Çevik Bir itiraf etti, Doğan direniyor!

Olaylar
Lütfi Kaplan’ın haberi Çetin Doğan ise kritik Balyoz belgelerinde olduğu gibi Çevik Bir’in imzası ve belgenin sahte olduğunu öne sürdü. 28 ŞUBAT soruşturmasının 5. dalgasında ifade verip t...
EMOJİLE

Lütfi Kaplan’ın haberi

Çetin Doğan ise kritik Balyoz belgelerinde olduğu gibi Çevik Bir’in imzası ve belgenin sahte olduğunu öne sürdü.

28 ŞUBAT soruşturmasının 5. dalgasında ifade verip tutuklanan Çetin Doğan, Vural Avar ve Kamuran Orhon’un “Çevik Bir’in imzası sahte” dedikleri Batı Çalışma Eylem Planı belgesinin bizzat tutuklu şüpheli Çevik Bir’e de sorulduğu ortaya çıktı. Bir, “Bana göstermiş olduğunuz belge doğrudur. Söz konusu belge MGK kararları doğrultusunda ve İçişleri Bakanlığının o tarihlerde yayınlamış olduğu genelgeler doğrultusunda hazırlanmıştır” dediği ortaya çıktı.

‘Evet bu belgeyi ben imzaladım’

28 Şubat soruşturmasının ilk dalgasında gözaltına alınıp tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’e sorgusu sırasında “Savcılığımızca yürütülen soruşturma aşamasında Genelkurmay Başkanlığının 6 Mart 2012 tarihli cevabi yazılarının EK B’sinde bulunan 27 Mayıs 1997 tarihli Genelkurmay Başkanlığı Batı Eylem Planı konulu Çevik Bir imzalı yazı ve yazının EK A’sında bulunan 19 sayfadan oluşan İdris Koralp imzalı Batı Çalışma Konulu Eylem Planı hakkında bilginiz var mıdır?” diye sordu. Bir, soruyu şöyle yanıtladı:

“Eylem planının kuvvet komutanlıklarına ve ilgili yerlere gönderme yazısını ben imzaladım doğrudur. Ekinde bulunan 19 sayfadan oluşan Batı Çalışma Grubu Eylem Planını ise İGHD Plan Şube Müdürü İdris Koralp imzalamıştır. Bu çalışmaları plan proje subayları hazırlar. Müdürleri ve emir komuta silsilesi doğrultusunda işlem görerek bana gelir. TSK yapılanmasında J1 personel, J2 istihbarat, J3 harekat, J4 lojistik, J5 plan prensipler, J6 muharebe elektronik, J7 harp tarihi temsil ederler. İlk başta emir ve evrakları plan proje subayları hazırlar. Bunların amiri olan İGHD Plan Şube Müdürü imzalar veya paraflar daha sonra onun bağlı olduğ İGHD Başkanına gelir. O da düzeltmeleri ve parafını yapar.

Harekat Başkanına (Çetin Doğan) gönderir. Harekat Başkanı’na da Genelkurmay İstihbarat Başkanı J2’ye (korgeneral) gönderir. O ekleme veya çıkarma yapabilir, parafını yapar. Sonra Genelkurmay Başkanına gönderilir. Konu ile ilgili başkanlıklar koordine edilmediği takdirde ben koordine edilmesi için evrakı geri gönderirim. Koordine edildikten sonra evrak tekrar bana gelir. Ben imzalamadan veya onaylamadan önce veya onayladıktan sonra Genelkurmay Başkanına çıkar bilgi veririm, emirlerini alırım, ondan sonra evrakın gereğini yaparım.”

Önce kabul etti sonra reddetti

Emekli Korgeneral Vural Avar da savcılık ifadesinde belgenin kendisini görevlendiren daire başkanı tarafından paraf edildiğini kabul etti ancak Mahkeme’de Çetin Doğan’ın ifadesini görünce ifadesini değiştirdi. Avar Mahkemede, “Şimdi burada Sayın Çetin Doğan’ın ifadesinden anlıyorum ki böyle bir belge yoktur. İfademi bu şekilde değiştiriyorum” dedi. Kamuran Orhon da aynı belge ile ilgili olarak, “27 Mayıs 1997 tarihli belgenin gerçek olduğuna inanmıyorum. Belgenin ekinde bizden bir personel istendiği yazılmış ancak ben böyle bir personel gönderdiğimi hatırlamıyorum” dedi.

Kritik belgeler için hep aynı taktik

BALYOZ Darbe Planı davasının 1 numaralı tutuklu sanığı olan ve 28 Şubat soruşturmasında da tutuklanan Çetin Doğan ise Çevik Bir imzalı “Batı Çalışma Eylem Planı” belgesinin sahte olduğunu ileri sürdü. Doğan, “Çevik Bir’in ‘evet imza benim’ dediği belgenin kendisine gösterilmesi sonrasında “Bu yazı o dönemde Genelkurmay Başkanlığı’nda yazılan yazılardan farklı” dedi. Doğan, “Ekindeki yazılı hususların içeriğini de kabul etmemekle birlikte yazı karakterleri arasında da farklılıklar vardır” dedi.

Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen ise “Bu belgenin başlığında bulunan Çevik Bir imzasının da sahte olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü, imza tamamen metin dışına atılmış, makine ile atılan imzalarda da bu özellik bulunmaktadır. Belgeye itibar edilmeli” iddiasında bulundu.

Doğan ve avukatları, Balyoz Darbe Planı davasında da soruişturmanın en güçlü delili konumundaki tüm belgeler için “Genelkurmay’ın yazım tekniklerine uymuyor, imzalar sahte” iddiasında bulunmuşlardı.

Star