CHP, bu bölgede sandık görevlisi bulamıyor

Olaylar
Bir yıldan az bir süre kalan seçim için çalışmalarını sürdüren CHP, Doğu ve Güneydoğu’da sandık görevlisi bulmakta zorlanıyor. İşte MYK raporunda yer alan, hazırlıklara ilişkin ilginç bilgiler&#...
EMOJİLE

Bir yıldan az bir süre kalan seçim için çalışmalarını sürdüren CHP, Doğu ve Güneydoğu’da sandık görevlisi bulmakta zorlanıyor. İşte MYK raporunda yer alan, hazırlıklara ilişkin ilginç bilgiler…

Son dönemdeki politikaları sebebiyle Doğu ve Güneydoğu’da sıkıntılı günler yaşayan CHP, bölgede yerel seçim hazırlıkları yapmakta zorlanıyor. Yerel seçimlerde oy kullanılacak 200 bin seçim sandığında partiyi temsil edecek partili arayan CHP, Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerde hiç ‘sandık görevlisi’ bulamadı. Parti yönetimi, Diyarbakır’daki 3 bin 513 sandıkta görev yapmak için tek kişiyi dahi ikna edemedi. Ağrı, Hakkari, Iğdır ve Muş’ta da CHP’nin sandık görevlisi olma teklifini kimse kabul etmedi. CHP teşkilatları, Türkiye genelindeki toplam 200 bin sandık için 146 bin ‘sandık görevlisi’ belirledi ancak bu kişilerin şimdilik sadece 24 bini görevi kabul ettiğini partiye bildirdi.

Hafta sonu yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısına sunulmak üzere hazırlanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Raporu’nda, CHP’nin bir yıldan az süre kalan yerel seçimler için yaptığı hazırlıklara geniş yer ayrıldı. MYK Raporu’na göre, 3 bin 513 sandıkta oy kullanılacak olan Diyarbakır için il başkanlığından bugüne kadar sandık görevlisi olarak sadece 8 partilinin ismi bildirildi. Ancak bu kişilerden hiçbiri partiden gönderilen "Sandık görevlisi olacak mısınız?" sorusuna ‘Evet’ cevabı vermedi. 984 sandığın bulunduğu Muş ile 552 sandığın bulunduğu Hakkari’den ise il başkanlıkları Genel Merkez’e ‘sandık görevlisi’ olarak hiç kimsenin ismini bildiremedi. Ağrı ve Iğdır’dan bildirilen az sayıdaki sandık görevlisinden hiçbiri de bu görevi henüz kabul etmedi.

Rapora göre parti yönetiminin bir süre önce başlattığı ‘mobil aidat’ sistemi de işlemiyor. Kayıtlı 971 bin üyeden sadece 27 bini, yani yüzde 2,8’lik bir bölüm partiye cep telefonu faturası üzerinden aylık 3 liralık aidat ödemeyi kabul etti. Hakkari’den sadece 1 partili, mobil aidat ödedi. Parti, son iki aylık süreçte mobil aidat yoluyla sadece 129 bin lira gelir elde edebildi. Raporda dikkat çeken bir başka veri ise 22 bin kişinin parti kayıtlarında ‘üye’ olarak görülmesine karşın, YSK’nın seçmen listelerinde yer almaması. Karabük’te, parti üyelerinin yüzde 6’sının ‘seçmen’ sıfatının bulunmadığı kaydedildi. Bir başka çarpıcı veri ise CHP’nin hiç üyesinin bulunmadığı mahalle sayısı oldu. Buna göre, Bitlis’teki mahallelerin yüzde 78’inde, Şanlıurfa’daki mahallelerin yüzde 72’sinde, Diyarbakır’daki mahallelerin ise yüzde 68’inde herhangi bir CHP üyesi bulunmuyor. Türkiye genelinde hiçbir CHP üyesinin bulunmadığı mahalle oranı yüzde 27. Raporda, Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) alınan veriler doğrultusunda toplam seçmen sayısının 51 milyon 670 bin olduğuna dikkat çekilirken, yerel seçimlerde ilk kez bulundukları ülkelerden oy kullanacak gurbetçi seçmen sayısının ise 2 milyon 700 bin olduğu ifade edildi.

Zaman