Erdoğan’la Gülen’in arası açık mı?

Olaylar
Justin Vela imzalı yazıda, yakın zamana değin Türkiye’de ”derin devlet” tabiri darbeci bir geçmişten gelen orduyu ve orduya yakın çevreleri akla getirirken, son Ergenekon tutuklamala...
EMOJİLE

Justin Vela imzalı yazıda, yakın zamana değin Türkiye’de ”derin devlet” tabiri darbeci bir geçmişten gelen orduyu ve orduya yakın çevreleri akla getirirken, son Ergenekon tutuklamalarında farklı bir derin devletin harekete geçtiği savunuluyor.

Gazeteci Ahmet Şık’ın sözlerini alıntılayan yazar, ”Ergenekon soruşturmaları Gülen cemaatinin Türkiye’de iktidar sağlamasında en önemli adımı oluşturuyor.” görüşüne yer veriyor.

Foreign Policy yazarı, ılımlı bir İslami çizgide gördüğü Fethullah Gülen’e yönelik eleştirilerin din üzerinde değil, lideri olduğu hareketin şeffaf olmayışında odaklandığını belirtiyor.

Amerikan Foreign Policy dergisi 2008 yılında yılın entelektüelini seçmek için internet üzerinden herkese açık bir oylama başlattığında, Fethullah Gülen birinci gelmişti.

Altın çağın sonu mu?
Justin Vela, Gülen hareketinin nüfuzunun tam olarak nereye kadar uzandığını tahmin etmenin zor olduğunu ancak AK Parti’nin kilit önemde bir seçmen kitlesini oluşturan Gülencilerin, ülkede bürokrasi, polis gücü ve yargıda en üst düzey pozisyonlara yerleştiklerini yazıyor.

AK Parti iktidara geldiğinden bu yana Türkiye’nin son on yılda hem siyasi hem de ekonomik planda muazzam derecede başarılı bir dönem geçirmesine karşın, bunun Ahmet Şık davasının gölgesi altında kaldığını düşünen Foreign Policy yazarı Justin Vela, son tutuklamaları ”Türkiye’nin ifade özgürlüğünde yaşadığı altın çağın belki de artık kapandığının” olası bir işareti olarak değerlendiriyor.
 
Yazıda, Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya ve Kafkaslar Enstitüsü’nden Türkiye uzmanı Gareth Jenkins’ın şu görüşü aktarılıyor: ”Gülenciler ve Erdoğan, Kemalist rejimi sona erdirme hedefinde birleşmişlerdi. Her iki tarafın da çıkarına uyan bu evlilik artık neredeyse amacına ulaşırken, aralarındaki ilişkinin bozulmaya yüz tuttuğu anlaşılıyor.”

Gülenciler ve Erdoğan’ın boşanma yolunda ilerlediğine işaret eden son gelişmelerden birine örnek olarak, 35 Kürt sivilin ölümüne yol açan hava saldırısına verdikleri farklı tepkilere dikkat çekiliyor.

Erdoğan-Gül ayrımı iddiası
Türkiye’nin üst tabaka iş çevrelerini içine alan şike skandalıyla ilgili olarak da Gülen hareketi ile Erdoğan arasında anlaşmazlık çıktığını yazan Justin Vela, ”Gülencilere daha yakın olmasıyla bilinen” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu konuda Başbakan Erdoğan’dan farklı bir çizgide hareket ettiğine işaret ediyor.

Ordunun nüfuzunu devre dışı bırakan Erdoğan ve Gülen ittifakı, şimdi Türkiye’de iktidar için kendi aralarında bir mücadeleye girmiş görünüyorlar. Türkiye uzmanı Gareth Jenkins’a göre, sözkonusu mücadelenin önümüzdeki yıl yeni bir anayasa için çalışmalar başlarken daha da gerginleşeceği anlaşılıyor.

BBC Türkçe