Geçen Ayın Şampiyonu Erdoğan

Olaylar
Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belli oldu. Genelkurmay’ın istifası, terör olaylarının artması, Şike Operasyonu, Norveç’teki terör olayı ve Amy Winehouse’un ...
EMOJİLE

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belli oldu. Genelkurmay’ın istifası, terör olaylarının artması, Şike Operasyonu, Norveç’teki terör olayı ve Amy Winehouse’un ölümü, ayın dikkat çeken başlıklarıydı. İşte, Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı ayın medya gündemi raporunun Temmuz ayı sonuçları…

İki bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberlerin tek tek incelenmesi sonucu gerçekleştirilen araştırma ile geçen ayın Türkiye’de en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belirlendi. Nabzı en çok yükselten gelişmeler ise Genelkurmay Başkanı’nın istifası, Şike Operasyonu ve 13 şehit haberi oldu.

GENELKURMAY BAŞKANI’NIN İSTİFASI MEDYAYI KİLİTLEDİ
Temmuz ayının son günlerinde, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit’in istifa ederek emekliliklerini istemeleri heyecan yarattı. İstifaların, Yüksek Askeri Şura’dan (YAŞ) hemen önce olması da dikkat çekiciydi. Bir anda ülke gündemini değiştiren gelişme, medyada büyük yansıma buldu. Konu, dış basında da sondakika haberi olarak verildi.

ŞEHİT HABERLERİ ÜZMEYE DEVAM EDİYOR
 Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 ve Van’ın Başkale ilçesinde üç askerin şehit düşmesi, bunun yanı sıra diğer illerden de gelen ve artış gösteren şehit haberleri, ülkede derin üzüntü yarattı. İhmaller nedeniyle de sert eleştirilerin yapıldığı terör olayları, medyanın en çok yer verdiği konular arasında ilk sıralara yerleşti. MTM’nin raporuna göre, Temmuz ayında yaşanan terör olayları, medyada toplam 30 bin 998 haber ve yazı ile yansıma buldu.

DÜNYANIN GÖZLERİ NORVEÇ’TEKİ TERÖR SALDIRILARINA ÇEVRİLDİ
 22 Temmuz 2011 tarihinde Norveç’in başkenti Oslo’da yerel saat ile 15:26 sularında başbakanlık binası önünde gerçekleşen bomba saldırısı ve Utoya adasında aynı saatlerde gerçekleştirilen Norveç Sosyal Demokrat Parti yaz kampına yapılan silahlı baskın, dünya gündemine bomba gibi düştü. Terör olayları, hem Türk hem dünya medyasında geniş yankı uyandırdı.
 
TEKİRDAĞ MERKEZLİ DEPREM KORKUTTU
 25 Temmuz’da Tekirdağ’da meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen deprem, medyada da geniş yansıma buldu. Deprem, medyada toplam 6 bin 229 haber/yazı ile yansıma buldu.
 
Ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri ise Merkez Bankası’nın dövize müdahale etmesi ve ünlü İngiliz şarkıcı Amy Winehouse’un ölümü oldu.
 
SİYASET GÜNDEMİ
 Medya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; Temmuz ayına damgasını vuran parti, önceki aylarda da olduğu gibi AKP oldu. 12 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ardından, yeni kabinenin seçilmesi, medyanın yakın markajı altındaydı. Ay boyunca toplam 49 bin 248 haber/yazıda bahsi geçen AKP, 298 saat süreyle ekranlarda yer aldı.
 
Temmuz ayında medyada en çok yansıma sağlayan ikinci parti CHP oldu. Genel seçimlerin ardından CHP milletvekillerinin yemin etmemesi ile yaşanan kriz ve Kılıçdaroğlu’nun AKP ile görüşmeleri sonucunda uzlaşmaya varılması, basının yakından takip ettiği gelişmelerdi. MTM’nin verilerine göre Temmuz ayında gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 46 bin 47 haberde bahsi geçen partinin ekran yansıması ise 460 saate ulaştı.

İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ;
 1. AKP (49 bin 248 haber/yazı)
 2. CHP (46 bin 47 haber/yazı)
 3. BDP (27 bin 80 haber/yazı)
 4. MHP (15 bin 887 haber/yazı)
 5. SP (2 bin 23 haber/yazı)
 *MTM Medya Takip Merkezi’nin, Temmuz ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.
 
