“Ekonomik Sürüş”ün İpuçları

Olaylar
Enerji Bakanlığınca hazırlanan, "ekonomik sürüş"ün ipuçlarının verildiği kitapçıkça sinirliyken araç kullanılmaması öneriliyor. Benzinin litre fiyatının 4,6 lirayı aşması, yakıtta tasarrufu ...
EMOJİLE

Enerji Bakanlığınca hazırlanan, "ekonomik sürüş"ün ipuçlarının verildiği kitapçıkça sinirliyken araç kullanılmaması öneriliyor.

Benzinin litre fiyatının 4,6 lirayı aşması, yakıtta tasarrufu gündeme getirirken, Enerji Bakanlığı uzmanları tüketicileri yakıt ekonomisi için bazı önlemler almalarını öneriyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uzmanları tarafından hazırlanan ”Taşıtların Ekonomik Kullanılması İçin Sürücünün El Kitabı”na göre, otomobil kullanırken dikkat edilecek bazı küçük detaylar hem yakıt tasarrufu sağlıyor hem de aracın ömrünü uzatıyor.
Broşüre göre, kısa mesafeli araç kullanmaktan kaçınmak, bunun yerine toplu taşıma araçlarından yararlanmak daha doğru. Sinirli veya moralsiz zamanlarda da araç kullanılması tasarruf açısından doğru değil.
Öte yandan, küçük silindir hacimli araçların yakıt tasarrufundaki önemi büyük. Aynı güçte olan taşıtların en hafif olanı aynı zamanda en az yakıt tüketeni.
Rölantide motoru gereğinden fazla çalıştırmak, yaygın olan kanının tam aksine fayda yerine daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor. İlk hareketten önce, aracın ısınması için uzun süre beklememek gerekiyor. Kısa mesafeli şehir içi kullanımında aracın iyi havalarda 30 saniye ısıtılması yeterli oluyor.
Ani ve süratli kalkışlar dört kat daha fazla yakıt sarfına sebep oluyor. Yumuşak ve yavaş kalkışlar ise daha az yakıtla uzun yol yapılmasına yardımcı oluyor. Düzgün ve dikkatli bir kullanış, daima atılgan ve sinirli bir kullanıştan daha ekonomik.
Ayrıca, otomatik olmayan, normal vitesli araçlarda hareket halinde iken sol ayağın hiçbir zaman debriyaj pedalının üzerinde tutulmaması gerekiyor. Debriyaj pedalına hafif bir baskı bile, debriyajın kaçırmasına ve çekişin düşmesine sebep oluyor.
Yol, trafik ve hava şartlarına göre lüzumlu görünen zamanlarda vites değiştirme işlemi de tasarruf için önemli. Zira, birinci viteste gerektiğinden fazla gidilirse ikinci vitese oranla yüzde 30, ikinci viteste gerektiğinden fazla gidilirse üçüncü vitese oranla yüzde 15 daha fazla yakıt sarf ediliyor.

AA