Canavarların yazarı artık yok!

Olaylar
‘Canavarlar Ülkesinin Kralı’ (Where the Wild Things Are) adlı kitabıyla dünya çapında ün kazanan çocuk kitapları yazarı ve çizer Maurice Sendak, 83 yaşında hayata veda etti. Çocuk kitaplar...
EMOJİLE

‘Canavarlar Ülkesinin Kralı’ (Where the Wild Things Are) adlı kitabıyla dünya çapında ün kazanan çocuk kitapları yazarı ve çizer Maurice Sendak, 83 yaşında hayata veda etti.

Çocuk kitapları yazarı ve çizer Maurice Sendak, 83 yaşında hayata veda etti.

Sendak’ın arkadaşı ve bakıcısı Lynn Caponera, cuma günü felç geçirdikten sonra Connecticut’taki bir hastaneye kaldırılan ünlü yazarın salı günü öldüğünü söyledi.

1928 yılında Brooklyn’de doğan Sendak, Yahudi asıllı yoksul bir göçmen terzinin oğluydu. Para kazanmak için okulu bırakmak zorunda kalan Sendak, çeşitli işlere girip çıktıktan sonra 1951 yılında Marcel Ayme’ın yazdığı ”Wonderful Farm” adlı kitabın çizimini üstlendi. Sendak, ilk resimli kitabı olan ”Kenny’s Window”u 1956 yılında yayımladı.

Başyapıtı sayılan Canavarlar Ülkesinin Kralı 1963’te yayımlandı. Sendak, bu kitapla ABD’de en iyi resimli çocuk kitabına verilen Caldecott Ödülü’nü kazandı.

‘Where The Wild Things Are’, ‘Vahşi Şeyler’ adıyla Dave Eggers tarafından romanlaştırılarak yeniden yazıldı. Spike Jonze tarafından filme de uyarlanan roman, Siren Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi.

Dünya çapında 19 milyon basılan kitap, yemek yemeden yatağa gönderilen Max’in hayal dünyasında çıktığı canavarlarla dolu yolculuğu anlatıyordu.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton’un 1996 yılında Ulusal Sanat Madalyası ile ödüllendirdiği Sendak’a, 1970 yılında da uluslararası Hans Christian Andersen Madalyası verilmişti.

Sendak, aynı zamanda bale kostümleri tasarlıyor ve operalar sahneliyordu.

Sendak, 2003 yılında Associated Press ile yaptığı röportajda ”çocuklar için kitap yazmayı seviyorum. Bir yandan çok daha iyi dinleyiciler, diğer yandan da acımasız eleştiriler yapıyorlar. Çocuklar, ne düşünüyorlarsa dürüstçe onu söylüyorlar” demişti.

Kendisini sanatkar olarak gören çizerlerin artık tükendiğini belirten Sendak, ”kendimi dinozor gibi hissediyorum. 1950’li ve 60’lı yıllarda zirvedeydik. Sonra bilgisayar geldi ve bizi tahtımızdan etti” diye konuşmuştu.

Çalışmalarını Ridgefield’deki bir stüdyoda yapan Sendak, en çok gurur duyduğu eserinin 75 yaşındayken tamamladığı ”Brundibar” olduğunu söylemişti. Kitap, hasta annelerine süt alabilmek için para kazanmaları gereken iki kardeşin öyküsünü anlatıyordu.

Sabit Fikir