ERDOĞAN’IN HABER SAYISI KILIÇDAROĞLU’NUN ÜÇ KATI!
 Aynı rapora göre, ayın en çok konuşulan siyasetçisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başbakan Erdoğan’ın Yeni Bakanlar Kurulu listesini belirleyerek Cumhurbaşkanı’na sunması, medyada geniş yer aldı. Başbakan ay boyunca 50 bin 804 haber/yazı ile yansıma bulurken, ekranların ona ayırdığı süre ise 452 saati buldu.
 
Rapora göre, ayın en çok konuşulan ikinci ismi Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, CHP’nin Ergenekon’dan tutuklu sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye edilmemesini protesto etmek için başlattığı yemin krizi ve ardından yemin krizinin çözülmesi için AKP ile uzlaşma yoluna gitmesi konularıyla medyanın markajındaydı. Temmuz ayı boyunca 17 bin 612 habere konu edilen Kılıçdaroğlu’nun ekranlarda kalma süresi ise 149 saat oldu.
 
TBMM’NİN YENİ BAŞKANI ÇİÇEK, MEDYANIN DA GÖZDESİ OLDU…
 Ankara AKP Milletvekili Cemil Çiçek, Temmuz ayının sürpriz çıkış yakalayan isimleri arasında yerini aldı. TBMM Başkanlık seçimi oylamasında adaylardan 322 oy alarak, meclis başkanı olan Çiçek, medyada 11 bin 970 habere konu edildi.
 
İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİLERİ;
 1. Recep Tayyip Erdoğan (50 bin 804 haber/yazı)
 2. Kemal Kılıçdaroğlu (17 bin 612 haber/yazı)
 3. Cemil Çiçek (11 bin 970 haber/yazı)
 4. Abdullah Gül (11 bin 932 haber/yazı)
 5. Ahmet Davutoğlu (7 bin 792 haber/yazı)
 
EKONOMİ GÜNDEMİ
 Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Temmuz ayı sonuçlarına göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konusu ihracat oldu. İhracat konusu, ay boyunca 14 bin 810 haberle yansıma buldu. İhracat konusunu, 14 bin 213 haber ile vergi konusu takip etti. Merkez Bankası’nın dövize müdahale etmesi de, ayın en çok dikkat çeken gelişmelerinden bir diğeriydi.
 
THY’NİN HABERLERİ YÜZDE 17 ARTIŞ GÖSTERDİ…
 Araştırmaya göre, Temmuz ayında haberlerinde yüzde 17’lik bir artışla basında en çok yansıma sağlayan firma THY oldu. THY’nin Manchester Havaalanı’nda yeni ofis açması, Temel Kotil’in açıklamaları, Skytrax şirketi tarafından "Avrupa’nın en iyi havayolu" seçilmesi konuları, medyada en çok yansıma bulan başlıklardı. THY’nin medyada toplam 5 bin 627 haber/yazıda bahsi geçti.
 
AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ;
 • Netaş Telekomünikasyon, Roketsan ile yazılım ve donanım geliştirilmesi için sözleşme imzalandığını duyurdu.
 • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Birleşmiş Milletler kararı uyarınca Libya’nın Türkiye’deki finans faaliyeti Arap Türk Bankası’na el koydu.
 • Markafoni hisselerinin yüzde 70’e yakını, 129 ülkede faaliyet gösteren, 23 milyar dolarlık multimedya şirketi Naspers’a bağlı MIH-Allegro tarafından satın alındı.
 • Akbank, finans yayınlarından Global Banking and Finance Review tarafından yapılan değerlendirmede, 2011 yılında ‘Türkiye’nin En iyi Bankası’ seçildi.
 • Garanti Bankası, dünyanın önde gelen aylık ekonomi dergisi Euromoney tarafından 11. kez "Türkiye’nin En İyi Bankası” seçildi.
 • Sanko Holding, Airfel’in Japon klima devi Daikin tarafından satın alınması için anlaşmaya varıldığı açıkladı.
 • Turkcell Global Bilgi, çağrı merkezi sektörünün dünya çapındaki en prestijli organizasyonlarından ContactCenterWorld.com’un düzenlediği ve sektörün en iyilerinin seçildiği "2011 Top Ranking Performers" ödüllerinde "En İyi Çağrı Merkezi" ve "En Teşvik Edici Proje" kategorilerinde birincilik, "En İyi Teknoloji İnovasyonu" kategorisinde ise ikincilik ödülü aldı.