İnternet Andıcında İlker Başbuğ Şüphesi!

Olaylar
İfadesi alınan sanıkların tamamı, internet andıcının hazırlandıktan sonra Başbuğ’a sunulduğunu itiraf ediyor. İfadelere göre, andıç çalışması bizzat dönemin İkinci Başkanı emekli Orgeneral Hasan...
EMOJİLE

İfadesi alınan sanıkların tamamı, internet andıcının hazırlandıktan sonra Başbuğ’a sunulduğunu itiraf ediyor. İfadelere göre, andıç çalışması bizzat dönemin İkinci Başkanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız tarafından koordine ediliyor.İnternet andıcıyla ilgili hazırlanan 22 sanıklı iddianamede, ‘kara propaganda’ yaparak hükümeti yıpratmak ve darbeye zemin hazırlamak için kurulduğu ileri sürülen internet siteleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler yer aldı. Sanık ifadelerine göre, ‘andıç’ haberinin 4 Şubat 2009’da yayınlanması üzerine siteler hemen kapatıldı ancak kısa bir süre sonra tekrar yayına başladı. Bunun için Genelkurmay Başkanlığı’ndan ‘olur’ alındı. Korgeneral Mehmet Eröz, çalışmanın emrini dönemin Genelkurmay başkanının verdiğini itiraf etti. Sanık Yüzbaşı Murat Uslukılıç da, kapatılan sitelerin tekrar açılması için ‘internet andıcı’nı Albay Dursun Çiçek’in talimatıyla hazırladığını söyledi. Uslukılıç, Çiçek’in odalarına gelerek "2. Başkan’dan (Hasan Iğsız) ‘olur’ aldım. Yeni internet siteleri için bir andıç hazırlayalım." dediğini aktardı. Uslukılıç’ın ifadesine göre andıç dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız’a sunuldu. Iğsız da ‘Komutana arz’ notu yazdı. Çalışmayı dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a ise Dursun Çiçek arz etti.

İnternet andıcıyla ilgili hazırlanan 22 sanıklı iddianamede, ‘kara propaganda’ yaparak darbeye zemin hazırlamak için kurulduğu ileri sürülen internet siteleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Sanık ifadelerine göre, ‘andıç’ haberinin 4 Şubat 2009’da yayınlanması üzerine siteler hemen kapatılıyor ancak kısa bir süre sonra tekrar yayına başlıyor. Sitelerin yeniden yayınlanması için ise en tepe olan Genelkurmay Başkanlığı’ndan olur alındığı aktarılıyor. Sanık Yüzbaşı Murat Uslukılıç, kapatılan kara propaganda sitelerinin tekrar açılması için hazırlanan ‘internet andıcı’nı Dursun Çiçek’in talimatıyla kendisinin hazırladığını kabul ediyor. Uslukılıç, mart ayının sonuna doğru Albay Dursun Çiçek’in kendi odalarına geldiğini ve "2. Başkan’dan (Hasan Iğsız) ‘Olur’ aldım. Yeni internet siteleri için bir andıç hazırlayalım." dediğini aktarıyor. Andıcın ana çatısını Dursun Çiçek’in kurduğunu, hazırlayan olarak da kendi imzasının olduğunu belirtiyor. Kendisi imzalamadan önce dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu’nun da andıç hazırlandıktan sonra değişiklikler yaptığını, kanunen uygun olduğuna ilişkin imzayı attığını söylüyor. Uslukılıç’ın ifadesine göre andıç hazırlandıktan sonra dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız’a sunuluyor. Iğsız da ‘Komutana arz’ notu yazıyor. Çalışmayı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a ise Dursun Çiçek arz ediyor.

TALİMAT GENELKURMAY BAŞKANI’NDAN

Hıfzı Çubuklu da savcılık ifadesinde, kendisine gösterilen andıcın doğru olduğunu kabul ediyor. Andıçtaki parafın kendisine ait olduğunu, parafın yanındaki tarihin 16 Şubat 2009’u gösterdiğini, bu belgenin 1 Nisan 2009’da da İkinci Başkan parafıyla Genelkurmay Başkanı’na arz olunduğunu anlatıyor. Andıcın hazırlanma sürecinin ‘hukuki’ olduğunu savunuyor. Tümgeneral Mustafa Bakıcı da ifadesinde, 4 site kurulmasıyla ilgili andıç hazırlandığını ve bu sitelerin kurulduğunu ancak işletime geçmediğini, siteler kurulduktan sonra hazırlık yapıldığını savunuyor.

Korgeneral Mehmet Eröz ise ‘internet andıcı’ olarak yer alan çalışmanın emrini Genelkurmay Baş- kanı’ndan aldıklarını itiraf ediyor. Fakat bu andıçla karar aldıkları 4 internet sitesini faaliyete geçirmediklerini söylüyor. 14 Nisan 2009 tarihinde internet andıcına onay alırken yaptıkları incelemede, bu sitelerin hayali isimlere kayıtlı olduğunu fark ettiklerini, yasaya aykırı olduğunu görüp kurmayı planladıkları 4 siteye şube müdürlerinin gerçek isimleri ile kaydolmasını öngördüklerini aktarıyor.

İsmail Hakkı Pekin de andıçtaki imzasını kabul ediyor. Hasan Iğsız ve Mehmet Eröz ile birlikte oturduğu sırada eski sitelerin kapatılacağı, yerine yeni sitelerin açılacağı yönünde bir konuşma yapıldığını anlatıyor. 430 sitenin takibi sırasında elde edilen bilgilerin resmi olarak kendisine gönderildiğini dile getiriyor. Sanık sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya ise Dursun Çiçek’in Nisan 2009’da veya öncesinde Hasan Iğsız’dan onay aldığını ve tekrar bu sitelerin faaliyete geçirilmesini sağladığını belirtiyor. Andıcın da bu konu ile ilgili bir emir olduğunu, Nisan 2009’dan sonra bu emrin onaylandığını ve yeniden sitelerden hizmet vermeye başladıklarını söylüyor.

Ergenekon’un psikolojik harekâtı deşifre oldu

‘Kara propaganda’ için kurulduğu ileri sürülen internet siteleriyle ilgili hazırlanan iddianamede, Ergenekon terör örgütünün millete ve devlete yönelik halihazırda uyguladığı veya uygulamayı planladığı psikolojik harekat faaliyetlerinin ciddi boyutlarda olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan iddianamede, Ergenekon’un faaliyetlerini hayata geçirirken, kaos ve kargaşa ortamı oluşturarak gerek duyduğu zemini oluşturma yöntemini kullandığı belirtildi. İddianamede, şöyle denildi: "Haklarında örgüt liderliği ya da üyeliği suçlamaları ile kamu davası açılmış bulunan şüphelilerden TSK’ya ait psikolojik harekat belgelerinin elde edilmesi, Ergenekon terör örgütünün temel stratejilerini belirleyen örgütsel dokümanlarda psikolojik harekat ve propagandanın örgüt tarafından kullanıldığının belirtilmesi, son olarak yine örgütsel niteliği haiz İrticayla Mücadele Eylem Planı’nda kara propaganda ve bunun medya vasıtasıyla etkisinin artırılması stratejisinin vurgulanması bir bütün olarak incelendiğinde, örgütün millete ve devlete yönelik halihazırda uyguladığı veya uygulamayı planladığı psikolojik harekat faaliyetlerinin ciddi boyutlarda olduğu ortaya çıkmaktadır.”

ZAMAN