Gurbetçiler rahatça oy kullanacak

Olaylar
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının ilk defa halk tarafından sandıkta seçileceğini anımsattı. Cumhurbaşkanı Seçimi için yurt dışında da oy kullanılac...
EMOJİLE

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının ilk defa halk tarafından sandıkta seçileceğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Seçimi için yurt dışında da oy kullanılacağını vurgulayan İşler, “Yurt dışındaki vatandaşlarımız bulundukları yerde ilk defa vatandaşlık haklarını kullanarak yine ilk defa halk tarafından yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde oylarını kullanacaklar” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Seçimi’nin iki turlu olduğunu hatırlatan İşler, şunları söyledi:

“Yurt dışında, ilk tur için 31 Temmuz-3 Ağustos tarihlerinde sandıklar açık bulunacak. Aynı şekilde ikinci tur için de 4 gün sandık açık olacak. Seçmenin yoğun olduğu bölgelerde 4 gün oy kullanılacak ama seçmenin az olduğu yerlerde bu bir günde bitirilecek. Özellikle Almanya’da vatandaşlarımız var. Berlin’de 100 binin üzerinde seçmen olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu 4 gün içinde, aşırı kalabalık, bir yığılma olmaması için vatandaşlarımız YSK’nın internet sitesine girerek hangi gün oylarını kullanmak istediklerini seçebilecekler. O seçimi yapmayan vatandaşlarımıza da YSK otomatik olarak gün belirleyecek. Böylece 4 gün içinde Cumhurbaşkanı Seçimi için oy kullanma işlemi yapılmış olacak.”

Diplomatik kurye

Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da sandık kurullarının oluşturulacağını ifade eden İşler, şöyle konuştu:

“Başta bu işin sorumlusu büyükelçiliklerimiz. Buradan da görevliler gidecek. Yurt dışında görev yapan devlet memurlarımız var. Özellikle bunlardan da yararlanılarak orada sandık kurulları oluşturulacak. Bir başkan, bir üye ve siyasi partilerden üç temsilci de bu sandıklarda görev yapacak. Siyasi partilerin temsilcileri de son seçimdeki oy oranına göre belirleniyor. Dolayısıyla AK Parti, CHP ve MHP’nin temsilcileri de sandıklarda bulunacak. Sandıklar kapandıktan sonra yine güvenli bir şekilde, diplomatik kuryeyle Türkiye’ye getirilecek, 10 Ağustos günü tasnif işlemi yapılacak.”

İşler, yurt dışında 54 ülkede, 103 temsilcilikte ve bin 177 sandıkta oy kullanılacağını belirtti. Başbakan Yardımcısı İşler, muhalefet partilerinin ‘yurt dışındaki oy kullanma işlemlerinde 4 günün az olacağına” yönelik söylemine ise şu karşılığı verdi:

“Hepsinin planlaması, hesaplaması yapıldı. Bu mesele doğrudan hükümetle ilgili bir mesele değil. Yüksek Seçim Kurulu bu işin sorumlusu. Nasıl ki yurt içindeki sorumlusu ve tek adresi Yüksek Seçim Kurulu ise aynı şekilde yurt dışındaki seçimlerin de sorumlusu ve yetkilisi Yüksek Seçim Kurulu. Yüksek Seçim Kurulu da gerekli hazırlıkları, çalışmaları yaptı ve bu süreyi 4 gün olarak belirledi. Neden 4 gün? Çünkü iki turlu bir seçim. İkinci turla ilk tur arasında 15 gün gibi bir süre var. Bu süreyi artırırsanız ikinci tur için ciddi manada risk söz konusu olacak. Ayrıca yurt dışındaki vatandaşlarımız gümrük kapılarında da oy kullanabilecekler. 10 Ağustos için 15 gün önceden sandıklar konulacak ve 15 gün süreyle vatandaşlarımız kimliğini ibraz ederek gümrük kapılarında da oyunu kullanabilecek. Dolayısıyla her türlü kolaylık sağlanmış durumda.”

“YSK’nın takdiri bu şekilde oldu”

İlgili yasanın 2002’de çıkarken süreyi çok uzun bulan CHP’nin, muhalefet şerhi yazdığını belirten İşler, şöyle konuştu:

“CHP’nin bu sürenin 15 güne indirilmesine yönelik bir muhalefet şerhi de söz konusu. Bu tabii Cumhurbaşkanı Seçimi için değil, genel seçimler veya referandumlar için. Yurt dışında eğer genel seçim veyahutta referandum olsaydı, normalde seçim takvimi 45 gün önce başlıyor. İki turlu bir seçim olmamış olsa durum bu şekilde olacaktı. 45 gün önce sandıklar konulacak, 38 gün kadar sandıklar açık bulunduktan sonra bir hafta önce sandıklar kapatılıp yurt içine getirilecekti. Bu süreyi o zaman CHP çok uzun buluyor ve ona itiraz ediyor, sürenin 15 güne indirilmesi konusunda da muhalefet şerhi de kayıtlarda bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Seçimi ise iki turlu olması hasebiyle YSK’nın takdiri bu şekilde oldu. Bence de gayet yerinde bir süre olarak bunu değerlendiriyorum. Bu konunun polemik yapılmasını çok da doğru bulmuyorum. Neticede YSK bağımsız kurum, onun verdiği karara da saygılı olunması gerektiğini düşünüyorum.”