Erdoğan’dan Gazze İçin Büyük Dilek

Olaylar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kendileriyle ilgili almış olduğu kararlara hiçbir zaman uymadığının görüldüğün...
EMOJİLE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kendileriyle ilgili almış olduğu kararlara hiçbir zaman uymadığının görüldüğünü belirterek, ”Tabii bir şımarık çocuk havası var İsrail’de. Ama bu süreç, 31 Mayıs 2010 Mavi Marmara olayı, uluslararası sularda gerçekleşen bu saldırı, bir defa hiçbir uluslararası hukuk kuralına uygun değildir. Aslında bu bir savaş nedenidir. Fakat biz Türkiye’nin büyüklüğüne yakışanı yapalım diyerek, bunu sabırla karşıladık” dedi.

Erdoğan, El Cezire Televizyonu’na verdiği röportajda, çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik soru üzerine Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

” Nihai noktayı şu anda tabii kestirmek kolay değil. Attığımız adımlar bir başlangıçtır. Bu başlangıç adımlarını da bildiğiniz gibi 5 maddede, 5 başlıkta toplamış bulunuyoruz ve şu anda bu atılan adımlarla ne gibi gelişmeler olacak; bunu önümüzdeki günlerde, haftalarda, belki aylarda göreceğiz. Fakat İsrail bugüne kadar yapmış olduğu uygulamaların, yanına kar kalmayacağını görmesi lazım, görecek. Çünkü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail’le ilgili almış olduğu kararlara hiçbir zaman uymadıklarını gördük. Tabii bir şımarık çocuk havası var İsrail’de. Ama bu süreç, 31 Mayıs 2010 Mavi Marmara olayı, uluslararası sularda gerçekleşen bu saldırı, bir defa hiçbir uluslararası hukuk kuralına uygun değildir. Aslında bu bir savaş nedenidir. Fakat biz Türkiye’nin büyüklüğüne yakışanı yapalım diyerek, bunu sabırla karşıladık.”

-”BATI DA ARTIK İSRAİL’E FARKLI BAKMAYA DEVAM EDİYOR”-

 Erdoğan, 33 ülkenin insanının bulunduğu bir geminin, Gazze’ye insani yardım götürürken, bunların denizden ve havadan İsrail helikopterleri ve gemileri tarafından kuşatılarak, orada 9 Türk vatandaşının şehit edilmesinin, bir defa, kabullenilebilir bir şey olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

”Tabii bunun mücadelesini verdik, veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Biliyorsunuz, Cenevre bu konuyla ilgili bir insan hakları araştırma komisyonu da oluşturdu ve bu komisyon, İsrail’i, bu yaptığı hareketi bir alçaklık olarak tanımladı. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu noktada sadece Amerika’nın muhalif kaldığı bir olaydır. Orada yine İsrail’i, biliyorsunuz, bu olayda suçlu görmüştür. Bütün bu gelişmeler karşısında hala İsrail özür dilememekte direniyor, tazminat ödememekte direniyor, Gazze’ye ambargoyu kaldırmakta direniyor. Bu siyasi emelleriyle, Türkiye ile olan ilişkilerini de yokluğa mahkum etmiştir ve kendini de ayrıca yalnızlığa mahkum etmiştir. Şu anda Batı da artık İsrail’e farklı bakmaya devam ediyor.”

-”İSRAİL DÜRÜST DAVRANMIYOR”

İsrail ile ilişkilerde 5 maddenin çok önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

