İlk hamsi tezgaha kaç liradan çıktı?

Olaylar
Manavlar, Balıkçılar, Akvaryumcular Odası Başkanı Atilla Süslü, balıkçılıkta bereketli bir yıl beklediklerini ifade ederek, ‘Hamsi, palamut ve istavrit bol bol çıkacak. Hamsi tezgahlarda ilk eta...
EMOJİLE

Manavlar, Balıkçılar, Akvaryumcular Odası Başkanı Atilla Süslü, balıkçılıkta bereketli bir yıl beklediklerini ifade ederek, ‘Hamsi, palamut ve istavrit bol bol çıkacak. Hamsi tezgahlarda ilk etapta 10 liradan satılır, daha sonra ucuzlar’ dedi.

Balıkçılara yönelik av yasağının sona ermesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancılar Hali’nde hareketli saatler yaşandı.

Manavlar, Balıkçılar, Akvaryumcular Odası Başkanı Süslü, yeni av sezonuna ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 15 kilogram gelen hamsinin kasasının halde 70-100 lira arasında işlem göreceğini anlatan Süslü, balıkçı tezgahlarında ise hamsinin kilogramının 10 liradan satılacağını söyledi.

Hamsi fiyatlarının önümüzdeki dönemde düşeceğini belirten Süslü, ‘Bu sene bereketli bir yıl olmasını bekliyoruz. Hamsi, palamut ve istavrit bol bol çıkacak. Geçen sene palamudun tanesi 2-3 liradan satılmıştı, bu sene de beklentimiz o yönde’ diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin balık boylarına ilişkin denetimlerini limanlarda daha sıkı yapmalarını istediklerini ifade eden Süslü, halde tezgaha geldikten sonra yapılan denetimlerinin anlamsız olduğunu savundu.

Av yasağının olduğu yaz aylarında sadece kültür balıklarının satışını yapabildiklerini, bu türlere de yazın rağbetin az olduğunu anlatan Süslü, ‘Yaz aylarını genellikle zararla kapatıyoruz’ dedi.

Türkiye’de üretilen Çupra, Norveç’ten gelen Somon’dan pahalı

Süslü, kültür balıkçılığının, bir kaç büyük firmanın elinde olduğunu dile getirerek, bu nedenle levreğin bazı deniz balıklarından daha pahalıya satıldığını belirtti.

Norveç’ten ithal edilen somonun, Türkiye’de üretilen çupradan daha ucuz olduğuna işaret eden Süslü, ‘Somon halde kilosu 17-18 liraya, çupra 19-20 liraya satılıyor’ şeklinde konuştu.

Kılıç Deniz Ürünleri İç Anadolu Bölge Müdürü Günay Saçkan da kültür balıkçılığına ilişkin bilgiler verdi.

Kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinde yemin ham maddesinin ithal edildiğini anlatan Saçkan, ‘Dolar ve avrodaki artış yem fiyatlarını yüzde 12 artırdı. İthal edilen balıklarda da fiyatlar yüzde 25-30 yükseldi. Bu sebeple Türkiye’de iç piyasada balık fiyatları yüzde 18 artış gösterdi’ şeklinde konuştu.

Balıkçılıkta ön sıralarda yer alan Yunanistan’da üretimin azaldığının altını çizen Saçkan, Avrupa ülkelerinin Türkiye’den daha çok mal almaya başladığını, buradaki talep artışının da fiyatlara yansıdığını ve balık fiyatlarını artırdığını söyledi.