Hukukçular İstanbul Barosu’nu Protesto Etti

Olaylar
Hukuk alanında faaliyet gösteren çok sayıda dernek, Taksim’de protesto yürüyüşü düzenledi. İstanbul Barosu’na kadar yürüyen grup, ‘Yasakçı baro hesap verecek’ şeklinde sloganla...
EMOJİLE

Hukuk alanında faaliyet gösteren çok sayıda dernek, Taksim’de protesto yürüyüşü düzenledi. İstanbul Barosu’na kadar yürüyen grup, ‘Yasakçı baro hesap verecek’ şeklinde sloganlar attı. Erkek avukatların da başörtüsü takarak eyleme destek verdikleri görüldü.

İstanbullu hukukçular, İstanbul Barosu’nun yasakçı uygulamasına tepki için dün Taksim’deydi. Baronun Staj Eğitim Merkezi’ne astığı ‘başörtülüler giremez’ yazısını birçok dernek üyesi bir araya gelerek protesto etti. AK Hukukçular Derneği, Demokratik Hukukçular Derneği, Hukukçu Hanımlar Derneği gibi meslekî birliklerin yanı sıra İnsan Hakları Derneği, Mazlumder, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği de eyleme katıldı. Göstericiler, Taksim Meydanı’nda toplandıktan sonra avukat cübbeleri giyerek İstiklal Caddesi’nde bulunan İstanbul Barosu’na yürüdü.

‘Yasakçı baro hesap verecek’ sloganları atan yaklaşık 200 kişilik grupta bulunan erkek avukatlar da başörtüsüyle yasakçı zihniyeti protesto etti. Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, baro binasının önünde grup adına basın açıklaması yaptı. Tatlı, yasakçı uygulamanın insanlık onuruna aykırı, kadınların çalışma hayatına katılmalarını engelleyici ve ayrımcı olduğunu anlattı. Baroyla yapılan tüm görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını söyledi. Baronun kararında ısrarcı olduğunu aktardı. Tatlı, "Yasaklı uygulamaya devam edilmesi halinde her türlü yasal yola başvuracağız." ifadelerini kullandı.
 
YASAK, İNSANLIK ONURUNA AYKIRI

Başörtülü avukatlar adına konuşan Figen Şaştım ise baronun stajyer avukatların kıyafetleriyle uğraşmasının hukukçu kimliği açısından kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti. Şaştım, "Avukatların mesleki sıkıntıları konusunda kılını kıpırdatmayan, duruşmalarına katılmak için saatlerce beklemek zorunda kalmalarına çözüm bulamayan, toplu gözaltına alınmalarına ve adliyelerde aranmalarına ses çıkarmayan, hiçbir zaman avukatların yanında olmayı tam manasıyla başaramayan İstanbul Barosu yönetiminin bu tutumunu protesto ediyoruz.” dedi.

Figen Şaştım, baronun yasakçı tavrının, insanlık onuruna aykırı, kadınların çalışma hayatına katılmalarını engelleyici ve ayrımcı olduğunu söyledi. Şu ifadeleri kullandı: "Baro yasakçılık yerine, hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesine çalışmalıdır. Baro yönetiminin, avukatlık mesleğinin henüz başındaki stajyer avukatlara yasakçı, kısıtlayıcı, ideolojik ve dayatmacı şartlar ileri sürmesi evrensel ilkelere aykırıdır. Bu tarz uygulamalar, mesleğimizin ve örgütümüzün itibarını da zedelemektedir.” Protesto gösterisi, açıklamanın ardından sona erdi.
 
Barolar, yobazlığın aracı kurumları değildir

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, İstanbul Barosu’nun yasakçı tutumuna tepki gösterdi. Birkan, "Barolar, yobazlığın, çağ dışı bir zihniyet olarak kalmış bulunan yasakçılığın aracı kurumları değiller. Baroların, bazı meslektaşlarımızın kılık ve kıyafetlerine karışmalarını kabul etmemiz asla mümkün değildir.” dedi. Baroların demokrasi ve özgürlüklerin muhkem kaleleri olduğunu söyleyen Birkan, "Bazı baro yöneticilerimizin neredeyse darbecileri öven söz ve eylemleri yanında, pankart asan gençleri linç etmeye kalkmaları, otel basıp toplantıları dağıtmaları gibi aşırıya varan davranışları kabul etmek mümkün değildir." diye konuştu.
 

Zaman