Gülen’in pasaportunun sahte belgesi kayıp

Olaylar
Edinilen bilgilere göre Gülen, yeşil pasaport almak için 1990 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yazı istedi. Diyanet de 7 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı bir yazıyla Gülen’e resmi du...
EMOJİLE

Edinilen bilgilere göre Gülen, yeşil pasaport almak için 1990 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yazı istedi. Diyanet de 7 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı bir yazıyla Gülen’e resmi durumunu bildirdi. Ancak Gülen’in Diyanet’ten aldığı bu yazının tarih ve sayısına dokunmadan içeriğini değiştirdiği ortaya çıktı. Bununla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Gülen’e durumunu bildirdiği 7 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı belgeye ne Diyanet ne de Emniyet arşivinde rastlanamadı. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Diyanet’in hazırladığı belgenin giriş-çıkışı yapıldıktan sonra kurum arşivinden yok edildiği belirlendi. Belgenin kim tarafından ne zaman alındığı bilinmezken, ortaya çıkan imha olayı akıllara Diyanet’te kümelenen paralel yapılanmayı getirdi.

SAHTECİLİK BELGELENDİ

Müfettişlerin yaptığı incelemede Diyanet tarafından Emniyet Pasaport Şube’ye gönderilen belgenin Emniyet’te de bulunmadığı tespit edildi. Gülen’in sahte evrakla Erzurum Emniyeti’nden aldığı yeşil pasaporta ilişkin Emniyet arşivinde de arama yapan müfettişler, sözkonusu tarih ve sayı numarasını taşıyan yazı ile Diyanet’in Gülen dosyasındaki yazının uyuşmadığını belirledi. Dolayısıyla Gülen’in yeşil pasaport alabilmek için evrakta sahtecilik yaptığı belgelenmiş oldu.

KADEMESİ YETMEDİ

1990 yılına ait giden evrak kayıt defterinin 682’nci sayfasında yapılan incelemede evrak kayıt, sayı ve tarihinin doğru olduğu ancak ilgi (c) sayılı yazı ile gönderilen evrakın içeriğinin Gülen’in özlük dosyası içeriğine uymadığı ve gerçeği yansıtmadığının anlaşıldı. İçeriği değiştirilen belgede yapılan hesaplamanın da doğru olmadığı belirlendi. Belgeleri inceleyen müfettişler, ‘Çanakkale İl Müftülüğü’nde vaiz olarak görev yapmaktayken 20 Mart 1981’de istifaen görevinden ayrılan Fethullah Gülen’in istifa ettiği tarih itibariyle kadrosunun 6, müktesep derecesinin 6, kademesinin 7 olduğu, emsallerinin ise 11 Nisan 1981’de Resmi Gazete’de yayımlanan 15/04/1989-366 sayılı KHK ile yürürlüğe giren gösterge tablosunda 6. derece 7. kademenin gösterge karşılığı olan 4. derecenin 1. kademesine tekabül ettiğinden ilgilinin o günkü durumunun 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun Ek-4’üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir’ açıklaması yaptı.