”Bir; bundan böyle Türkiye ikinci katip düzeyinde diplomatik ilişkilerini sürdürecektir. Tabii bu da bir yere kadar. İki; savunma sanayine yönelik ticari ilişkilerimizi dondurmuş bulunuyoruz. Bu noktada da İsrail dürüst davranmıyor, ticaret ahlakı diye bir anlayışı yok. Nedir o; kendileriyle yapmış olduğumuz bir alışveriş neticesinde, insansız hava araçlarının bakımı, onların bir defa görev alanı içerisindedir, bakıp teslim etmesi lazım. Aramızdaki bu sıkıntılar sebebiyle hala bu insansız hava araçlarını da teslim etmemiştir. Üç; artık Doğu Akdeniz’de uluslararası sularda Türk gemilerini, askeri gemileri kastediyorum, çok daha sık göreceğiz. Özellikle de münhasır ekonomik alanlarda gemilerimizi dünya çok daha sık görecek. Ve bir beşinci madde daha vardı, o da yani özellikle şu anda o beşinci madde bizim oradaki mağdur olan tüm kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın uluslararası hukuklarını koruma noktasında onlara en büyük hukuki desteği vereceğiz ve de Gazze’deki ablukayı Lahey Adalet Divanı’na taşıyarak onların haklarını koruma noktasında, savunma noktasında, sonuna kadar o sürecin de takipçisi olacağız.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Ben Gazze’deki kardeşlerimin bizi beklediğini biliyorum. Ben de Gazze’nin özlemi içerisindeyim, hasreti içerisindeyim. Bu arada birçok arkadaşlarımı ben Gazze’ye gönderdim. Gidiyorlar, geliyorlar ama er veya geç Gazze’ye inşallah Rabbim ömür verirse gideceğim” dedi.

Başbakan, Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik olarak şunları söyledi:

”İsrail şunu bilecek; işgalle, tehditle hiçbir yere varılamaz. Bunu görmesi lazım. Şu anda Filistin’le olan münasebetlerinde, Filistin’e yönelik, işgal ettiği topraklardan tamamen çekilmesi lazım. Bizim en son şeyimiz biliyorsunuz, 67 sınırları ki bu Birleşmiş Milletler’in de kabul ettiğidir, buraya çekilmesi durumudur ve buna Sayın Olmert döneminde kendileriyle yaptığımız görüşmelerde mutabık kalmıştık ama ondan sonra gelen yönetim bu noktayı tekrar görüşmek için masaya getirmedi.

Biz tabii bunlara ne telkin ettiysek, zaten tersini yapıyorlar ve orada adeta yönetimde ciddi bir akıl tutulması var. Önce bundan kurtulmaları lazım ve üst yönetimde bir defa ciddi sıkıntı var. Yani birbirleriyle olan aradaki görüşmeler, danışmalar ne getirir, ne götürür… Bunu tabii İsrail halkı sorgulamaya başladı. 450 bin İsrailli yürüdü, miting yaptı. Demek ki İsrail halkı da bu süreçten rahatsız. Çünkü Türkiye İsrail için bölgede önemli bir ülkeydi. Şu anda artık Türkiye’yi kaybediyor, böyle bir durumla karşı karşıya. Bu artık kendi bilecekleri bir iştir ve biz söylüyoruz; özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, Gazze’ye ambargo kaldırılmadıkça, arık İsrail için Türkiye yoktur.”

-GAZZE’YE OLASI ZİYARET-

Erdoğan, Mısır’a yapacağı ziyaret çerçevesinde Gazze’yi de ziyaret edip etmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ”Şu anda arkadaşlar gerekli çalışmaları yapıyor. Tabii şunu da söyleyeyim. Lüzumsuz gerilimden yana değiliz. Bunu Mısırlı kardeşlerimizle de görüşüyoruz. Mutabık kalmamız halinde, evet. Ben Gazze’deki kardeşlerimin bizi beklediğini biliyorum. Ben de Gazze’nin özlemi içerisindeyim, hasreti içerisindeyim. Bu arada birçok arkadaşlarımı ben Gazze’ye gönderdim. Gidiyorlar, geliyorlar ama er veya geç Gazze’ye inşallah Rabbim ömür verirse gideceğim” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Artık meşruiyetini gölgelemiş, kaybetmek üzere olan bir Esed var” dedi.

Erdoğan, El Cezire Televizyonu’na verdiği röportajın bugün yayınlanan bölümünde çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, 9 yıl önce göreve geldiklerinde Türkiye ile Suriye arasında, ”30 yıllık bir dargınlık, bir kırgınlık olduğunu” kaydetti.

Erdoğan, ”Arasında 910 kilometre sınır olan bu iki kardeş ülke, birbiriyle nasıl dargın olabilir, bu dargınlığı kaldırmak gerekir” dediklerini belirterek, ”Kaldı ki, biz komşularla dedik ki, kesinlikle asla dargınlık, kırgınlık istemiyoruz, hepsiyle barış halinde olacağız” dedi.

