Çikolataya Yasak Gelebilir!

Olaylar
Başbakan Tayyip Erdoğan Hükümet Programı’nı açıklarken, yeni dönemde sigara ve obezite ile mücadeleye özel yer ayırdı. Bu konuda neler yapılacağını Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sorduğumuzda...
EMOJİLE

Başbakan Tayyip Erdoğan Hükümet Programı’nı açıklarken, yeni dönemde sigara ve obezite ile mücadeleye özel yer ayırdı.

Bu konuda neler yapılacağını Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sorduğumuzda, ‘okullarda kola-hamburger yasağı’ olarak bilinen obezite, şişmanlık ve hareketsizlikle mücadele programı kapsamında, çikolata şekerleme gibi yüksek kalorili ürünlere de sınırlama gelebileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuda uzun zamandır çalışma yaptıklarını kaydeden Akdağ, yasaklama aşaması geldiğinde bu ürünleri üreten özel sektör firmalarıyla da görüşeceklerini, bir diyalog ve uzlaşma içinde bu uygulamayı devreye sokacaklarını, kimsenin zarar görmesini istemediklerini vurguladı. Akdağ, Radikal’in sorularını şöyle yanıtladı:

Okul kantinlerinde kola ve hamburger yasağı gündeme geldi ama tam anlaşılamadı. Başka ürünler de yasak kapsamına girecek mi?

Bizim biliyorsunuz, Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programımız var. Bakanlıkların, sivil toplumun katkısıyla hazırladık bu programı ve yayımladık. Ana prensiplerde Başbakanımız bir genelgeyle bütün ilgili kurumlara talimat verdi.

Şişmanlıktan ve hareketsizlikten korunmak için odak grupların en önemlilerinden biri, ilköğretim çağındaki öğrencilerdir. Dolayısıyla kantinlerde satılan yiyeceklerin sağlıklı olması lâzım. Birçok Batılı ülkede benzeri uygulamalar var.

Biz de buralarda sağlıklı gıdaların tüketilmesi ile ilgili uygulamalara 2012’ nin başından itibaren başlayabiliriz. Milli Eğitim ile uzun zamandır yaptığımız çalışmalar var. İster hamburger olsun, ister adı ne olursa olsun, yüksek kalori içeren gıdaların buralarda satılmasına engel olma niyetimizdir.

Çikolata ve şekerleme gibi ürünler de buna dahil mi?

Tabii, şekerlemeler, fast-food gıdalar, şekerli içecekler… Birtakım prensipler getiriyoruz. Önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde bu planla ilgili birçok şey gündeme gelecek.

Eylem programımızın içinde belediyelere düşen görevler var; fiziksel aktivite yapılabilecek mekân sayılarının arttırılması gibi…Vatandaşın etiketlerle uyarılması var. Bu söylediğimiz her hüküm, aslında büyük sektörleri ilgilendiren çok önemli adımlar.

Dolayısıyla bunları kendi başımıza yapmayacağız, bunları sektörlerle oturup yapacağız. Bir çatışma halinde değil de, vatandaşın sağlığını da gözeten bir uyum halinde…

Yüksek kalorili ürünlerin kalorilerinin azaltılması mı istenecek?

Vatandaşın uyarılması çok önemli. Vatandaş bilsin, kendi tercihini kendisi yapsın. Türkiye’nin sağlık geleceği açısından en önemli iki unsur; biri sigara, diğeri de şişmanlık ve hareketsizlik. Şişmanlık ve hareketsizliği biraz birlikte işliyoruz. Çünkü birbiriyle yakından alakalılar. Bunlar önce bireyin kendi sağlığı açısından çok çok önemli.

İkincisi hastalık yükü. Hastalık yükü demek, toplumun bu hastalık grubuna daha fazla para vermesi demek. Sadece hükümetin vereceği para gibi görmeyelim, biz prim ödüyoruz vatandaş olarak. Ödediğim primden sağlığını yeterince korumayan, sigara tüketenlerin ya da hareket etmeyenlerin oradan harcama yapmalarına yol açıyorlar.

Radikal