İşte PKK’nın bilinmeyen yüzü

Olaylar
Çalışma Sosyolog Dr. Necati Alkan tarafından "PKK’da Semboller, Aktörler, Kadınlar" adıyla kitaplaştırıldı. Kitapta terör örgütünün kadına bakışı net bir şekilde ortaya koyuldu. Çalışm...
EMOJİLE

Çalışma Sosyolog Dr. Necati Alkan tarafından "PKK’da Semboller, Aktörler, Kadınlar" adıyla kitaplaştırıldı. Kitapta terör örgütünün kadına bakışı net bir şekilde ortaya koyuldu. Çalışma için 151’i kadın 835 militanın, terör örgütüne verdikleri özgeçmişleriyle operasyonlarda ele geçirilen özgeçmişlerini tek tek inceleyen Alkan, ayrıca 20 eski kadın militanla da yüz yüze görüşerek PKK’nın kadına bakışı masaya yatırdı. Örgüte katılan kadınların yaş analizleri, eğitim durumları, radikalleşme süreçleri ve örgütteki sözde ve özde konumlarını tek tek gözler önüne serdi.

Araştırma sonucunda PKK’ya katılan kadınların yüzde 82’sinin 14-25 yaş grubunda oldukları belirlenirken, bu kadınların yüzde 55’den fazlasının 15-18 yaş, yüzde 20’ye yakının ise 15 yaş altı çocuklardan oldukları tespit edildi. Yine yapılan çalışmada dağa çıkan kadın militanların yüzde 4’ünün üniversite mezunu, yüzde 10’unun lise, yüzde 57’sinin ise ortaokul ve ilkokul mezunu yüzde 9’unun ise sadece okuma yazma bildikleri, yüzde 16’sının ise okuma yazma bile bilmedikleri ortaya çıktı. Kadın militanların büyük bölümünün ‘mesleksiz’ ve ‘ev kızı’ olarak kendisini ifade ettiği özgeçmişlerde radikalleşme ve dağa çıkma nedeni olarak töre, namus cinayetleri, berdel baskısı, eğitimsizlik, aile içi iletişimsizlik ile devletin kötü uygulamalarını gösterdikleri görüldü. Bu tespitlere yer verilen kitapta, 80-90’lı yıllarda gözaltına alınanlara işkence yapılması, erkeklerin köy meydanında kadınların karşısında çırılçıplak soyulması, asker veya polisin taciz/tecavüz iddialarının etkisi de vurgulandı.

ANNEM BİLE TANIMADI

Görüşmeleri kod adıyla yayınlanan eski kadın militanlar, PKK’nın kadını ‘Erkek militanları örgüte bağlama aracı’ olarak kullandığını ortaya koydu. Aile içi iletişimsizlik, örgütün özgürlük vaadi ve devletin yanlış uygulamalarının dağa ittiği genç kızların yaşadıklarını da 3 eski militan şöyle özetledi: * Zelal: Bir defa olsun babam ‘kızımsın, seni seviyorum’ desin, düşüncelerimi anlasın. Hiç bunu yaşayamadım. Ve bu boşluk beni dağa sürükledi.

* Bese: İşte dağdayım, silahım var, özgürüm diye düşünüyordum. Ama gördüm ki kendime ait bir kişiliğim bile yoktu.

* Rojin: Ben polisle karşılaşana kadar sıradan bir insandım. Bir gün gözaltına alındım. Çıkınca annem bile tanıyamadı. İntikam için PKK’ya katıldım.

MOTİVASYON SAĞLANIYOR

İşte kadın militanlardan PKK’nın kadına bakışını gözler önüne seren çarpıcı itiraflar: * Pelin: Feodal Kürt erkeği üzerinde kadın çok etkilidir. Silahlı bir eyleme kadın militan gidiyorsa erkeğin gitmemesi mümkün değildir. Eylem öncesi kadın ‘dilili’ (zılgıt) çekti mi erkekler kendini eyleme mecbur hisseder.