Hemen Suriye’yle ilişkileri geliştirmeye başladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

”O kadar ileri gittik ki, biz artık ailece birbirimizle görüşür hale geldik. Çünkü birbirimizi aynı ailenin bireyleri olarak görüyorduk ve bu süreç içerisinde Sayın Esed’e biz hep şunu söyledik; ‘Şu olağanüstü hali kaldır, şu siyasi tutukluları bırak, çok partili hayata geç. Demokrasi, halkın yönetime katılımıdır. Halkın yönetime katılımı noktasında gel kapıları aç. Sadece Baas Partisinin egemen olduğu şu anayasanın 8. maddesini değiştir’.

Maalesef bu reformların hiçbiri yapılamadı ve bu konuda çok geç kaldılar. Hele hele bu yılın başında yaptığım bir Halep ziyaretinde kendisiyle uzun uzadıya görüştük. Her türlü yardımı, desteği vermeye hazır olduğumuzu söyledim. Bakın dedim, şu anda bir gerilim var, Tunus, Mısır hareketlendi, işte Arap Baharı adı altında bazı gelişmeler var. Bunlar buraya doğru gelebilir, kayabilir, adımları bir an önce atmak lazım. Tabii kendileri attık, atıyoruz, attık, atıyoruz derken, baktık ki Suriye’de de hareketlilik başladı. Başladı ama maalesef tanklar artık vilayetlere girer duruma geldi. Savunmasız insanları öldürmeye başladılar ve bu arada biliyorsunuz Türkiye’ye oradan göç başladı. Bir kardeş olarak bana düşen de, kim gelirse kapımız açıktır dedim. Çünkü mazluma kapıyı kapayamazdık.”

-”…BİNLERCE İNSAN SURİYE’DE ÖLDÜRÜLÜYOR”-

Şu anda da yaklaşık, 7,500-8,000 civarında Suriyelinin, Türkiye tarafından oluşturulan geçici kamplarda yaşadığını anımsatan Başbakan Erdoğan, ”Tabii bu arada benim sürekli kendisiyle telefonla görüşmelerim oldu. Öyle zamanlar oldu ki, günaşırı görüştüm. Ama bu görüşmelerden de netice alamadım ve çok üzüldük, çok kederlendik” dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti:öyle dedi:

”Dostlarımızla, komşularımızla görüşmelerimiz oldu; acaba bir şeyler yapabilir miyiz diye; maalesef. Lübnan’da bize nasıl oradaki sorunların çözümünde yardımcı olmadıysa, maalesef aynı şeyi Suriye’de de yapmak suretiyle, işte binlerce insan şu anda Suriye’de öldürülüyor. Söylenen ne; kendi halkı için terörist diyor. Bunlar, teröristlerin arasında silah var, biz teröristleri öldürüyoruz diyor. Sayın Esed, peki denizden Lazkiye’yi bombalarken burada sen o tek noktayı, tek hedefi nasıl buluyorsun, buna nasıl oluyor da, ‘Biz teröristleri öldürüyoruz’ diyorsun? Hama’da öyle, Humus’ta öyle, nasıl oluyor bu? Lazkiye’de durum aynı. Ve tabii şu anda geldiğimiz noktada, kendi özel temsilcimi gönderdiğim kadar, Dışişleri Bakanımı gönderdim, altı buçuk saat görüşme yaptılar.

Artık meşruiyetini gölgelemiş, kaybetmek üzere olan bir Esed var. Kendisinin kalemi olan, kalemşoru olan bazıları artık benim de aleyhimde yazıp çizmeye başladılar. Benim Suriye halkına karşı olan sevgim tartışılmazdır. Ama yönetim anlayışı maalesef şu anda zulüm estiriyor. Orada mazlumların kanı dökülüyor ve binlerce insan şu anda siyasi tutuklu olarak cezaevlerinde yatıyor. Bu insanların ahı yerde kalmaz ve bu gidiş iyi bir gidiş değil. İşte bakın, Tunus, Mısır, Libya, Yemen; durumları ortada. Bu oralarda kalmaz ve iş buraya sıçrar.”

-”TARİH BUNU BÖYLE YAZMIŞTIR”-

Siyasi liderlerin, kendi geleceklerini adalet üzerine tesis etmeleri gerektiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, ”Zulüm üzre değil. Kanla iktidar olunmaz. Kanla iktidar olanlar, kanla giderler. Bu böyle bilinmelidir. Tarih bunu böyle yazmıştır ve böyle olmuştur” dedi.

