Deprem verilerini AFAD açıklayacak

Olaylar
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, meydana gelen depremin büyüklük ve şiddet gibi temel verilerini resmi açıklama yetkisinin, oluşabilecek belirsizlikler...
EMOJİLE

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, meydana gelen depremin büyüklük ve şiddet gibi temel verilerini resmi açıklama yetkisinin, oluşabilecek belirsizlikleri ortadan kaldıracağını söyledi.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM’de kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle deprem verilerini kamuoyuna resmi olarak açıklama konusunda AFAD’ın yetkilendirildiğini anımsattı.

AFAD’ın yeni kanunla vatandaşların doğru ve güncel deprem verilerine erişmesini sağlayacağını belirten Oktay, 45 yıllık geçmişe sahip olan ve AFAD bünyesinde faaliyet gösteren Deprem Dairesi Başkanlığının ülke genelindeki deprem gözlem istasyonlarından anlık veriler elde ettiğini dile getirdi.

Oktay, geçmiş yıllardan edinilen deneyimlerin, depremlerden sonra farklı kurum ve kuruluşlarca açıklama yapılmasının kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine engel olduğunu gösterdiğini ifade ederek, “Bu tür açıklamaların resmi bir dayanak noktası da oluşturabilmesi adına tek ve yetkili bir kurum tarafından yapılması konusunda görüş birlikteliği bulunuyor” dedi.

-Eleştirilere yanıt

Uygulamanın bilgi kirliliğini ortadan kaldırma noktasında önemli bir adım olacağını dile getiren Oktay, şöyle konuştu:

“AFAD’ın görevi, hiçbir zaman var olan kuruluşların ne kredibilitesini ne de fonksiyonalitesini azaltmak değil. Görevimiz ülkemizi gerek ulusal gerekse uluslararası boyutta güçlendirecek her türlü faaliyeti fiilen üstlenmektir. Bunu yapıyoruz zaten. Uygulamayla Kandilli’nin devre dışı bırakılması diye bir şey asla söz konusu değil.”

 -“Hukuki ihtilafların da giderilmesine yardım edecek”

Oktay, deprem başta olmak üzere uzmanlık alanı afet ve acil durum yönetimi olan AFAD’ın resmi açıklama yetkisinin, oluşabilecek belirsizlikleri ortadan kaldıracağını söyledi.

Uygulamanın, sigortacılık gibi farklı sektörlerde resmi veri eksikliği nedeniyle yaşanan hukuki ihtilafların da giderilmesine yardım edeceğini vurgulayan Oktay, deprem verilerinin tek bir merkezde toplanıp kamuoyuna buradan resmi olarak duyurulması uygulamasına, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere dünya genelinde sıklıkla rastlandığını sözlerine ekledi.