Hızlı trene sabotaj mı?

Olaylar
aljazeera.com’un haberine göre;Yetkililer “sabotaj” dahil her türlü ihtimali göz önünde tutarak araştırmalarını sürdürüyor. Yapımı 2010 yılında tamamlanan Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattından ...
EMOJİLE

aljazeera.com’un haberine göre;Yetkililer “sabotaj” dahil her türlü ihtimali göz önünde tutarak araştırmalarını sürdürüyor.

Yapımı 2010 yılında tamamlanan Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattından sonra Eskişehir-İstanbul bölümünde çalışmalar sürüyor. Ancak son iki yıl içerisinde, demiryolu çalışmalarının sürdüğü hatta, seyir ve portör tellerini çalan hırsızlar toplamda 11 milyon lirayı aşan maddi zarara yol açtı. Hasarın onarımı ise zaman kaybına yol açıyor ve projenin tamamlanma tarihi gecikiyor.

Al Jazeera Türk Pamukova-Eskişehir arasında hasar gören bir hattın onarım çalışmalarını yerinde görüntüledi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Yapım Dairesi Kontrol Görevlisi Ömer Yavuz,  Yüksek Hızlı Tren hattını hedef alan tel kesme olaylarının, Alifuatpaşa-Mekecik arasındaki 25 kilometrelik bölgede yoğunlaştığını söyledi. Hırsızlık olaylarıyla ilgili jandarma ve demiryolu güvenliğinin işbirliği içinde olduğunu belirten Yavuz, vatandaşlara da duydukları, gördükleri olayları güvenlik güçlerine bildirmeleri çağrısında bulundu.

Kesilen her telin maliyeti 290 bin TL

Yüksek Hızlı Tren yoluna döşenen elektrik telleri kademeler halinde geriliyor. Her kademenin uzunluğu 1250 metre ve tek parça bir telden oluşuyor. Alaşımındaki bakır nedeniyle hırsızların gözdesi haline gelen bu özel teller her kademe boyunca tek parça olmak zorunda. Dolayısıyla hattın herhangi bir noktasından kesilmesi bile 1250 metrelik telin çöpe atılmasına neden oluyor.

Kestikleri telin taşıyabilecekleri kadarını parçalar halinde çalan hırsızlar, hattın geriye kalan kısmını raylarda bırakıyor. Her bir etabın yaklaşık 145 bin liraya mal olduğunu söyleyen yetkililer eski teli atıyor yerine yenisini geriyor. Bu da kesilen her kademenin devlete iki kablo parasına, yani 290 bin liraya mal olduğu anlamına geliyor. Zaman kaybı ve işçilik masrafları da cabası.

Sabotaj ihtimali de değerlendiriliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Lütfi Elvan, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, İstanbul-Ankara hızlı tren hattında tellerin kesilmesiyle ilgili sabotaj ihtimalini de değerlendirdiklerini söyledi:

“Kocaeli ve Sakarya Valilikleri gerekli soruşturmaları sürdürüyor. Birkaç lokal alanda özellikle çekilen hatların birileri tarafından kesilmesi problemiyle karşı karşıya kaldık. Daha doğrusu kabloların gece geç saatlerde kaçak olarak kesilmesiyle ilgili. Sabotaj olabilir, araştırıyoruz. Bu çalışmalarımıza engel teşkil etmiyor. Herhangi bir problemimiz yok.”

Son hırsızlık olayı Piri Reis adlı test treninin deneme sürüşleri yapacağı güzergâhta gerçekleşti. TCDD ve Yüksek Hızlı Tren hattı inşasından sorumlu konsorsiyum üyesi şirketler, çalışan ekiplerin sayısını artırarak hasar gören yolları onarıyor.

Yetkililer, son iki yıl içerisinde 22 bin 651metre telin hızlı tren hattında, 70 bin metre telin de konvansiyonel (eski tip) tren hattında zarar gördüğünü belirterek benzer olayların zaman zaman haberleşme ve sinyalizasyon sistemlerinde de yaşandığını söylüyor.

Dikkat ölüm tehlikesi

Bir yandan demiryolu inşa çalışmaları yapılırken, tamamlanan etaplarda testlerin başladığını hatırlatan TCDD Kontrol Görevlisi Ömer Yavuz, hatlara zaman zaman enerji verildiğini ve bunun güvenlik duvarı ile çevrili demiryolu alanına giren herkes için hayati tehlike arz ettiğini söylüyor:

“Tellerimizde elektrik var. Lütfen yere düşen tellere dokunmasınlar, ilgililere ihbar etsinler. Çünkü enerji öldürücü bir enerji. 27 bin 500 volt enerji var, kesinlikle tellere dokunmasınlar”

Yetkililer, 2014 Mart başına yetiştirilmeye çalışıldığı iddia edilen Eskişehir-Gebze Yüksek Hızlı Tren hattının bitiş tarihi ile ilgili henüz kesin bir duyuru yapmadı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı resmi açılış tarihinin belirlenmesi için altyapı ve test çalışmalarının sonlanmasını bekliyor.