Demokrasinin güzelliğinin burada olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

”Demokrasi sizi kanla iktidara getirmiyor. Zihinsel murakabeyle sizi iktidara getiriyor. Halkın da kendi arasındaki istişaresi ve işlerini istişareyle görmesi, aslında demokrasinin ta kendisidir. Halkın istişaresi neticesinde iktidar olmak, en güçlü iktidardır. Tabanın tavana güç vermesi… Aslolan budur, gerçek demokrasi bunu sağlar.

Bizim şu anda Ortadoğu’ya tavsiyemiz bu. Bütün Ortadoğu ülkelerine tavsiyemiz bu. Gelin, demokrasiyle, hak ve özgürlükleri sağlam temellere oturtalım, halkımızla yönetimleri bütünleştirelim. Ölene kadar iktidarda kalmanın bir anlamı yok. İşte 30 sene de kalırsın ama sonunda bak, gidiyorsun. 40 sene kalırsın, gidersin. Ne olacak, hepimiz öleceğiz sonunda, Tayyip Erdoğan da ölecek. Tayyip Erdoğan da öldüğü zaman gömüleceği yer 2 metreküp bir mezar. Ondan sonra kimse kalmaz. Bunu yapmamız lazım, bu adımları atmamız lazım.”

-”ESED’İ ÇIKMAZ SOKAĞA BİZ SOKMADIK”-

Onun için AK Parti Tüzüğü’nde üç kez arka arkaya milletvekili olanın, dördüncü kez ara vermek zorunda olduğunu anımsatan Başbakan ERdoğan, AK Parti’nin tüzüğünde bunun yer aldığını söyledi. Erdoğan, ”Ondan sonra tekrar seçilebilirse seçilir. Niye? Kimse gelip de şu koltukları ölene kadar teminat altına almayacak, benim tavsiyem bu…” dedi.

”Biz Türkiye olarak kendimiz için ne istiyorsak, Suriye için de onu istiyoruz” diye konuşan Erdoğan, şöyle devam etti:

”Artık bizim son sözlerimizi söyleme zamanına geliyoruz. Bugün, yarın, her an son sözümüzü söyleyebiliriz. Herhalde söyleyeceğimiz söz, şu anda tünelin ucunu gösteriyor. Şu anda sabırlı, temkinli hareket ediyoruz ama istişarelerimizin neticesinde de o tünelin ucundaki sözü söyleyeceğiz. Çünkü çıkmaz sokağa Sayın Esed’i biz sokmadık, maalesef kendisi ve yanındakiler onu oraya soktu.

Şimdi, sevgili kardeşim, birçok kişi bizi eleştirirken, sonra da kendi eleştirilerinin ne kadar yanlış olduğunu anlıyorlar. Tayyip Erdoğan birilerinin gazıyla hareket eden lider değildir. Bize kimse gaz vermeye kalkmasın. Biz on düşünürüz, bir konuşuruz. Biliyorsunuz, bizim değerler silsilesi içerisinde akledenler için hikmetler vardır, düşünenler için hikmetler vardır.

Düşüneceğiz, akledeceğiz ama ondan sonra da konuşacağız. Ama konuştuğumuz zaman bir konuşacağız, pir konuşacağız. Bunun tercümesini de arkadaşlarım, tabii iyi yapması lazım. Ve gerçek kararı sonunda kim verecek; Suriyeliler verecek. Ama biz de komşu, kardeş bir ülke olarak, en büyük sınıra sahip olan bir ülke olarak tabii ki kanaatimizi açıklayacağız ama bu kanaat için, az önce söylediğiniz, öyle bir hafta, iki haftalık bir süremiz onlara bizim açımızdan olmadı. Onların reformlar noktasında atacağı adımlar noktasında oldu ve şu anda biz kendi vereceğimiz kararın artık arifesindeyiz diyebilirim.

İsterseniz bu konu da benim kendi gönül dünyamın içerisinde o kalsın ama umutlarım her geçen gün zayıflıyor. Herhalde ne demek istediğimi anladınız.”

