Halkın Yüzde 72’si Başörtüsü Yasağına Karşı

Olaylar
Servet Yanatma’nın haberi Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) her sene gerçekleştirdiği transatlantik eğilimler anketi, Türk halkının yüzde 72’sinin üniversiteler...
EMOJİLE

Servet Yanatma’nın haberi

Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) her sene gerçekleştirdiği transatlantik eğilimler anketi, Türk halkının yüzde 72’sinin üniversitelerde başörtüsü yasağına karşı olduğunu tespit etti. Ankete katılanların arasında "AB, Türkiye için iyi bir şey" diyenlerin sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 artışla yüzde 48 olarak gerçekleşti.

Türk halkının yüzde 72’sinin üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağına karşı olduğu ortaya çıktı. Halkın üçte biri de düzenli olarak beş vakit namaz kıldığını bildirdi. Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) her sene gerçekleştirdiği Transatlantik eğilimler anketi dün yayımlandı. Türkiye’de bin kişiyle görüşülerek yapılan ankete göre Türk halkının büyük bir bölümü başörtüsü yasağına şiddetle karşı çıktı. Yüzde 58’lik oran ‘kesinlikle karşıyım’ derken, yüzde 14 ise yasağa ‘kısmen karşı’ çıktı. Yasağa kesin destek verenlerin oranı sadece yüzde 15’te kaldı. Katılımcıların yüzde 33’ü düzenli olarak beş vakit namaz kıldığını açıklarken, yüzde 45’lik kesim de "bazen kılıyorum" cevabını verdi. Yüzde 17’si ise "hiç kılmıyorum" dedi.

Arap dünyasının Türkiye’ye gösterdiği sevgi son zamanlarda dikkat çekerken anket Ankara’nın Avrupa kamuoyunda da takdir gördüğünü ortaya koydu. 7 ülkede Türkiye’ye müspet bakanların oranı artarken 4 ülkede düşüş gösterdi. Ancak artışa rağmen ortalama oran yüzde 50’nin altında kaldı. Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, Portekiz, Slovakya ve Bulgaristan’da Türkiye’ye olumlu bakanların sayısı artarken ABD, İngiltere, Romanya ve İspanya’da düştü. Düşüşe geçmesine rağmen bu ülkelerdeki müspet oran artan ülkelerden geri kalmadı.

Türk halkının yüzde 53’ü AB hakkında olumsuz görüşe sahip olduğunu bildirdi. "AB, Türkiye için iyi bir şey" diyenlerin sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 artışla yüzde 48 olarak gerçekleşti. Bu oran son 4 senenin en yüksek miktarı. Ancak halkın sadece yüzde 33’lük bir oranı Türkiye’nin AB’ye üye olabileceğine inanıyor. Türkiye’nin AB üyeliğine karşıtlığıyla bilinen Almanya ve Fransa’da oranlar az da olsa Ankara lehine düştü. AB ortalaması dikkate alındığında son 1 yılda Türkiye’nin katılımına destek yüzde 23’ten yüzde 26’ya çıkarken karşıtların oranı yüzde 33’ten yüzde 29’a geriledi.

Amerika ile ilgili de çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Türk halkının yüzde 62’si ABD’ye olumsuz baktığını kaydetti. Olumlu bakanlar yüzde 30’da kaldı. Yüzde 69 ABD’nin dünya liderliğine karşı çıkarken, yüzde 58 de Başkan Barack Obama’nın uluslararası politikalarına onay vermedi. 13 ülke içinde ABD ile ilgili sorulara en yüksek oranda olumsuz görüş bildiren Türkler oldu. İsrail-Filistin ihtilafı konusunda Türkler ve Avrupalılar İsrail’e baskı yapılmasını isterken Amerikalılar Filistin’e baskı kurulmasını talep etti.

TÜRK’ÜN TÜRK’TEN BAŞKA DOSTU YOK!

Türk halkının Ortadoğu ülkeleriyle ilgili görüşünün de olumlu yönde değiştiği görüldü. Yüzde 43 "Ekonomik açıdan Türkiye için Ortadoğu ülkeleri AB’den daha önemli" derken, Avrupa ülkelerinin önemsemeyenler yüzde 33’te kaldı. Güvenlik açısından da katılımcıların yüzde 42’si Ortadoğu ülkelerinin AB’den daha önemli olduğunu beyan etti. Halkın yüzde 43’ü "NATO artık gereksiz" derken tüm ülkeler içinde en yüksek oran oldu.

ABD: Asya, Avrupa’dan önemli

En dikkat çekici sonuç ise Amerikalıların ulusal çıkarlar konusundaki düşüncelerinde görüldü. Amerikalıların çoğunluğu ABD’nin ulusal çıkarlarının Avrupa’dan ziyade Asya’da olduğunu söyledi. Yüzde 51 Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinin ulusal çıkarlar, açısından daha önemli derken, "AB önemli" diyenler yüzde 38’de kaldı.

Zaman