* Ronanhi: Bazı eylemleri erkekler yapar, ancak ‘kadın militan yaptı’ diye Roj TV’den yayınlarlar. Böylece motivasyon sağlanır.

* Çiğdem: PKK kadınları örgütte tutmak istiyordu, çünkü kadınların örgütten ayrılması erkeklerin de örgütten kopuşunu hızlandırıyordu.

* Ejin: HPG yönetiminde 41 kişiden 12-13’ü kadındı ama erkekler bize her istediklerini yaptırıyordu.

* Leyla: Aslında PKK’ya katılmakla bir kölelikten diğer köleliğe geçmiştim ama farkında değildim.

* Beritan: (Kadınların ‘iç istihbarat’ amaçlı kullanıldığını anlatıyor.) Öcalan bize, ‘Bana Cemal (Murat Karayılan) ne yapıyor, Abbas (Duran Kalkan) ne yapıyor, Cuma (Cemil Bayık) ne yapıyor bildireceksiniz’ diyordu.

* Asya: Arkadaşım aşık oldu. Savunmaları alınmadan idam kararları verildi. Ama yalnızca kız infaz edildi.

* Zinarin: Şam’da okuduğum ilk kitap Böyle Buyurdu Zerdüşt’tü. Öcalan kitabı görünce ‘Önce beni okuyacaksın’ dedi.

İNTİHAR EYLEMLERİ İÇİN TERCİH EDİYORLAR

Sosyolog Dr. Necati Alkan, tek tek analiz ettiği kadın militanların terör örgütüyle bağlarına ilişkin kitabında önemli tespitlerde bulundu. Görüşme yapılan kadınların örgütün kendileriyle arkadaşlık, hemşehrilik, akrabalık, sosyal ve kültürel faaliyetlerle etnik değerleri kullanarak ilişki kurduğuna dikkat çeken Alkan, Kürt toplumunda bir kadının örgüte katılmasının çok zor olduğunu hatta kendi başına dağa çıkması değil evden dışarı bile adım atmasının cesaret isteyen bir olay olduğunu vurguladı. Örgütün silahlı faaliyetlerinde kadınların özellikle intihar eylemlerinde kullanıldığına işaret eden Alkan, yine kadınların silahlı eylemlerde daha çok sembolik, erkekleri eylemlere motive eden roller üstlendiklerine dikkat çekti.

ÖRGÜTTEN AYRILMAK YASAK

Bugün gazetesinde yer alana habere göre; Sevgi, aşk ve cinsel ilişkinin örgüt içi inşa edilen cinsiyet hiyerarşisine göre üst yönetimde bulunanlara serbest, ancak alt düzeyde faaliyet yürüten militanlara yasak olduğunu belirten Alkan, örgütte her hangi bir kadın ve erkeğin cinsel ilişki yaşaması durumunda erkeklere müsamaha ile yaklaşılırken, kadınların ise tereddüt etmeden cezalandırıldığına işaret etti. Alkan, bunun da geleneksel toplumdaki ‘Kadın kuyruk sallamazsa erkek yanlış yapmaz’ ataerkil düşünce kalıbından kaynaklandığını ifade etti. Diğer yandan bir kadının örgüte girdikten sonra kendi iradesiyle ayrılmasına izin verilmediğini de kaydeden Alkan, böyle talepte bulunan kadınların ajan ya da hain damgası yediğini hatta infaz edildiklerini aktardı.

KADINLAR NASIL KULLANILIYOR?

Alkan, kadınların PKK tarafından şu nedenlerle kullanıldığına şöyle sıraladı: "Örgüt içi iktidarı elde tutmada, bilgi toplamada, propaganda faaliyetlerinde, örgüt içi disiplini sağlamada, erkekleri eylemlere motive etmede, erkeklerin örgütten kaçmalarını engellemede, PKK hareketinin toplumsal tabana yayılmasını sağlamada, PKK’ya yeni elemanlar kazanmada."

Star