-”BEN ARAMIYORUM, KENDİSİ ARARSA GÖRÜŞÜRÜM”-

Suriye yönetimiyle halen görüşüp görüşmediği sorusu üzerine de Başbakan Erdoğan, ”Artık ben aramıyorum, aramayı da düşünmüyorum, kendisi ararsa konuşurum” dedi. Şu anda arkadaşlarının hiçbirisinin artık aramadığını, onlardan da henüz bir arama talebi de gelmediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ”Gelirse, gerekli olanlar bize zaten gelir, durumu değerlendirir, ona göre kararımızı veririz” diye konuştu.

”Suriye muhaliflerinin Türkiye’de toplantı yapmalarıyla” ilgili soruya yanıtlarken de Başbakan Erdoğan, şu karşılığı verdi:

”Dışişleri Bakanım zaten Sayın Esed’in kendisine çok açık, net bunları söyledi. Yani Suriye muhalefeti Türkiye’de toplanıyor, toplanır, biz kendilerine ‘Niye burada toplanıyorsunuz’ demeyiz. Çünkü biz demokratik parlamenter sistemi işleten bir ülkeyiz. Ama sizin taraftarlarınız da Türkiye’ye geliyor, biz onlara da niye Türkiye’ye geldiniz demedik. Hatta Antalya’da muhaliflerin toplantısını bastılar. Buna rağmen orada bile biz geniş bir esneklik tanıdık.

Şu anda da muhalif kanat gelir, burada toplantılarını yapar ve biz onlara niye bu toplantıları yapıyorsunuz demeyiz.

Şimdi, ayın 13’ünde Kahire’de, biliyorsunuz, Arap Birliği’nin bir toplantısı olacak. O toplantıda benim de bir konuşmam var ve o konuşmam, tabii Suriye’yi de kapsayacak şekilde, bütün bölgeye yönelik bir konuşma olacak ve orada mesajlarımı en ideal şekilde vermeye çalışacağım.

Temennim odur ki, tesiri olur. Ve tabii o ziyaretim esnasında Arap Birliği Genel Sekreteri’yle de görüşmem olacak. Nebil El Arabi’yle. Orada da bunları ayrıca görüşeceğiz. Temennim odur ki, Arap Birliği de bu konuda isabetli kararlar alır ve bu sıkıntıları bir an önce aşarız.

Şimdi tabii onu o gün sizler de dinleyeceksiniz. Özellikle Ortadoğu dinleyecek ama ben şu anda bütün düşüncelerimi adeta ortak çözüme, Ortadoğu’nun çözümüne yönelik mesajlarımı vermeyi hedefliyorum. Suriye’nin toplumsal barışına yönelik vermek istiyorum. Ama bu mesajlarımızı Suriye yönetimi aldı aldı, almadığı takdirde onlar da bizi kaybeder.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Ben bir başbakan olarak kimsenin, dini ne kadar yaşıyor, yaşamıyor, bunu takip etmek benim görevim değil, biz şahsımıza bakarız. Ama ülkemizi yönetirken de bizim bir anayasamız var, yasalarımız var, bu anayasamıza, yasalarımıza göre de ülkemizi yönetiriz” dedi.

Erdoğan, El Cezire Televizyonu’na verdiği röportajda, çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, ‘Arap Baharı’na yönelik olarak, ”Şimdi temennimiz odur ki, bu bir kara kışa dönmesin. Tabii yağmur vardır rahmettir, yağmur vardır, taşkınlığa sebep olur. Biz rahmet olmasını temenni ediyoruz. Kara kış olmasın. Bunu isteriz ve baharın o tatlı rüzgarıyla uyanalım isteriz. Bizim bütün gayretlerimiz bunun için” diye konuştu.

Erdoğan, şunları kaydetti:

”Şu anda Türkiye olarak biz geneli itibariyle, yani bir terör belasıyla şu anda uğraşıyoruz ama ülkemizin geneli itibariyle hamdolsun, huzuru yerinde olan, dünyada gerek demokraside, gerek ekonomik noktada çok çok farklı bir gelişim içerisinde olan bir Türkiye var. Ve dünyanın önemli aktörleri içerisinde olan bir Türkiye var. Tabii buraya gerçekten adil, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak ulaştık ve bunu aynı şekilde devam ettirmenin gayreti