir emir alınca müdahale edemedim” yanıtını verdi. 28 Şubat döneminde Zırhlı Birlikler Eğitim Tümen Komutanı olan Erdal Ceylanoğlu, 28 Şubat’ın simgesi haline Sincan’daki tankları yürüten komutan olarak biliniyor. 30 Ağustos 2010 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı’na atanan Ceylanoğlu, aynı tarihte Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Orgeneral Atilla Işık’ın istifa etmesi üzerine yerine Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanmıştı. Ceylanoğlu, 2011’de Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’le birlikte istifa ederek emekliliğini istemişti.

TOPLANTILARA KATILMADIM

Emekli Orgeneral Güner ise kendisine isnat edilen BÇG ile ilgili iddiaları kabul etmedi. Güner, savcının 7 Nisan 1997 tarihinde Genelkurmay’da yapılan BÇG’nin toplantısına katılmadığını söyledi. 19 Eylül 2007’de Ankara Garnizon Komutanı olarak görev yaparken Cumhurbaşkanı’nı karşıladığı sırada Hayrünnisa Gül ile tokalaşmadığı yönündeki haberlerle gündeme gelmişti. Güner, Genelkurmay Genel Sekreterliği, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 2004 yılında Korgeneralliğe terfi etti. 30 Ağustos 2008’de orgeneralliğe terfi eden Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevine atandı. 30 Ağustos 2009’da Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na, 2011’de de Harp Akademileri Komutanlığı’na atandı. Güner, 2012 yılında emekli oldu.

Hürriyet