Faiz düşerse büyüme sürer

Olaylar
Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’na indirim çağrısına sanayiciden tam destek geldi. “Faiz düşerse üretim ve yatırım maliyetleri azalır” diyen sanayiciler “Daha çok üretim hem ekonomiyi büyütür, hem ...
EMOJİLE

Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’na indirim çağrısına sanayiciden tam destek geldi. “Faiz düşerse üretim ve yatırım maliyetleri azalır” diyen sanayiciler “Daha çok üretim hem ekonomiyi büyütür, hem de daha fazla insanımıza iş vermemizin yolunu açar” görüşünde…

Başbakan Erdoğan’ın “Dolar yükselirken Merkez Bankası olağanüstü toplanıp faizleri artırmıştı. Şimdi piyasalar normale döndü. Merkez Bankası faizi artırdığı gibi acilen indirmeli” sözlerine reel sektörün bel kemiği sanayicilerden büyük destek geldi. 

İNDİRİMLE BAHARA ÇEVİRELİM 

Yüksek faiz, mikro ölçüde özel sektörün maliyetini artırıyor. Makro anlamda ise yatırım ve üretim maliyetlerinin artması yüzünden de ekonomik büyümeyi tehdit ediyor. Yüksek faiz ortamının maliyetler açısından finansal tahribata yol açtığını söyleyen reel sektör temsilcileri, “Düşen döviz kuru nedeniyle oluşan iyimser ortamı faiz düşüşüyle bahara çevirelim” diyorlar… 

MALİYET YÜZDE 20’YE KADAR ÇIKTI 

Sanayicilere göre son dönemde KOBİ’lerin kullandığı kredilerin maliyeti yüzde 20’lere kadar yükseldi. Bu kâr marjları ile yatırım yapılabilmesi çok zor. Hem TL’nin aşırı değerlenmemesi hem de yatırım fikrinin tekrar heyecanlandırılması için Merkez’in faiz kararını gözden geçirmesi lazım.

İNDİRİMİN YARARI NE?

Yatırım ve üretim maliyetleri düşeceği için ekonomik büyümenin önü açılır. Bu durum, üretim ve istihdamın artmasını sağlar. Sıcak paracılar hariç; faizin düşüşü, uluslararası yatırımcı için istikrar algısını güçlendirir. Yabancı yatırım girişi artar. 

YÜKSEK FAİZİN SAKINCALARI NE?

Tüm dünyada yüksek faiz arzulayan sıcak paracılar, ellerindeki parayı devlete borç vererek kâr peşinde koşuyorlar. Faiz ne kadar yüksek olursa bu kesimin kazancı da o kadar büyüyor. Türkiye’deki yüksek oran, altyapı yatırımları ve sosyal harcamalardan vatandaşa aktarılacak kaynağın, ‘tatlı paracı’lara gitmesi anlamına geliyor…

Seçimden önce de söylemiştik

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: İndirim konusundaki görüşümüzü seçim öncesinde açıklamış, ‘Merkez Bankası faizi düşürmelidir’ demiştik. Bunu söylediğimizde, ‘Ne zaman’ diye sorduklarında ise ‘Seçimden hemen sonra nisandaki ilk toplantıda’ diye yanıt vermiştik. Dolar şimdi 2.10 TL. Faiz indirimi üretici için, sanayici için faydalı olacaktır. İniş çıkışların hızlı olmasından sanayici zarar görüyor.

Büyümenin önündeki engel

TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Türkiye, 2014’te yüzde 4-5 büyüyebilir. En büyük engel ise faiz. Faizlerin düşürülmesiyle istikrar sürecektir. Çünkü artık seçimler bitti.

Maliyetlerimizi aşağı çeker

ASO Başkanı Nurettin Özdebir: Büyüme için tatlandırıcıya ihtiyaç var. Bunun en önemlisi ise faiz indirimi, buna bağlı olarak da kredi maliyetlerinin aşağı çekilmesi.

Firmaların faiz zararını azaltır 

TGSD Başkanı Cem Negrin: Faizin 1-2 puan indirebileceğini düşünüyoruz. Firmaların faiz kaynaklı zararının önüne geçilmesini istiyoruz.

Hangi sanayici düşüş istemez

Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran: Düşmesini hangi sanayici istemez. Faiz düşük seviyede tutulmalı.

İstihdama da katkı olacaktır

Sanko Holding Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Faiz ne kadar düşerse yatırım da o kadar artar. Başbakan yeni istihdam yatırımları için faizlerin düşmesi görüşünde bulunmuştur.

Dengeler iyi gözetilmelidir

Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Düşük faiz oranları sanayici ve üretici açısından olumlu ancak TL’nin değer kazanması da ihracatçı için olumlu değil.

Yatırımlar için faydalı olur

Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek: Yatırımların daha uygun maliyetlerle yapılması ve yeni istihdam yaratılması için düşük faiz önemli.

Ümidim en kısa zamanda…

İKMİB Başkanı Murat Akyüz: Başbakanımız Türk sanayicisini düşündüğü için Merkez’i göreve çağırdı. Yüksek faiz ortamında yatırımlar azalır.